Απολαύσαμε άφθονο φαγητό, ανοίξαμε τα δώρα μας, πήραμε και δώσαμε τόση πολλή αγάπη. Γιατί λοιπόν οι μέρες που έπονται των Χριστουγέννων μας κάνουν να αισθανόμαστε τόσο άδειοι;
Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που πολλοί από εμάς περιμένουμε με ανυπομονησία. Ωστόσο, μόλις περάσουν, βιώνουμε μια ισχυρή πτώση στη διάθεσή μας.
«Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί αυτό, με κύρια αιτία την αίσθηση της εξουθένωσης μετά τα Χριστούγεννα», εξηγεί η σύμβουλος ευεξίας Σόφι Κλιφ.
«Περνάμε τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου προσπαθώντας να τηρήσουμε τις προθεσμίες. Κοινωνικοποιούμαστε περισσότερο από το συνηθισμένο και καταβάλλουμε υπερβολική προσπάθεια ψάχνοντας τα τέλεια δώρα για τους άλλους, με αποτέλεσμα να μειώνουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στις δικές μας ανάγκες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική αλλά και σωματική εξουθένωση» προσθέτει η ίδια.
Ωστόσο, ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας εξίσου υπέροχος με τον Δεκέμβριο και οι συμβουλές της Κλιφ θα μας βοηθήσουν να τον χαρούμε ακόμη περισσότερο. Αρκεί να αποτινάξουμε την μετα-Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία.
Ας δομήσουμε μια λίστα με ευχάριστες δραστηριότητες για ολόκληρο τον Ιανουάριο
Για πολλούς από εμάς, ο λόγος που νιώθουμε κάπως μίζερα όταν περάσουν τα Χριστούγεννα είναι επειδή περιμένουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες και τους μήνες που ακολουθούν, τα πάντα θα είναι άθλια. Ωστόσο, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητο. Αρκεί να έχουμε πρόγραμμα.
Στην ουσία, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε τον εαυτό μας να συντάξει μια λίστα για τον πρώτο μήνα του έτους, γεμάτη με δραστηριότητες που μας κάνουν ευτυχισμένους και στη συνέχεια να δεσμευτούμε να την τηρήσουμε κατά γράμμα.
Ας εστιάσουμε στην ανανέωση της ενέργειάς μας
Τα Χριστούγεννα και οι εβδομάδες που προηγούνται ενδέχεται να είναι απίστευτα εξαντλητικές, οπότε ένας τρόπος να αποφύγουμε την συναισθηματική πτώση της μετα-εορταστικής περιόδου είναι να επικεντρωθούμε στην επαναφόρτιση των συναισθηματικών μας μπαταριών.
Η ξεκούραση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της όλης προσπάθειας, ενώ ένας ωραίος περίπατος ή μερικές ανανεωτικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα ενός ποιοτικού βιβλίου, θα μπορούσαν να συμβάλουν άμεσα στην βελτίωση της διάθεσής μας.
Ας αγκαλιάσουμε την επιστροφή στη ρουτίνα
Η λέξη ρουτίνα, εξ ορισμού δεν ακούγεται ιδιαίτερα συναρπαστική. Η αλήθεια όμως είναι ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο αρέσει η σταθερότητα και η ασφάλεια. Επομένως η επιστροφή σε μια καλώς εννοούμενη ρουτίνα θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε και πάλι καλά.
Ας παραμείνουμε συνδεδεμένοι
Η αίσθηση της σύνδεσης είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας ευτυχίας. Μόλις όμως τελειώσουν τα χριστουγεννιάτικα πάρτι και οι γιορτινές συναντήσεις, κάποιοι από εμάς ίσως νιώσουμε λίγο πιο απομονωμένοι. Αν είμαστε ανάμεσα σε αυτούς, προσπαθούμε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ακόμα και μετά την περίοδο των γιορτών.
Ας ψάξουμε για τη θετική πλευρά των πραγμάτων
Αντί να εξετάζουμε όλους τους λόγους για τους οποίους τα Χριστούγεννα είναι κάτι «επικίνδυνο», ας προκαλέσουμε τον εαυτό μας να αναζητήσει τα θετικά. Ίσως έχουμε περισσότερο χρόνο να αφιερώσουμε στα πράγματα που αγαπάμε ή ίσως ανυπομονούμε για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Ίσως είμαστε ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι νιώθουμε λιγάκι πιο ξεκούραστοι ή ίσως νιώθουμε πανέτοιμοι να αγκαλιάσουμε την ελευθερία και τη γαλήνη που έρχεται με την περίοδο που έπεται των Χριστουγέννων.
Η θετική πλευρά των πραγμάτων, είναι για τον καθένα μας κάτι υποκειμενικό. Σίγουρα όμως, για όλους μας υπάρχει κάτι το φωτεινό ακόμα και όταν τα φωτάκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου σβήσουν.