Η καραντίνα και η κοινωνική αποστασιοποίηση που βιώνουμε εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, το πρόγραμμα της εβδομάδας και τις συνήθειές μας. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που ξεχνούν τι ημέρα είναι, πόσο γρήγορα ή αργά έρχεται το Σαββατοκύριακο και πώς περνούν το διάστημα που βρίσκονται σε εγκλεισμό.
Πλέον είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις ημέρες της εβδομάδας από το Σαββατοκύριακο όταν έχουμε περιορισμένη ελευθερία μετακίνησης λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην χώρα μας. Αυτή όμως θα μπορούσε να είναι η νέα μας πραγματικότητα, λέει η ψυχολόγος και συγγραφέας Βανέσα Κινγκ. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Αυτό απαιτεί να σκεφτούμε το κοντινό μέλλον και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαφοροποίηση», εξηγεί. Η Κινγκ συμβουλεύει να μην υποκύψουμε στην ιδέα ότι «δεν έχουν νόημα τα Σαββατοκύριακα πια - αντί για αυτό, ας βρούμε τρόπους για να περάσουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο». Πώς θα το επιτύχουμε:
Καθαρισμός και κλείσιμο του χώρου που εργαζόμαστε
Δεν έχουμε όλοι γραφείο ή δωμάτιο εργασίας για να δουλεύουμε, έτσι πολλοί εργαζόμαστε στο σαλόνι, την κουζίνα, τα υπνοδωμάτια ή άλλους κοινόχρηστους χώρους. Όπως και να έχει, η Παρασκευή με την λήξη του ωραρίου, είναι ώρα να σταματήσουμε να δουλεύουμε.
«Πρώτα ας καθαρίσουμε το γραφείο ή το χώρο εργασίας και ας κρύψουμε τα έγγραφα, το λάπτοπ, τις σημειώσεις», λέει ο Σαμ Φούλερ, ιδρυτής του The Wellbeing Project. «Σε περίπτωση που υπάρχει δεύτερη συσκευή κινητού τηλεφώνου, της δουλειάς, καλό είναι να μην το πάρουμε μαζί μας τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Επιπλέον, χρειάζεται προγραμματισμός του πότε ανοίγουμε και πότε κλείνουμε το λάπτοπ».
Μικρές κινήσεις για να καταλάβουμε τη διαφορά
Ο Κινγκ λέει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε μίνι «τελετουργίες» - μικρές δράσεις που σηματοδοτούν την μετατόπιση ή αλλαγή και μπορούμε να εντάξουμε στο Σαββατοκύριακο. Ας σκεφτούμε τι θα κάναμε συνήθως το απόγευμα της Παρασκευής στην καθημερινότητα προ καραντίνας: εργαζόμαστε λιγότερο, σχεδιάζουμε να πάμε σε μπαρ με συναδέλφους ή φίλους; Ας επικοινωνήσουμε με άτομα που ζουν μόνα τους στην καραντίνα, όχι απαραίτητα ηλικιωμένα ή σε ευάλωτες ομάδες, αλλά φίλους και γνωστούς. Το ίδιο μπορούμε να επαναλάβουμε το Σάββατο και την Κυριακή.
Ας πιούμε το αγαπημένο μας ποτό ή μπύρα την Παρασκευή
Όχι μόνο μας δίνει κάτι να περιμένουμε, αλλά κάνει καλό και στην υγεία μας. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούσε να μας κάνει να αισθανθούμε χειρότερα και να είμαστε περισσότερο ευάλωτοι στην μόλυνση από τον ιό.
«Ας βάλουμε σαφείς κανόνες σχετικά με το πότε επιτρέπεται να πιούμε», λέει η Λάουρα Γουιλόγκμπι, συνιδρύτρια του κινήματος λογικής κατανάλωσης αλκοόλ «Club Soda». «Είναι εύκολο να ξεκινήσουμε νέες κακές συνήθειες, οπότε τα σταθερά μας όρια θα κρατήσουν την κατανάλωση αλκοόλ εκεί που πρέπει».
Να ντυνόμαστε όπως το Σαββατοκύριακο πριν την καραντίνα
Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε ξεχωριστή ντουλάπα με ρούχα «εργασίας» και «Σαββατοκύριακου» αυτήν τη στιγμή - όμως μπορούμε να κάνουμε μερικές αλλαγές. Αν προτιμούμε τα άνετα ρούχα (πουλόβερ, κοντομάνικες μπλούζες και κολάν) κατά την διάρκεια της εβδομάδας, ας φυλάξουμε τα τζιν και τις μπλούζες μας για το Σαββατοκύριακο. Ή απλά ας ντυθούμε διαφορετικά για να νιώσουμε ξεχωριστοί.
Προγραμματισμός του Σαββάτου και της Κυριακής
Πρέπει να είμαστε πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και προσεκτικοί με τις δραστηριότητες κατά την διάρκεια της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου λέει ο Κίνγκ.
Τι μπορούμε να κάνουμε το Σαββατοκύριακο που διαφέρει από τις καθημερινές; Περπάτημα σε διαφορετικό πάρκο; Διαφορετικού τύπου άσκηση; «Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι άνθρωποι αφήνουν τα Σαββατοκύριακα να περνούν χωρίς κάτι ουσιαστικό, κάθε μέρα ξεκινά με καλές προθέσεις και στο τέλος δεν έχει γίνει τίποτα», λέει. «Αν επιθυμούμε να κάνουμε κάτι που θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους, πρέπει να σχεδιάσουμε την υλοποίηση των προθέσεών μας. Επίσης ας κοιμηθούμε λίγο περισσότερο - όπως πρέπει να γίνεται το Σαββατοκύριακο».
Πηγή: HuffPost UK