Πώς θα τρέξουμε με ασφάλεια εν μέσω πανδημίας

Η βόλτα σε εξωτερικούς χώρους για καθαρό αέρα έχει περιοριστεί και έχει γίνει πιο δύσκολη.
Open Image Modal
torwai via Getty Images
Η βόλτα σε εξωτερικούς χώρους για καθαρό αέρα έχει περιοριστεί, γίνεται με μεγάλη προσοχή και είναι πιο δύσκολη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

Η βόλτα σε εξωτερικούς χώρους για καθαρό αέρα έχει περιοριστεί, γίνεται με μεγάλη προσοχή και είναι πιο δύσκολη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Πιστεύεται ότι ο COVID-19 εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού και κάθε συνάντηση με άλλο άνθρωπο είναι πλέον φορτισμένη.

Ωστόσο, ο χρόνος που περνάμε στο ύπαιθρο για τρέξιμο, περπάτημα ή ποδηλασία είναι σημαντικός και κάνει καλό σε όσους έχουν παγιδευτεί μέσα και τους λείπει ο ήλιος. Η επαφή με τη φύση και τους χώρους με πράσινο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ψυχική κόπωση και μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του στρες και της κατάθλιψης.

Αλλά για να ιδρώσουμε σε εξωτερικό χώρο με ασφάλεια, πρέπει να  προσέχουμε για την υγεία μας και την υγεία αυτών που βρίσκονται γύρω μας. Πως θα γίνει αυτό:

Διατηρούμε τις αποστάσεις ενώ ασκούμαστε

Όταν ασκούμαστε σε εξωτερικό χώρο, περιορίζουμε τον κίνδυνο έκθεσής μας στην μολυσματική ασθένεια με την εφαρμογή κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο κορονοϊός μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε απόσταση δυο μέτρων περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε να πέφτουμε πάνω σε άλλα άτομα που κινούνται στον ίδιο χώρο. Ωστόσο, αν πλησιάσουμε για λίγο με το ποδήλατό μας έναν πεζό ή προσπεράσουμε τρέχοντας κάποιον που περπατά, αυτό δεν είναι πιθανό να προκαλέσει μεγάλο κίνδυνο, δήλωσε η Λούσι Γουίλσον, πρόεδρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Ναι, οι μάσκες δεν βολεύουν όταν αθλούμαστε, όμως βοηθούν. Και σύντομα θα υπάρξουν καλύτερες επιλογές.

Το γεγονός ότι αισθανόμαστε αρκετά καλά στην υγεία για να αθληθούμε δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τον κορονοϊό - μερικοί άνθρωποι απλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

«Κάποιος που αναπνέει βαριά, λαχανιάζει ή καταβάλει επίπονη προσπάθεια είναι πιο πιθανό να μας “ψεκάσει” αναπνευστικές εκκρίσεις, παρόμοιες με τον βήχα και το φτέρνισμα», δήλωσε η Γουίλσον. «Μια υφασμάτινη μάσκα θα μπορούσε να μειώσει το ψέκασμα των σταγονιδίων, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να φορεθεί κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης».

Οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου, δήλωσε η Κέλλυ Ρέυνολτζ, διευθύντρια του Κέντρου Περιβάλλοντος, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εκτίμησης κινδύνων στο Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Ο κίνδυνος για τους δρομείς που κρατούν απόσταση δυο μέτρων μεταξύ τους, αναμένεται να είναι χαμηλός, αλλά η χρήση μάσκας και μεγαλύτερης απόστασης μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω τον κίνδυνο», συμπλήρωσε.

Ο Τόμας Ρούσο, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, δήλωσε ότι είναι εντάξει να μην φορούμε μάσκα αν αθλούμαστε περπατώντας στη μέση του πουθενά, αλλά είναι καλό να την έχουμε μαζί μας. «Αν δούμε κάποιον να έρχεται προς τα εμάς, μπορούμε να φορέσουμε τη μάσκα», είπε. «Αν επικρατεί πολυκοσμία, πρέπει να την φοράμε όλη την ώρα».

Επιλογή τόπου και χρόνου που θα ασκηθούμε

Η Ρέυνολτζ συμβουλεύει να επιλέγουμε γειτονικούς δρόμους, οι οποίοι είναι γενικά λιγότερο πολυσύχναστοι από τα πάρκα, τα μονοπάτια και τις παραλίες και να αποφεύγουμε όταν είναι δυνατόν τους δημοφιλείς δημόσιους χώρους

Σε περίπτωση που επιθυμούμε σωματική άσκηση αλλά δεν θέλουμε να πάμε σε ένα πάρκο, μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί. Ένας αθλητής θα διοργανώσει μαραθώνιο στη μικρή αυλή του.

Ο ιδρυτής του κέντρου προπόνησης Racefaster Εϊνταν Γουόλς εξήγησε ότι οι δρομείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι χρόνοι είναι διαφορετικοί και να προσαρμοστούν ανάλογα. Συνιστά να τρέχουμε μόνοι μας και να κρατάμε τουλάχιστον τρία μέτρα απόσταση όσο και αν αυτό μας ταλαιπωρεί.

«Αν δω κάποιον, θα διασχίσω κυριολεκτικά το δρόμο. Είναι σαν το βιντεοπαιχνίδι Pac-Man, αλλά και πάλι, αυτό πρέπει να κάνουμε. Δεν θέλουμε να αρρωστήσουμε εμείς ούτε οι γύρω μας».

Πλένουμε τα χέρια μας

Πρέπει τέλος να θυμόμαστε να μην αγγίζουμε αντικείμενα με τα χέρια κατά την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού άθλησης. «Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο ή το καπάκι του μπουκαλιού νερού με δυνητικά μολυσμένα χέρια», είπε η Ρέινολντς.

Μην ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια αμέσως κάθε φορά που επιστρέφουμε από το ύπαιθρο ή αφού βγάλουμε την δυνητικά μολυσμένη μάσκα μας.

 

Πηγή: HuffPost US