Πώς γίνεται η επιστράτευση
Open Image Modal
Reuters Photographer / Reuters

Με τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε Αιγαίο και Έβρο, αλλά και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το ερώτημα αν «πάμε για πόλεμο για την Τουρκία» βρίσκεται στο μυαλό πολλών- και ως εκ τούτου, ο όρος «επιστράτευση» και το πώς αυτή γίνεται βρίσκονται μεταξύ των πιο διαδεδομένων αναζητήσεων στο ελληνικό Ίντερνετ τον τελευταίο καιρό.

Μακριά από κάθε διάθεση δημιουργίας κλίματος πανικού, δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς ότι οι εξελίξεις είναι απόλυτα λογικό να προκαλούν ανησυχία- οπότε και, σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να δει κανείς ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται. Σε αυτό το σημείο βεβαίως, πρέπει να πούμε πως η όλη διαδικασία είναι σχεδιασμένη ειδικά για να μην απαιτείται ιδιαίτερη πρότερη ενημέρωση ή προετοιμασία από πλευράς του εφέδρου, έτσι ώστε να μπορεί να καθοδηγηθεί αποτελεσματικά στις μονάδες του εντός του μικρότερου δυνατού χρόνου, με συνοπτικές διαδικασίες.

Γενικά στοιχεία

Ως γνωστόν, στην εφεδρεία των Ενόπλων εγγράφονται οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες που απολύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους. Οι έφεδροι εγγράφονται στην εφεδρεία του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ, οι έφεδροι υποχρεούνται να δηλώνουν οποιαδήποτε αλλαγή του τόπου διαμονής τους, εφόσον η διάρκεια υπερβαίνει τους 3 μήνες. Η δήλωση υποβάλλεται είτε στις Στρατολογικές Υπηρεσίες (πρώην «Στρατολογικά Γραφεία») είτε στις αρμόδιες Επιστρατεύουσες Αρχές. Ο έφεδρος, μετά την απόλυση του εντάσσεται στην εφεδρεία και λαμβάνει το ειδικό φύλλο πορείας, το οποίο έχει χρώμα :

-ΠΡΑΣΙΝΟ, για την τοποθέτηση του αρχικά σε μια Μονάδα, με τα καθήκοντα και την ειδικότητα που κατείχε κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.
-ΛΕΥΚΟ, με το οποίο τον θέτει σε κατάσταση αναμονής για μελλοντική τοποθέτησή του σε κάποια Μονάδα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Είναι πιθανόν ο έφεδρος, μετά από αναπροσαρμογή, να ενταχθεί στη δύναμη άλλης μονάδας  με αντικατάσταση του πράσινου ΕΦΠ ή με αντικατάσταση του ΕΦΠ από λευκό σε πράσινο.
Το κύριο επιστρατευτικό έργο εκτελείται από τις Μονάδες Επιστράτευσης (ΜΕ), οι οποίες βρίσκονται διεσπαρμένες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η εφεδρεία του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευμένους και κατά το νόμο υποκείμενους σε επιστράτευση εφέδρους, όπως παρακάτω:
-Αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς, μέχρι καταλήψεώς τους από το εκάστοτε και κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

-Οπλίτες μέχρι την συμπλήρωση του 45 έτους ηλικίας τους.
Το σύνολο των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών του Στρατού Ξηράς διακρίνεται ανάλογα με την ηλικία των εντεταγμένων εφέδρων σε:
-Α′ σειρά εφεδρείας: έως 40 ετών
-Β΄ σειρά εφεδρείας: Από 41 έως 45 ετών

Πώς γίνεται η επιστράτευση

Η πρόσκληση του εφέδρου, σε περίπτωση επιστράτευσης, μπορεί να γίνει με ανακοίνωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδα, Διαδίκτυο), με τοιχοκόλληση προκηρύξεων ή με την επίδοση Φύλλου ατομικής Προσκλήσεως (ΦΑΠ).

Εάν η ανακοίνωση γίνει με τα Μέσα Ενημέρωσης του κοινού, τότε ο έφεδρος θα κληθεί με μια από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του ΕΦΠ, όπως:
-Το χρώμα του ΕΦΠ.
-Το γράμμα Ω μαζί με έναν αριθμό.
-Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα με έναν τετραψήφιο αριθμό.

Για να διαπιστώσει ότι καλείται, πρέπει να εξετάσει εάν οι ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνουν ένα από τα παραπάνω συνθηματικά.

Σε περίπτωση που επιστρατεύεται πρέπει να λάβει υπόψη του τα παρακάτω:

► Το χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του να τακτοποιήσει τις άμεσες οικογενειακές του υποθέσεις.


► Να μελετήσει με προσοχή τις συνοπτικές οδηγίες που είναι γραμμένες στο Ειδικό Φύλλο Πορείας.


► Κατά την αναχώρηση για τη Μονάδα, να πάρει μαζί του οπωσδήποτε:
● Τροφή για 2 ημέρες (ξηρά τροφή).
● Την Αστυνομική ταυτότητα 
● Τα Επιστρατευτικά Έγγραφα. 
● Την άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου (εάν έχει).
● Ένα μικρό σακίδιο με τα προσωπικά του είδη.


► Να αναχωρήσει αμέσως για την Μονάδα που αναγράφεται στο Ειδικό Φύλλο Πορείας ή ΦΑΠ, για να μπορέσει να παρουσιαστεί έγκαιρα. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο σε συνδυασμό με τα αποκόμματα εισιτηρίων που είναι στο Ειδικό Φύλλο Πορείας του. Οδηγίες για την συμπλήρωση και χρησιμοποίηση των εισιτηρίων του ΕΦΠ υπάρχουν στο πίσω μέρος των εισιτηρίων. Υπογραμμίζεται πως τα εισιτήρια τα οποία έχουν αποσταλεί με το ΕΦΠ, χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση επιστράτευσης και όχι σε κλήση για εκπαίδευση.


► Σε περίπτωση που δυσκολεύεται να μετακινηθεί προς τη Μονάδα του γρήγορα, να παρουσιασθεί στο ΣΠΕ ή ΧΣΕ που αναγράφεται στις «οδηγίες για την κίνησή σου» που ευρίσκονται στο εμπρός μέρος του ΕΦΠ ή του ΦΑΠ, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στη Μονάδα του. Εάν βρίσκεται μακριά από το ΣΠΕ ή ΧΣΕ πρέπει να παρουσιασθεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο ή Αστυνομική Αρχή, προκειμένου να διευκολυνθεί κατά την κίνησή του.

Σημειώνεται πως η επιστράτευση μπορεί να είναι μερική ή ειδική (συγκεκριμένες ειδικότητες ή περιοχές) και γενική. Η τελευταία γενική επιστράτευση διετάχθη το 1974, ενώ μερική ολιγόωρη επιστράτευση (διαστήματος ωρών) έγινε στην παραμεθόριο στις κρίσεις με την Τουρκία το 1987 και το 1996.