Πόσες φορές έχει ταξιδέψει η Γη γύρω από τον Ήλιο και πόσες οι άλλοι πλανήτες

Το συνεχές ταξίδι του πλανήτη μας.
Open Image Modal
NEMES LASZLO/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Η Γη ταξιδεύει γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 107.800 χλμ/ ώρα, και υπάρχουν άλλοι επτά πλανήτες που κάνουν αντίστοιχα ταξίδια, σε αντίστοιχες ταχύτητες, εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Οι τροχιές τους σε γενικές γραμμές δεν έχουν μεταβληθεί πολύ, οπότε με βάση κάποιους σχετικά απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς είναι δυνατό να υπολογιστεί πόσες φορές έχει κάνει ο κάθε πλανήτης το ταξίδι αυτό.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, το Ηλιακό Σύστημα δημιουργήθηκε περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο Ήλιος άρχισε να σχηματίζεται από ένα νέφος σκόνης που είχαν αφήσει πίσω τους προηγούμενες αστρικές εκρήξεις. Περίπου 4,59 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, «γεννήθηκαν» οι πλανήτες- γίγαντες- Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας. Περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια σχηματίστηκαν οι μικρότεροι, βραχώδεις πλανήτες- Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης.

Ωστόσο όταν «γεννήθηκαν» οι πλανήτες οι τροχιές τους γύρω από τον Ήλιο δεν ήταν οι ίδιες με αυτές που είναι σήμερα. Για περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό των πρώτων υπήρχε μια «δυναμική αστάθεια», που οδήγησε σε βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και την εκτόξευση υλικού- ακόμα και πρωτοπλανητών- εκτός του Ηλιακού Συστήματος, όπως είπε στο Live Science ο Σον Ρέιμοντ, αστρονόμος του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Μπορντώ.

Από τότε που εμφανίστηκαν όλοι οι πλανήτες και σταμάτησαν οι «κόντρες» μεταξύ τους για θέσεις, οι τροχιές τους σταθεροποιήθηκαν και παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες. «Για το 98% με 99% της “ζωής” του Ηλιακού Συστήματος οι τροχιές των πλανητών είναι σταθερές» είπε ο Ρέιμοντ. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατός ο υπολογισμός του αριθμού των ταξιδιών- περιφορών γύρω από τον Ήλιο με αρκετά μεγάλη ακρίβεια.

Στην περίπτωση της Γης, όπως είναι γνωστό, χρειάζεται ένα έτος για να ολοκληρωθεί μια περιφορά, και ο πλανήτης μας υπάρχει εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, οπότε, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχει κάνει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια περιφορές γύρω από τον Ήλιο. Οι άλλοι πλανήτες έχουν διαφορετικές τροχιές, οπότε και τα «έτη» τους διαφέρουν- πχ ο Ερμής, ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης, κάνει μια περιφορά γύρω από το άστρο μας μέσα σε μόλις 88 ημέρες, οπότε μέσα σε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια έχει κάνει 18,7 δισεκατομμύρια περιφορές γύρω από τον Ήλιο.

Ακολουθεί η λίστα με τις φορές που ο κάθε πλανήτης έχει ταξιδέψει γύρω από το άστρο μας:

  • Ερμής: Ηλικία 4,5 δισεκατομμύρια έτη, χρόνος που απαιτείται για μια περιφορά 88 ημέρες, σύνολο περιφορών 18,7 δισεκατομμύρια
  • Αφροδίτη: 4,5 δισ, έτη, 225 ημέρες, 7,3 δισ. περιφορές
  • Γη: 4,5 δισ. έτη, 365,25 ημέρες, 4,5 δισ. περιφορές.
  • Άρης: 4,5 δισ. έτη, 687 ημέρες, 2,4 δισ. περιφορές
  • Δίας: 4,59 δισ. έτη, 4.333 ημέρες, 386,9 εκατ. περιφορές
  • Κρόνος: 4,59 δισ. έτη, 10.759 ημέρες, 155,8 εκατ. περιφορές
  • Ουρανός: 4,59 έτη, 30.687 ημέρες, 54,6 εκατ. περιφορές
  • Ποσειδώνας: 4,59 έτη, 60.190 ημέρες, 27,9 εκατ. περιφορές