Πώς θα ξεχωρίσουμε στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας

Η coach Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου μιλά στην HuffPost για την επόμενη ημέρα στα εργασιακά.
Open Image Modal
fizkes via Getty Images
Συνέντευξη υποψήφιου εργαζομένου σε εταιρεία - Βιογραφικό σημείωμα.

Η πανδημία του κορονοϊού είχε σημαντικές επιπτώσεις παγκοσμίως και μια από αυτές είναι η οικονομία και κυρίως τα εργασιακά. Πολλοί εργαζόμενοι σε χώρες του κόσμου ήρθαν αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας κι άλλοι έχασαν την δουλειά τους. 

Με επιχειρήσεις να κλείνουν ή να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων η αγορά εργασίας είναι πιο δύσκολη, ο ανταγωνισμός ακόμα μεγαλύτερος και η εύρεση δουλειάς φαντάζει σχεδόν απίθανη. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα επαγγέλματα που με την κρίση γνώρισαν «άνθιση» και απασχόλησαν -προσωρινά κυρίως- ανθρώπους. Πώς όμως θα ξεχωρίσουμε και πώς θα ανταποκριθούμε στο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον την περίοδο της πανδημίας;

Η HuffPost επικοινώνησε με την ιδρύτρια της Life Clinic Group, coach, συγγραφέα και ομιλήτρια Δρα Νάνσυ Μαλλέρου, για την επόμενη ημέρα στον χώρο της εργασίας και την ψυχολογία πίσω από την αποστολή βιογραφικών αυτήν την περίοδο. 

Open Image Modal
Nancy Mallerou/Facebook
Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου

«Πρέπει τώρα - περισσότερο από ποτέ - να προβάλουμε την αξία μας»

«Ευτυχώς είχα την εμπειρία να συνεργαστώ με ανθρώπους που βρήκαν δουλειά εν μέσω της πανδημίας. Θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο αλλά ότι αυτήν την στιγμή πρέπει περισσότερο από ποτέ να προβάλουμε την αξία μας. Οι εταιρείες θα ζητήσουν να μάθουν για εμάς και πιστεύω ότι είναι στο δικό μας χέρι να προβάλουμε και να ”χτίσουμε” πολύ καλά το επαγγελματικό προφίλ μας. Να αναπτύξουμε τι παραπάνω θα φέρουμε στον επόμενο εργοδότη μας και το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε για την εταιρεία. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να διαφοροποιήσει (τον υποψήφιο). Σε όσους αναζητούν εργασία, στέλνουν βιογραφικά και γράφουν επιστολές (cover letters) για να διεκδικήσουν μια θέση, θα πρότεινα να αναφέρουν τα αποτελέσματα που είχαν τα έργα τους στην προηγούμενη εργασία. Οχι τόσο τα προσόντα και τις δεξιότητες, αλλά να περιγράψουν τις κινήσεις που έκαναν και απέδωσαν (π.χ ”η ομάδα βρισκόταν σε ένα σημείο, τους οδήγησα εκεί και εξελίχθηκαν”). Στην συνέχεια είναι σημαντικό να αναφέρουν ότι συνεισέφεραν με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση και στην βελτίωση της εταιρείας. Νομίζω ότι εργοδότες και εταιρείες θα εστιάσουν τώρα πολύ περισσότερο στο αποτέλεσμα, από τις τεχνικές δεξιότητες». 

«Το οικονομικό πλήγμα έχει αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας»

«Νομίζω ότι σε κανέναν εργοδότη δεν είναι ξένο το ενδεχόμενο ότι ένας υποψήφιος εργαζόμενος σταμάτησε να εργάζεται, γιατί ο προηγούμενος εργοδότης μείωσε τις θέσεις εργασίας. Προσωπικά στην ερώτηση για ποιον λόγο έφυγε από την εργασία, θα απαντούσα ότι ″στην προηγούμενη δουλειά μείωσαν τις θέσεις και ήμουν από αυτούς που έπρεπε να φύγουν”. Θα έλεγα: ”το τμήμα μου σταμάτησε να λειτουργεί, έπεσε ο τζίρος οπότε δεν δικαιολογούμασταν τόσοι άνθρωποι”. Πρόκειται για πραγματικούς λόγους. Αν ξαφνικά κάνεις τζίρο Χ και την επόμενη ημέρα κάνεις το μισό Χ, προφανώς δεν μπορείς να κρατήσεις τους ίδιους ανθρώπους. Πώς θα διατηρήσεις το ίδιο εργασιακό δυναμικό και για πόσο καιρό όταν ο τζίρος σου έχει καταστραφεί; Είναι κι αυτό ένα ερώτημα από την πλευρά του επιχειρηματία. Οπότε, μου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό να το αναφέρουμε, δεν χρειάζεται να πούμε ψέμματα. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα τρομερό οικονομικό πλήγμα και αυτό έχει αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας». 

«Η καλή ψυχολογία έρχεται από την δράση και όχι από την απραξία»

«Οσον αφορά την ψυχολογία πίσω από την αναζήτηση νέας εργασίας νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε το σύστημα στήριξης (support system): με ποιους συναναστρεφόμαστε και να μην επιλέγουμε την παρέα όπου κι εμείς και οι άλλοι έχουμε χάσει την δουλειά μας και το συζητούμε. Είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ανθρώπους που θα μας ωθήσουν στο καλύτερο: να διεκδικήσουμε, να ψάξουμε, ακόμα και να επενδύσουμε σε άλλες δεξιότητες που πιθανότατα δεν έχουμε και χρειάζονται. Η καλή ψυχολογία έρχεται από την δράση και όχι από την απραξία».

Open Image Modal
fizkes via Getty Images
Διαδικτυακή μηχανή αναζήτηση εργασίας.

Επαγγελματική καθοδήγηση

«Επειδή υπάρχουν πολλοί που έχασαν την δουλειά τους και θέλουν να ξεκινήσουν ένα δικό τους επαγγελματικό εγχείρημα, έχω ετοιμάσει ένα διαδικτυακό πρόγραμμα που είναι δωρεάν. Ξεκινάει από τις 25 Μαΐου και διαρκεί μέχρι τις 3 Ιουνίου, για δέκα μέρες, κάθε μέρα (και Σαββατοκύριακα), διάρκειας μισής ώρας και αφορά στην επανεκκίνηση. Απευθύνεται σε ανθρώπους που τρέχουν μόνοι τους μια επιχείρηση (solopreneurs), ελεύθερους επαγγελματίες που αρχίζουν κάτι νέο»

Με περισσότερες από 1000 ώρες coaching σε ιδιώτες, στελέχη και επιχειρηματίες στο ενεργητικό της, η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου είναι από τους πρωτοπόρους του Coaching στην Ελλάδα. H «Γκουρού της Ευτυχίας» όπως τη αποκαλούν τα ΜΜΕ, ενδιαφέρεται βαθιά για την ποιότητα ζωής, την ευτυχία, την προσωπική ανάπτυξη και την επιτυχία. Μέσα από τα σεμινάρια, τις ομιλίες, τα άρθρα και τα βιβλία της, έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Είναι Πρόεδρος του International Coach Federation (ICF) - Greece και Coach των ομιλητών του TEDxAthens.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Ημερολόγιο Καλύτερα Γίνεται 2015» (εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ), «Σήμερα Θα... Ημερολόγιο Life Coaching 2014» (εκδ. Μίλητος), «Καλύτερα Γίνεται. Ο 1ος Ελληνικός Οδηγός Life Coaching» (εκδ. ΦΕΡΕΝΙΚΗ 2009) και «Ανταγωνιστές, συνεργαστείτε!» (εκδ. Ι.Σιδέρης 2006).  Είναι η εμπνεύστρια και ιδρύτρια της Life Clinic Group – Personal & Business Evolution.