Πώς θα αποφύγουμε τις δερματικές παθήσεις που προκαλεί η μάσκα

Και πώς θα τις θεραπεύσουμε.
Open Image Modal
Sasha_Suzi via Getty Images
Ξηροδερμία στο πρόσωπο.

Οι μάσκες προσώπου βοηθούν στην μείωση ή επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα σαφές για πόσο διάστημα θα φοράμε μάσκες σε δημόσιους χώρους, μερικοί ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις φοράμε τουλάχιστον για ακόμα 18 μήνες.

Επειδή οι μάσκες προσώπου καλλιεργούν ένα μικρο-περιβάλλον αυξημένης υγρασίας, τριβής και θερμότητας, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, ειδικά σε άτομα με υποκείμενες δερματικές παθήσεις.

Ακόμα, «το όφελος της προστασίας από ιούς και η βοήθεια για να σταματήσει η εξάπλωση υπερτερεί των προσωρινών κινδύνων για το δέρμα μας», δήλωσε  η δερματολόγος Μπλερ Μέρφι Ρόουζ. Τα καλά νέα είναι ότι οι μικρές αλλαγές στην υπάρχουσα θεραπεία του δέρματός μας, μπορούν να κάνουν θαύματα για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων που προκαλούνται από μάσκα.

Οι μάσκες υφασμάτων μπορούν να αποτελέσουν εστία με βακτήρια και μύκητες και θα πρέπει να πλένονται συνήθως σε πλυντήριο ή με το χέρι χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι, σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Οι δερματολόγοι προτείνουν η μάσκα να σιδερωθεί για επιπλέον προστασία από μικρόβια.

Είναι σημαντικό να μην να φοράμε μακιγιάζ κάτω από την μάσκα για να αποφύγουμε την περαιτέρω απόφραξη των πόρων. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντηλιακού, καθώς οι ακτίνες UVA και UVB και το μπλε φως μπορούν να διεισδύσουν σε μια μάσκα.

Οι δερματολόγοι προσφέρουν λύσεις για ερεθισμούς του δέρματος που προκαλούνται από τις μάσκες, από μικρούς έως σοβαρούς.

Ακμή

Ένας από τους πιο συνηθισμένους ερεθισμούς που προκαλεί η μάσκα προσώπου είναι η ακμή. Εμφάνιση σπυριών ή άλλων ερεθισμάτων συμβαίνουν όταν η πίεση από τη μάσκα «παγιδεύει λιπαρότητα και υπολείμματα του δέρματος στους πόρους», δήλωσε η Μέρφι-Ρόουζ.

Θεραπεία: Ας μην τρελαινόμαστε ακολουθώντας μια εντελώς νέα αγωγή, καθώς δεν επιθυμούμε να στεγνώσει υπερβολικά το δέρμα μας, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν περιποίησης προσώπου χωρίς αλκοόλ που περιέχει σαλικυλικό οξύ, για χημική απολέπιση. Ας παραλείψουμε κάθε τύπου μηχανική απολέπιση (όπως το τρίψιμο), καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα..

Ξηροδερμία

«Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκληθεί εάν μια μάσκα είναι κατασκευασμένη από υλικό που απορροφά την λιπαρότητα του δέρματος», δήλωσε ο δερματολόγος Μπρένταν Καμπ. «Χωρίς αυτό, το δέρμα γίνεται κόκκινο, ευαίσθητο και τραχύ». 

Θεραπεία: Αυτό που χρειάζεται είναι μια ενυδατική κρέμα

Θυλακίτιδα

Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται όταν τα θυλάκια των τριχών έχουν φλεγμονή και μολύνονται. 

Θεραπεία: Οι δερματολόγοι τονίζουν την σημασία καθαρισμού του προσώπου πριν και μετά την χρήση μάσκας. Για τους άνδρες, προτείνουν να αφήσουν λίγα γένια και όχι μούσι, «όσο αυτά δεν εμποδίζουν την λειτουργία της μάσκας».

Δερματίτιδα

Οι μάσκες προσώπου μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τρόπους δερματίτιδας. «Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής παρουσιάζει συμπτώματα φαγούρας, κοκκινίλες, εξανθήματα». 

΄Ενας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα είναι το μεταλλικό της μάσκας που ακουμπάει το πρόσωπο. Στην δερματίτιδα από ερεθισμό, η υγεία του δέρματος επιδεινώνεται από την τριβή της μάσκας και εμφανίζονται ως αποτέλεσμα κόκκινες κηλίδες που μας πονούν και μας προκαλούν φαγούρα. Η περιστοματική δερματίτιδα ή φλεγμονή στο στόμα είναι ακόμα μια ανησυχητική πάθηση. 

Θεραπεία: Οσο πιο ευαίσθητο είναι το δέρμα, τόσο πιθανότερο να δούμε ξέσπασμα δερματίτιδας. Η χρήση ενός απαλού, υγρού σαπουνιού χωρίς άρωμα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ερεθισμού. Ομως, ας συμβουλευτούμε πρώτα τον δερματολόγο για την θεραπεία.

Μώλωπες

Οσοι φορούν μάσκα για πολλές ώρες λόγω της εργασίας τους (γιατροί, νοσηλευτές), στο τέλος μπορεί να παρουσιάσουν μώλωπες, κάτι που προκαλείται όταν «τα μικροσκοπικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι κατεστραμμένα».

Θεραπεία: «Οι νέοι μώλωπες μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρύες κομπρέσες για να περιοριστεί η έκτασή τους. Οταν σταματήσουν να μεγαλώνουν, τότε οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να διευκολύνουν την εξαφάνιση του μώλωπα. Η κατανάλωση ανανά μπορεί επίσης να μειώσει το πρήξιμο», είπε ο Καμπ.

Εκζεμα προσώπου

Θεραπεία: Οι αντιβακτηριακές αλοιφές μπορούν να εφαρμοστούν προληπτικά στο άνοιγμα πληγών. Μερικές φορές τα αντιβιοτικά από το στόμα, είναι απαραίτητα.

Πηγή: HuffPost US