H εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία στα 130 δισ. ευρώ αποδεικνύει και με αριθμούς αυτό που φαίνεται καθημερινά στην «πραγματική» οικονομία. Φυσικά και νομικά πρόσωπα αναζητούν τρόπους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους χωρίς να δημιουργήσουν οφειλές στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Το γεγονός όμως ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι εννιά στους δέκα από αυτούς που οφείλουν στο Δημόσιο χρωστούν έως 3.000 ευρώ αποδεικνύει ότι το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Παρόλα αυτά η εφορία δεν κάνει διακρίσεις στο ύψος της οφειλής με αποτέλεσμα ακόμα και για μικρά ποσά να ξεκινά διαδικασίες «αναγκαστικής εκτέλεσης».
Αποτέλεσμα είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις να είναι ήδη 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι ενώ ακόμα 1,75 εκατομμύριο βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η εφορία να ξεκινήσει διαδικασίες εναντίον τους.
Μόνη λύση για να αποφευχθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί είναι είτε οι φορολογούμενοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, είτε να ρυθμίσουν έγκαιρα τις οφειλές τους προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα με το Δημόσιο.
Ακόμα όμως και στην περίπτωση της ρυθμισμένης οφειλής με μηνιαίες δόσεις (12 ή 24 ή έως 120) θα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Αυτό σημάνει ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να καθυστερούν την πληρωμή των νέων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, αλλά ούτε την πληρωμή της ρυθμισμένης οφειλή. Συνεπείς θα πρέπει όμως να είναι και στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και των υπόλοιπων «ραντεβού» που έχουν με την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ένας από τους τρόπους που οι φορολογούμενοι μπορούν να προστατευτούν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς είναι να προχωρήσουν στη ρύθμιση παλαιών και νέων οφειλών προκειμένου να προστατευθούν.
Οι τρόποι είναι 3 + 1 και προβλέπουν:
Ρύθμιση 120 δόσεων: Αφορά οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και δεν ξεπερνούν συνολικά τις 50.000 ευρώ. Οι οφειλές αυτές μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού με ηλεκτρονικές αιτήσεις.
Ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων: Η ρύθμιση αφορά οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν το 2017 και δεν έχουν ακόμα καταστεί ληξιπρόθεσμες. Αυτές από την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ρυθμιστούν και ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS. Οι δόσεις είναι 12 για φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κτλ, ενώ μπορούν να φτάσουν έως και τις 24 εάν αφορά έκτακτη φορολόγηση όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς.
Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων: Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων αφορά οφειλές προς την Εφορία η οποίες δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν το πολύ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις του 2017 δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Ρύθμιση 100 δόσεων: Η παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων στην οποία είχαν ενταχθεί χιλιάδες φορολογούμενοι και πολλοί από αυτούς έχουν καταφέρει να την εξυπηρετούν κανονικά. Αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εξυπηρετούν την παλιά ρύθμιση, χωρίς να δημιουργούν νέες οφειλές ώστε να μην βρεθούν εκτός ρύθμισης. Και αυτοί έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις τις τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές τους, προκειμένου να μην χάσουν την παλιά τους ρύθμιση.