Πριν από τον 19ο αιώνα, η νύφη την ημέρα του γάμου της φορούσε απλώς το πιο κομψό της φόρεμα. Δεν έχει καταγραφεί καμία συγκεκριμένη τάση στην χρωματική παλέτα του νυφικού ενδύματος της συγκεκριμένης περιόδου. Η επιλογή ήταν στο χέρι της νύφης. Ωστόσο, όσο παράδοξο και αν μας ακούγεται σήμερα, το κόκκινο και το καφέ κυριαρχούσαν ανάμεσα στα χρώματα που επέλεγαν οι μελλόνυμφες για την ξεχωριστή στιγμή.
Δεδομένου ότι δεν θεωρούταν συνετό να επενδύσουν σε ένα φόρεμα που θα φορεθεί μόνο μία φορά, οι περισσότερες νύφες επέλεγαν με προνοητικότητα ένα ρούχο οικονομικά προσιτό, πάντα με κριτήριο τη δυνατότητα του φορέματος να προσαρμόζεται σε περισσότερες από μία περιστάσεις. Η πολυτέλεια και η λεπτομέρεια του νυφικού φορέματος ήταν ανάλογη της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας.
Η διαδρομή που διέσχισε το λευκό νυφικό μέχρι να σκαρφαλώσει στην κορυφή των τάσεων
Η ιστορία του λευκού νυφικού είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Έχοντας ήδη γίνει δημοφιλής στα μέσα του 19ου αιώνα, η τάση των λευκών νυφικών φορεμάτων αναδείχθηκε ως κυρίαρχη στα μέσα του 20ού αιώνα.
Για την πλειοψηφία των δυτικών κοινωνιών, το λευκό χρώμα συνδέθηκε με την αγνότητα. Μάλιστα, αποτελούσε κοινή άποψη πως το λευκό συμβολίζει και την παρθενία. Εξαιτίας της εν λόγω αντίληψης, στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα λευκό φόρεμα δεν μπορούσε να φορεθεί παρά μόνο στον πρώτο γάμο.
Ωστόσο, σε προγενέστερες εποχές, το πρώτο χρώμα που θεωρήθηκε σύμβολο της πίστης, της αγνότητας και της ευσέβειας ήταν το μπλε, ενώ το κόκκινο θεωρούταν μέχρι τότε το χρώμα της τύχης και της ευημερίας . Έχει υπονοηθεί συνεπώς, ότι η ταύτιση της αθωότητας με το λευκό, ήταν ευκαιριακή και συναισθηματική, καθώς το λευκό είχε αρχίσει προοδευτικά να τρυπώνει στις καρδιές των νεαρών που οραματίζονταν τον τέλειο γάμο.
Μοναδικό παράγοντα που στερούσε πόντους στο λευκό φόρεμα, αποτελούσε το γεγονός ότι δύσκολα μπορούσε να συντηρηθεί καθαρό και ευπαρουσίαστο, όπως την πρώτη φορά που φορέθηκε. Όπως προαναφέρθηκε, οι νύφες της μικρομεσαίας τάξης δεν αντιλαμβάνονταν το νυφικό ως «ένδυμα μιας χρήσης».
Η πρώτη φορά που αντικρίσαμε το λευκό νυφικό
Το πρώτο λευκό νυφικό στην ιστορια φορέθηκε από την Φιλίππα της Αγγλίας, το 1406, όταν παντρεύτηκε τον Ερρίκο της Πομερανίας. Ωστόσο, η τάση του λευκού νυφικού σε καμία περίπτωση δεν απέκτησε τη δημοτικότητα και τη δυναμική της χάρις στη συγκεκριμένη εμφάνιση.
Ήταν το 1840, όταν η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Αλβέρτο, που το λευκό νυφικό άρχισε να παίρνει το δρόμο του προς την κορυφή των τάσεων. Η ένωση της Βικτώριας με τον Αλβέρτο αποτέλεσε κοινωνικό γεγονός που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, ενώ οι σχετικές αναφορές στον Τύπο έδιναν και έπαιρναν.
Η στιλάτη βασίλισσα επέλεξε ένα, πρωτοποριακό για την εποχή, νυφικό με στέμμα διακοσμημένο με λουλούδια. Το σπάνιο φόρεμα ήταν φτιαγμένο από μεταξένιο σατέν και είχε δαντέλα στον λαιμό και τα χέρια. Η στενή μέση, το κρινολίνο και τα ιδιαίτερα κεντήματά του ήταν αυτά που το έκαναν να ξεχωρίσει, καθιστώντας τη γραμμή του την πιο κλασική στα νυφικά μέχρι και σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φούστα του νυφικού, που τόσο αγάπησε η βασίλισσα, είχε μήκος 5,5 μέτρα, ενώ χρειάστηκαν 12 συνοδοί για να διασχίσουν μαζί της το διάδρομο, μέχρι να συναντήσει τον αγαπημένο της Αλβέρτο. Η δαντέλα σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Ντάις, επικεφαλής της τότε Κυβερνητικής Σχολής Σχεδίου και τοποθετήθηκε στο λευκό σατέν φόρεμα, ένα λαμπρό δημιούργημα της Μέρι Μπέτανς.
Ο μύθος θέλει τη βασίλισσα Βικτώρια να «ψήφισε λευκό» στη δεξίωση του γάμου της, αφενός επειδή επιθυμούσε τη χρήση άριστων υλικών, αποκλειστικά βρετανικής προέλευσης. Αφετέρου, η βασίλισσα προέβη σε μια επαναστατική προσπάθεια να αναζωογονήσει την εγχώρια βιομηχανία δαντέλας, η οποία για ένα σημαντικό διάστημα βρέθηκε αντιμέτωπη με την παρακμή.
Η βασίλισσα δέθηκε τόσο πολύ με το πέπλο της, που το φορούσε συνεχώς σε εξαιρετικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ζωής της. Επίσης, με αξιοθαύμαστες μεταποιήσεις 56 χρόνια αργότερα φόρεσε το νυφικό της και για το διαμαντένιο ιωβηλαίο της, καταρρίπτοντας το μύθο που ήθελε το λευκό νυφικό να φοριέται μόνο μια φορά στη ζωή της γυναίκας.
Το νυφικό της Βικτωριανής εποχής
Μετά τη βασίλισσα Βικτώρια την παράδοση του λευκού νυφικού συνέχισαν στους γάμους τους οι κόρες της και η νύφη της, Αλεξάνδρα. Η κομψή επιλογή και το στυλ της βασίλισσας Βικτώριας αντιγράφηκαν μαζικά σε πολλές ηπείρους από γυναίκες που λάτρευαν την εμφάνισή της και φιλοδοξούσαν να της μοιάσουν.
Εκείνη την εποχή στην Αγγλία, υπήρχε μια μεσαία τάξη, η οποία πρόθυμη να επιδείξει τον πλούτο της ακολουθούσε τις τάσεις, και ειδικά όταν επρόκειτο για τις τάσεις που προωθούσε η ίδια βασίλισσα. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φωτογραφήθηκαν από ένα μεγάλο πλήθος κόσμου και χιλιάδες άνθρωποι επηρεάστηκαν στον υπέρτατο βαθμό από τις ενδυματολογικές επιλογές τους.
Συγκριτικά με τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπου οι νύφες φορούσαν μακριά φορέματα με γεμάτη φούστα μιμούμενες την αισθητική της βασίλισσας, με την πάροδο του χρόνου, τα λευκά νυφικά οδεύουν προς την υπερβολή και το μπαρόκ. Λεπτομέρειες από δαντέλα, παγιέτες, διακοσμητικά στοιχεία, υπερμεγέθεις φούστες, περίπλοκα πέπλα είναι ορισμένα από τα στοιχεία που έχουν επιφέρει αλλοιώσεις στο πρωτότυπο Βικτωριανό νυφικό.
Το λευκό νυφικό ως σύμβολο οικονομικής ευρωστίας τον 20ο αιώνα
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα λευκό νυφικό γινόταν αντιληπτό ως σύμβολο οικονομικής και κοινωνικής εξουσίας, καθώς μαρτυρούσε πολλά για την περιουσία της νύφης. Το λευκό χρώμα αποτέλεσε ένα επιπλέον σύμβολο πλούτου και δύναμης, καθώς εξέπεμπε πολυτέλεια και η περιποίησή του χαρακτηριζόταν συνήθως ως μεγάλη πρόκληση.
Ενώ αρκετοί πλούσιοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι υιοθέτησαν την τάση του λευκού νυφικού αμέσως μετά την άφιξή της, στη μεσαία τάξη το λευκό νυφικό καθιερώθηκε μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε σημειώθηκε μια οικονομική πρόοδος, που επέτρεψε την επιλογή ενός φορέματος πιο ξεχωριστού από εκείνα που οι μελλόνυμφες διατηρούσαν ήδη στην γκαρνταρόμπα τους.
Το σύγχρονο λευκό νυφικό
Παρά την ιλιγγιώδη εξέλιξη που σημειώνεται στις τάσεις, το λευκό νυφικό είναι το μόνο που παραμένει σταθερό στο πέρασμα του χρόνου. Το λευκό μας συντροφεύει μέχρι και σήμερα, στους σύγχρονους γάμους, καθώς περίπου το 85% των νυφών εξακολουθούν να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας ντυμένες στα λευκά.
Το λευκό νυφικό εξακολουθεί να διατηρεί την αίγλη του ως κορυφαία επιλογή, ακόμη και αν τα άλματα της νυφικής μόδας είναι ραγδαία και θεαματικά. Όπως αναφέρει το BBC, τα λευκά νυφικά παρέμειναν στη μόδα και επιβίωσαν λόγω της συνεχούς επανεφεύρεσης και αλλαγής.
«Ο λόγος που επιβίωσε το λευκό νυφικό, είναι επειδή μπορεί να εξελιχθεί παραμένοντας μοντέρνο»
Αυτό που έχει αλλάξει, είναι πως πλέον όταν αναφερόμαστε σε ένα λευκό νυφικό, δεν εννοούμε απαραίτητα μια ολόλευκη τουαλέτα. Στην έννοια του λευκού έχει πλέον ενταχθεί μια σειρά από λευκά και υπόλευκα χρώματα: Εκρού, ιβουάρ, ακόμα και το χρώμα της σαμπάνιας .
Ορισμένες νύφες επιλέγουν λευκό φόρεμα διακοσμημένο με χρωματιστά διακοσμητικά στοιχεία για ένα εντυπωσιακό φινίρισμα. Άλλωστε, 180 χρόνια μετά τον γάμο της βασίλισσας Βικτώριας, ίσως δεν πρέπει να διστάσουμε να βάλουμε λίγο χρώμα σε μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας.
Αλησμόνητες νυφικές εμφανίσεις
Πηγές: historyofyesterday.com, vogue.gr, britanica.com