Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε

Ο καρδιακός ρυθμός μετριέται σε παλμούς ανά λεπτό (BPM).
Open Image Modal
AJ_Watt via Getty Images

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γράψει, μιλήσει και τραγουδήσει για την καρδιά σε χιλιάδες γλώσσες, περιγράφοντάς την ως έδρα της αγάπης, της καλοσύνης και του θάρρους.

Αλλά η πρωταρχική λειτουργία της καρδιάς είναι να μας κρατά ζωντανούς. Αυτό το μυϊκό όργανο μεγέθους γροθιάς οδηγεί το κυκλοφορικό σύστημα, αντλώντας οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα. Μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί ανάλογα με τα συναισθήματα ή τη σωματική μας προσπάθεια ή λόγω τραυματισμού ή ασθένειας. Αλλά γενικά, μια υγιής καρδιά χτυπάει σταθερά και αξιόπιστα.

Πόσους καρδιακούς παλμούς αθροίζονται λοιπόν σε μια μέρα ή κατά τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής;

Υπάρχουν πολλές διαφορές στο πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά μας σε μια μέρα. είτε κάθεστε σε ένα γραφείο, περπατάτε στο κατάστημα ή τρέχετε σε διάδρομο, η καρδιά μας ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις χτυπώντας πιο γρήγορα ή πιο αργά. Τα διαστήματα των καρδιακών παλμών επιβραδύνονται και επιταχύνονται κατά περίπου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε φορά που εισπνέουμε και εκπνέουμε, είπε ο Δρ. Partho Sengupta , επικεφαλής καρδιαγγειακής ιατρικής για την Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey.

«Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της καρδιάς είναι η ικανότητά της να ρυθμίζει τον ρυθμό και τη λειτουργία της ανάλογα με τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος», είπε στο Live Science. «Η φυσιολογία προσαρμόζεται συνεχώς - έχει σχεδόν τον δικό της εγκέφαλο για να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του σώματος».

Ο καρδιακός ρυθμός μετριέται σε παλμούς ανά λεπτό (BPM).

Το εύρος για έναν υγιή ενήλικα είναι 60 έως 100 BPM σε κατάσταση ηρεμίας, αν και το ποσοστό για τους περισσότερους ενήλικες είναι μεταξύ 55 και 85 BPM, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Συγκριτικά, ο μέσος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας για ένα νεογέννητο είναι 70 έως 190 παλμοί ανά λεπτό, σύμφωνα με τα Νοσοκομεία Παίδων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San Francisco Benioff , για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις ενός ταχύτερου μεταβολισμού.

Ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου συνήθως επιβραδύνεται κάπως με την ηλικία, καθώς ο χρόνος επιβαρύνει τους καρδιακούς μύες, είπε ο Δρ. Salvatore Savona , ειδικός στις καρδιαγγειακές παθήσεις και κλινικός βοηθός καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.

Για παράδειγμα, η γήρανση μπορεί να φέρει την ανάπτυξη ίνωσης - ανάπτυξη περίσσειας ιστού που εμποδίζει τον καρδιακό ρυθμό - ή ανώμαλου καρδιακού ρυθμού όπως η κολπική μαρμαρυγή, η πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, είπε ο Savona στο Live Science. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα και πόσο αργά πηγαίνει η καρδιά», είπε ο Savona.

 

 

Ακούστε την καρδιά σας

Πώς προστίθενται οι καρδιακοί παλμοί με την πάροδο του χρόνου; Ένα άτομο με μέσο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας 70 BPM, για παράδειγμα, θα δημιουργούσε 100.800 καρδιακούς παλμούς σε μια μέρα. Σε ένα χρόνο, αυτό θα ανερχόταν σε περίπου 36,8 εκατομμύρια παλμούς. Το μέσο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ (από το 2022) είναι 77,5 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι σε μια ζωή, η καρδιά αυτού του ατόμου χτυπά περίπου 2,85 δισεκατομμύρια φορές.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η γενετική, ο τραυματισμός και η ασθένεια μπορούν σταδιακά να διαβρώσουν την απόδοση της καρδιάς. Αλλά όσο καλύτερα φροντίζουμε αυτό το εργατικό όργανο, τόσο περισσότερο και πιο αποτελεσματικά θα λειτουργεί, είπε ο Sengupta.

Ενώ η γήρανση είναι γεγονός της ζωής και όλες οι δυνατότητες του σώματός μας μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, «έχουμε την ικανότητα τουλάχιστον να μειώσουμε τη φθορά που συμβαίνει λόγω του στρες», είπε στο Live Science.

Για παράδειγμα, είναι προτεραιότητα ο ξεκούραστος ύπνος; Τι θα λέγατε για μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση; «Αυτές είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε, σχετικά με το πώς ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σώματός μας και αν φροντίζουμε τον εαυτό μας», είπε ο Sengupta.