Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα μπορούσε να δει ένας εξωγήινος αστρονόμος κοιτάζοντας τον πλανήτη μας από ένα αστρικό σύστημα πολύ μακριά;
Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι κατάφεραν να το απεικονίσουν, με ένα πείραμα που στοχεύει στη βελτίωση της αναζήτησης για εξωγήινη ζωή.
Η αναζήτηση για εξωπλανήτες συνεχίζεται εδώ και χρόνια, και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει με βεβαιότητα την πιθανότητα να αποτελεί και η Γη αντικείμενο έρευνας από «κατοίκους» άλλων γαλαξιών.
Για να μάθει τι ακριβώς θα έβλεπε κάποιος εξωτερικός παρατηρητής όταν έστρεφε το τηλεσκόπιό του προς τη Γη για να διαπιστώσει αν είναι κατοικήσιμη, η ομάδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ χρησιμοποίησε περίπου 10.000 εικόνες του πλανήτη μας, που τραβήχτηκαν από το δορυφόρο DSCOVR της NASA, σε ένα σημείο βαρυτικής ισορροπίας μεταξύ της Γης και του Ηλιου.
Στη συνέχεια σμίκρυναν αυτές τις εικόνες πολλές φορές για να προσομοιώσουν αυτό που οι «ερευνητές» που μπορεί να βρίσκονταν έτη φωτός μακριά θα έβλεπαν στα τηλεσκόπιά τους, κοιτάζοντας προς το μέρος μας.
Συγκρίνοντας τις «ζουμαρισμένες» εικόνες με τις πρωτότυπες, οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεχωρίσουν τις παραμέτρους που σχετίζονται περισσότερο με τις εκτάσεις, γεγονός που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν το μοντέλο τους.
Οι ακατέργαστες «σιλουέτες» της Αφρικής, της Ασίας καθώς και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην εικόνα που έλαβαν.
Η χρήση αυτής της μεθόδου από αστρονόμους δεν θα επιτρέψει την δημιουργία μιας σαφούς εικόνας για τον εξωγήινο κόσμο, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδιοριστεί εάν ένας εξωπλανήτης έχει ωκεανούς και άλλες βασικές συνθήκες που απαιτούνται για τον αποικισμό του.
Πηγή: RT