Ενόσω η πυροσβεστική δίνει μάχη με 99 πυρκαγίες σε ολόκληρη τη χώρα και τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώνονται διαρκώς, πριν από την περιουσία θα πρέπει να διαφυλάξουμε κάτι ακόμα πιο πολύτιμο: Toν εαυτό και τους συνανθρώπους μας.
Πέρα από τους εργαζομένους και τους εθελοντές που συσπειρώθηκαν στην πρώτη γραμμή της κατάσβεσης, το φονικό μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από τα καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία, απειλεί κι εμάς τους ίδιους, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι ασθενείς με αναπνευστικά ζητήματα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Παρά το μέγεθος της καταστροφής έχει σημασία να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να τηρήσουμε κατά γράμμα τις συμβουλές των αρμοδίων αρχών και των ειδικών, έτσι ώστε να περιορίσουμε το μέγεθος της απώλειας.
Η ειδική παθολόγος Βασιλική Κατσικερού μοιράζεται στην HuffPost τις υπερπολύτιμες συμβουλές της, προκειμένου να φροντίσουμε τον εαυτό και τα ευάλωτα μέλη της οικογένειάς μας και να παραμείνουμε υγιείς.
- Τί απειλεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας η αποπνικτική ατμόσφαιρα και η κάπνα που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας των πυρκαγιών;
Η βλαβερή ατμόσφαιρα μας φέρνει αντιμέτωπους με συμπτώματα όπως ο βήχας, η δυσχέρεια στην αναπνοή, η εκδήλωση ασθματικής κρίσης, το κάψιμο στο λαιμό, η ρινική καταρροή, το τσούξιμο στα μάτια, ο πονοκέφαλος, ο πόνος στο στήθος, η ταχυκαρδία κι ένα διαρκές αίσθημα κόπωσης.
- Απειλούμαστε από τα σωματίδια ακόμα κι αν η πυρκαγιά είναι μακριά από εμάς;
Κι όμως ναι! Πράγματι, ο οργανισμός μας καλείται να αντιμετωπίσει μια ευθύτατη απειλή, με το μέγεθος του κινδύνου να εξαρτάται από τη σύσταση και τη διάμετρο των σωματιδίων, καθώς και τον βαθμό και τη διάρκεια που τα εισπνέουμε, ιδίως όσοι ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες.
Προσοχή: Η έκθεσή μας σε σωματίδια μεγέθους πέντε - δέκα εκατοστών μπορεί να έχει ακόμα και καρκινογόνο επίδραση.
- Πώς θα προστατευτούμε αν είναι ανάγκη κυκλοφορήσουμε στον δρόμο;
Πρώτα απ′ όλα όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται, όταν μαίνονται πυρκαγιές, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Κυκλοφορούμε αυστηρά και μόνο αν μας δεσμεύει μια ανελαστική υποχρέωση και πάντοτε με μάσκα υψηλής προστασίας FFP2 .
- Πώς θα ανακουφίσουμε τους ευάλωτους (ηλικιωμένους, παιδιά) από την αποπνικτική ατμόσφαιρα;
Τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και τα παιδιά συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι να παραμένουν στο σπίτι με κλειστα παράθυρα και κλιματισμό. Ακόμη, είναι εξαιρετικά πολύτιμο να πίνουν άφθονο νερό, να γευματίζουν ελαφριά και κόντρα στην όλη αναστάτωση να παραμένουν συνεπείς ως προς την τήρηση της φαρμακευτικής τους αγωγής, εφόσον υποφέρουν από το οποιοδήποτε αναπνευστικό ή άλλο ζήτημα υγείας.
Τέλος, με το που αισθανθούν δύσπνοια, ταχυκαρδία ή ζάλη έχει σημασία να απευθυνθούν στον γιατρό τους.
- Τί μέτρα θα λάβουμε για τον αερισμό, αλλά και τον κλιματισμό του σπιτιού, εφόσον οι θερμοκρασίες παραμένουν εξαιρετικά υψηλές;
Ο αερισμός στο σπιτι θα πρέπει να γίνεται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ για την ορθή χρήση του κλιματιστικού απαιτούνται καθαρά φίλτρα και ρύθμιση του air condition στους 26 βαθμούς.
- Πώς ενεργούμε αν νιώσουμε δύσπνοια ή αδιαθεσία;
Όπως προείπα, επικοινωνούμε άμεσα με τον γιατρό μας, ενώ ιδίως όσοι διαθέτουμε ιστορικό άσθματος ή ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) λαμβάνουμε τα εισπνεόμενα φάρμακά μας ανελλιπώς.
- Πώς μπορούμε να διατηρούμε γενικά σε καλή κατάσταση το αναπνευστικό μας σύστημα;
Προκειμένου να θωρακίσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα απέναντι στους πιθανούς κινδύνους περιορίζουμε ή ιδανικά κόβουμε εντελώς το τσιγάρο και επενδύουμε στην ήπια σωματική άσκηση, ιδίως στην αερόβια.
Το σημαντικότερο βήμα ωστόσο, είναι οι δραστηριότητες μας επάνω στη γη να μην στρέφονται κατά της υγείας μας, προκαλώντας πυρκαγιές και ρύπανση του περιβάλλοντος. Φροντίζουμε λοιπόν σε κάθε μας δραστηριότητα, από τις δουλειές του σπιτιού, μέχρι τις καθημερινές μετακινήσεις και τις διακοπές ή τις συγκεντρώσεις με φίλους, να ενυπάρχει η συνείδηση και ο σεβασμός απέναντι στον πλανήτη και το οικοσύστημα.