Οι εκλογές είναι συνυφασμένες με τη Δημοκρατία. Είναι η λυδία λίθος. Δεν μπορεί η μία έννοια να σταθεί χωρίς την άλλη. Αναμφισβήτητα.
Tο αμιγώς πρακτικό κομμάτι τους όμως έχει ως αποτέλεσμα να αναφύονται διάφοροι προβληματισμοί, μερικοί από τους οποίους αναφέρονται παρακάτω.
1. Οι εκλογές ως διαδικασία πάνε τα πράγματα πίσω. Τόσο κατά τη διάρκειά τους (που αυτό μια ημέρα είναι), όσο και -κυρίως- κάποιες μέρες πριν και μετά: i) αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απονομή της δικαιοσύνης, ii) επηρεάζεται η λειτουργία των σχολείων που γίνονται εκλογικά τμήματα, iii) ανατίθενται επιπλέον καθήκοντα στα αστυνομικά τμήματα, iv) επηρεάζεται η λειτουργία ορισμένων δημοσίων υπηρεσιών κλπ.
Ιδιαίτερα όταν επίκεινται βουλευτικές εκλογές, και μέχρι αυτές να πραγματοποιηθούν, επικρατεί μία στασιμότητα και στο εμπόριο. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και επενδυτές, περιμένουν πρώτα να δουν τη νέα κυβέρνηση και την πολιτική της, και μέχρι να συμβεί αυτό αναβάλλουν να δραστηριοποιηθούν.
Συνεπώς εν όψει εκλογών, και μέχρι να πραγματοποιηθούν, δημιουργείται, σε ένα βαθμό, ένα κλίμα αβεβαιότητας και αδράνειας.
2. Ο τρόπος με τον οποίο διενεργούνται οι εκλογές συνιστά μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Τόνοι χαρτιού καταναλώνονται για ψηφοδέλτια και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων.
3. Κόστος εκλογών. Δαπανώνται μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε φορά για τη διενέργειά τους.
4. Δεν αξιοποιείται στο έπακρο η τεχνολογία. Είτε ως προς τη διαδικασία είτε ως προς τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.
5. Και βέβαια υπάρχουν και τα διαχρονικά ζητήματα: τα παιδιά που ψηφίζουν ό,τι τους πουν οι γονείς, το αντίστροφο, οι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, γονείς που ψηφίζουν ό,τι τους πουν τα παιδιά τους, η ψήφος που μπορεί να είναι συνδυασμένη με την προσμονή, η συμπεριφορά ορισμένων υποψηφίων και η σχέση τους με τους ψηφοφόρους (π.χ. υποσχέσεις).
6. Social media: Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τα social media σχετίζονται με τις εκλογές. Προβολή των υποψηφίων και των θέσεών τους, ειδήσεις, αναφορές και φωτογραφίες από εκδηλώσεις, αλλά και αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους από τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα αυτά μαζί βοηθούν (;) τον ψηφοφόρο να σχηματίσει άποψη.
7. Τέλος, θα θίξω και ένα άλλο θέμα που προσωπικά το θεωρώ πολύ σημαντικό: Οι άνθρωποι που απέχουν από τις εκλογές. Δεν ασχολούνται, δεν ψηφίζουν, δεν τους ενδιαφέρει. Τα βαθύτερα αίτια αυτής της στάσης είναι διάφορα: απογοήτευση ίσως, πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, ποιος ξέρει…
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καλό είναι να αποφασίζουμε εμείς για τον εαυτό μας και να μην απέχουμε επιτρέποντας σε άλλους να αποφασίσουν για εμάς.
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που έρχονται στο μυαλό όταν αναφερόμαστε σε εκλογές, και καλό είναι να μας προβληματίσουν, μέχρι τις επόμενες.