«Το ύφασμα είναι κάτι που το έχει σχεδιάσει και φτιάξει κάποιος και έχει να πει μια ιστορία,» λέει ο Ιωάννης Σολωμόζης, Έλληνας σχεδιαστής και επιχειρηματίας, που βραβεύτηκε στην κατηγορία «Excellent Product Design» στα φετινά «German Design Awards».
Ο κ. Σολωμόζης δημιούργησε την εταιρεία SØLØ (σ.σ. οι δύο πρώτες συλλαβές του επιθέτου του) της οποίας κύριο αντικείμενο εργασίας είναι το ύφασμα με έντονα μοτίβα.
Ο σχεδιαστής μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο Πρακτορείο 104,9FM για όλα όσα πρέπει να εξετάζει και να μελετά κάποιος πριν επιλέξει τον κλάδο του σχεδίου.
«Η ενασχόληση και αγάπη μου για τον σχεδιασμό ξεκίνησε τυχαία, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Αρχικά, αντικείμενο ήταν τα υφάσματα που μου άρεσαν, για να εξελιχθεί στη συνέχεια στον τομέα των επίπλων και των φωτιστικών, αλλά και σε πολλά άλλα αντικείμενα διακόσμησης», εξηγεί.
Για τη σχεδίαση έχει έμπνευση μια ζούγκλα. «Σκεφτήκαμε τι μπορεί να αποτελεί μια ζούγκλα, τις οντότητες που ζουν εκεί και είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, κι έτσι μπερδέψαμε ψηφιακά δημιουργημένα γραφιστικά σχέδια μαζί με σχέδια σε ακουαρέλα, κι έτσι προέκυψε το βραβευμένο, πλέον, σχέδιο», εξηγεί.
Με καριέρα στον χώρο του μάρκετινγκ μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ο κ.Σολωμόζης είχε ήδη ξεκινήσει το νέο του επαγγελματικό άνοιγμα, όταν έμαθε τυχαία πως η ίδια δημιουργική κλίση ήταν παρούσα σε προηγούμενη γενιά της οικογένειας. «Μάθαμε πολύ αργότερα -και είναι αλήθεια πως πρόκειται για κάτι που δεν γνώριζα- ότι υπάρχει μια σχέση με τον σχεδιασμό. Σχέση, μάλιστα, από την εποχή της προγιαγιάς μου από την περιοχή της Μικράς Ασίας», εξιστορεί, εξηγώντας ότι η Μικρασιάτισσα προγιαγιά δραστηριοποιείτο με επιτυχία στον χώρο του υφάσματος στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ο σχεδιασμός των προϊόντων όπως και η παραγωγή, λαμβάνει χώρα στην έδρα της εταιρίας στην Αθήνα. Η ποιότητα και οι διαδικασίες είναι μεν τα δομικά στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο οικολογικό προφίλ, που έχει επίσης μεγάλη σημασία εν έτει 2017. «Αναπτύξαμε μια τεχνική στην οποία χρησιμοποιούμε υπόλοιπα υφασμάτων τα οποία για κάποιους λόγους έχουν βγει εκτός παραγωγής, τα επανεισάγουμε στην παραγωγή, γίνεται καθαρισμός και δημιουργούμε ένα καινούργιο ύφασμα το οποία μάλιστα πληροί όλες τις προδιαγραφές για να κυκλοφορεί στην Ευρώπη και τον κόσμο», σημειώνει κ. Σολωμόζης.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)