Η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης και ειδικά όταν πρόκειται για επεξεργασμένα σάκχαρα, που δεν αποτελούν φυσικό συστατικό των τροφών που καταναλώνουμε, σταδιακά μας εθίζει στις γλυκιές γεύσεις.
Σύμφωνα με τα διεθνή Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 17 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα σε καθημερινή βάση. Δηλαδή, μια ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη, που υπλογίζεται στα 12 κουταλάκια του γλυκού σε ένα ημερήσιο πλάνο διατροφής 2.000 θερμίδων.
Εάν λοιπόν αναζητάμε τρόπους να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης, η HuffPost προτείνει τα καλύτερα υποκατάστατά του εθιστικού γλυκού πειρασμού. Όμως, προτού αναλύσουμε τις πιθανές εναλλακτικές μας λύσεις, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι στόχος μας δεν είναι η αυστηρή αποχή από τις γλυκιές γεύσεις, αλλά η κατανάλωση των «σωστών» ειδών ζάχαρης.
Η εξαιρετικά επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη δεν έχει την παραμικρή θρεπτική αξία, ενώ η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της λιπώδους νόσου του ήπατος.
Aπίθανα φυσικά υποκατάστατα που μας βοηθούν να βάλουμε τη ζάχαρη στην άκρη
Τρώγοντας μέλι
Το μέλι είναι γνωστό τόσο για τη φυσική του γλυκύτητα, όσο και για τη θρεπτική του αξία. Και αυτό γιατί παρασκευάζεται από τις μέλισσες και ως εκ τούτου περιέχει μια σειρά από ευεργετικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.
Το ακατέργαστο μέλι, που συνήθως είναι και πιο σκουρόχρωμο, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, που επιφυλάσσουν ένα σωρό οφέλη για τον οργανισμό μας, συμπεριλαμβανομένων των θετικών επιδράσεων στην καρδιαγγειακή, γαστρεντερική και αναπνευστική υγεία.
Ας δοκιμάσουμε σιρόπι από σφένδαμο
Ένα άλλο δημοφιλές φυσικό γλυκαντικό, είναι το σιρόπι σφενδάμου, το οποίο, όπως και το μέλι, περιέχει αντιοξειδωτικά και μέταλλα ευεργετικά για την υγεία μας.
Μάλιστα, πολλές από τις μοναδικές ενώσεις που περιέχονται στο σιρόπι σφενδάμου βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και του διαβήτη.
Ποντάρουμε στη στέβια
Εάν δεν ανήκουμε στους λάτρεις της γεύσης του σιροπιού σφενδάμου ή του μελιού, αλλά εξακολουθούμε να ψάχνουμε έναν τρόπο να γλυκάνουμε τα ροφήματα και τις συνταγές μας, η στέβια αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική «φυσικής ζάχαρης»,που παρασκευάζεται από το φυτό Στέβια και είναι από 200 έως 400 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη.
Ως υποκατάστατο της ζάχαρης, η στέβια δεν είναι και τόσο θρεπτική, ωστόσο, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, ενώ προσδίδει στις δημιουργίες μας τρομερή γλυκύτητα.
Aς πολτοποιήσουμε μερικά φρούτα
Αν ψάχνουμε για μια πιο ισορροπημένη μορφή ζάχαρης, τα πολτοποιημένα φρούτα μας προσφέρουν πολλά οφέλη, ενώ μπορούν να χρησιμεύσουν και ως γλυκαντικά που προστίθενται σε διάφορες συνταγές, είτε πρόκειται για ροφήματα είτε για γλυκίσματα.
Η σάλτσα μήλου για παράδειγμα, λειτουργεί σε πολλές συνταγές ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ενώ τα πολτοποιημένα μούρα αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στο γιαούρτι μας.
Ας προσθέσουμε απλώς χυμό φρούτων
Ο χυμός φρούτων αποτελεί ένα φυσικό γλυκαντικό, που μπορούμε είτε να τον απολαύσουμε από μόνο του, σε ένα δροσερό ποτήρι, είτε να τον προσθέσουμε σε άλλα ροφήματα αντί για ζάχαρη, καθώς περιέχει πολλές περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Πηγή: cnet