Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry, μια βόλτα στη φύση, διάρκειας μιας ώρας, περιορίζει το άγχος σε σύγκριση με μια βόλτα της ίδιας διάρκειας σε ένα πολυσύχναστο αστικό περιβάλλον.
Η μελέτη παρακολούθησε 63 άτομα. Σε κάποιους ανατέθηκε η αποστολή να κάνουν έναν περίπατο στη φύση, ενώ σε άλλους μια βόλτα στην πόλη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να μην τσεκάρουν τα κινητά τους και να μην σταματούν σε καταστήματα καθώς περπατούν.
Πριν από τον περίπατο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε σάρωση τεχνολογίας fMRI που αξιολογούσε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι επαφή με τη φύση μείωσε σημαντικά το επίπεδο άγχους των ανθρώπων.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι μετά από μία μόνο ώρα περπάτημα στη φύση, η δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία του στρες μειώνεται», εξηγεί η Σόνια Σούντιμακ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Αυτή η μείωση δεν παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες που πραγματοποίησαν τον περίπατο τους στην πόλη. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αστικά περιβάλλοντα επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία, οδηγώντας σε αυξημένα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών στη διάθεση. Προκειμένου να ασπαστούμε το εν λόγω συμπέρασμα, αρκεί απλώς να σκεφτούμε τα συνεχή κορναρίσματα, το τρέξιμο για να προλάβουμε το λεωφορείο ή τις τεράστιες ουρές στο σούπερ μάρκετ.
Η Σουντιμάκ διευκρινίζει ότι τα επίπεδα του στρες, μειώνονται ακόμη και μετά από μια 15λεπτη βόλτα στη φύση. Επομένως δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι ακόμη και λίγα λεπτά συντροφιά με τη φύση είναι καλύτερα από το τίποτα.
Πέρα από το μειωμένο στρες, η φύση προσφέρει κι άλλα οφέλη
Η δρ Ταμάνα Σινγκ, συνδιευθύντρια του αθλητικού καρδιολογικού κέντρου στην κλινική του Κλίβελαντ, επισημαίνει ότι το περπάτημα στη φύση υπόσχεται πολλαπλά οφέλη για την ψυχική υγεία.
«Πολλοί από εμάς απλά δεν χορταίνουμε τη φύση. Ο περίπατος είναι ένας φανταστικός τρόπος για να επικεντρωθούμε στην πρόσληψη αέρα, στην επικοινωνία με τη μητέρα γη, στο άκουσμα των φύλλων που θροΐζουν και των πουλιών που κελαηδούν» μας παροτρύνει.
Συν τοις άλλοις, το να περνάμε χρόνο έξω έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον ύπνο μας, αυξάνει τη δημιουργικότητά μας και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.
Είτε ζούμε στην πόλη, είτε στην επαρχία, ας δώσουμε προτεραιότητα στον περίπατο στη φύση
Άλλωστε, τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: περνώντας χρόνο στη φύση ενισχύουμε την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, ακόμα και αν κατοικούμε στην πόλη, ας μην απογοητευόμαστε. Ακόμα και μια βόλτα στο τοπικό πάρκο θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια αίσθηση ηρεμίας.