Πόσα πράγματα κάνετε από αυτά που πρέπει για να μείνετε υγιείς και να μην εξαπλωθεί ο ιός;

Επιχειρείστε να βαθμολογήσετε τον εαυτό σας σε σχέση με το δεκάλογο της λίστας των όσων πρέπει.
Open Image Modal
Photographer is my life. via Getty Images
Ανθρωποι βγαίνουν έξω από τις πλατφόρμες του μετρό και ανεβαίνουν τις κυλιόμενες σκάλες.

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας επιδημίας με σημαντικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στην υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να μη παρακολουθήσουμε ειδήσεις ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να μας προκαλέσουν άγχος για τον κορονοϊό. Κι ενώ δεν θα πρέπει να πανικοβαλόμαστε, η γιατρός και ειδική στις μολυσματικές ασθένειες Ελίζαμπεθ Γουάνγκ λέει ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να βοηθήσουν ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός. «Θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, προσεκτικοί και προετοιμασμένοι», συμβουλεύει η ίδια. 

Πώς όμως είναι αυτό εφικτό; Μπορεί να μοιάζει σαν να μην μπορούμε εμείς να κάνουμε τη διαφορά, όμως είναι πιο απλό από όσο νομίζουμε. Οι γιατροί τονίζουν ότι το πιο ανιδιοτελές πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να φροντίσουμε τον εαυτό μας. 

Οσο πιο υγιείς είμαστε, τόσες λιγότερες πιθανότητες έχουμε να βλάψουμε τις ευπαθείς ομάδες (όπως για παράδειγμα εκείνους με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα). Παρακάτω, παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές ειδικών σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς και να προλάβουμε την εξάπλωση κάθε ίωσης. 

Εχει ενδιαφέρον να κάνετε μια αυτοαξιολόγηση και να διαπιστώσετε πόσα κάνετε από το δεκάλογο της λίστας των όσων πρέπει. 

  • «Να επιλέγουμε έξυπνα πού ταξιδεύουμε»

  • «Να ακολουθούμε τους ενδεδειγμένους τρόπους υγιεινής»

  • «Να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά και με τεχνική»

  • «Να περιορίσουμε το άγγιγμα του προσώπου μας»

  • «Να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης»

  • « Να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας: κοιμόμαστε καλά, πίνουμε υγρά, τρώμε φρούτα και παίρνουμε τις βιταμίνες μας χωρίς να το παρακάνουμε»

  • «Να φοράμε μάσκα μόνο όταν είμαστε άρρωστοι»

  • «Να αποθηκεύουμε προϊόντα μόνο αν είναι μεγάλη η ανάγκη»

  • «Να παραμείνουμε στο σπίτι αν δεν αισθανόμαστε καλά»

  • «Να συμβουλευθούμε τον προϊστάμενό μας σχετικά με πιθανές εναλλακτικές όσον αφορά τη δουλειά από το σπίτι ή το τι θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ασθένειας»

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες  εδώ

 

Πηγή: HuffPost US