Με περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εργάζονται εξ αποστάσεως αυτές τις μέρες, το καφέ https://www.huffingtonpost.gr/news/kafes/της περιοχής μας μπορεί να έχει γίνει de facto χώρος γραφείου. Ο συνδυασμός ζεστών, δυναμωτικών ροφημάτων, αρτοσκευασμάτων πλούσιων σε υδατάνθρακες, χαλαρωτικής playlist κομματιών και συνομιλιών με μπαρίστας δημιουργεί συχνά ένα περιβάλλον που μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε ό,τι γράφει πως πρέπει να κάνουμε η λίστα μας.
Η παραμονή μας εκεί μπορεί να φαίνεται ανέφελη, αλλά σε κάποιο σημείο οι εργαζόμενοι κι οι ιδιοκτήτες θα επιθυμούσαν να τα μαζέψουμε και να πάμε σπιτάκι μας. Λοιπόν, πότε πρέπει να ... τους αδειάσουμε τη γωνιά;
Σε γενικές γραμμές, με μια παραγγελία 6 δολαρίων (5,48 ευρώ), «αγοράζουμε» περίπου 90 λεπτά παραμονής σε ένα καφέ, σύμφωνα με την Χέδερ Πέρι, δις πρωταθλήτρια barista στις ΗΠΑ και διευθύνουσα σύμβουλο της Klatch Coffee με έδρα την Καλιφόρνια.
Σκόπιμα ή όχι, συνήθως καταλαμβάνουμε δύο έως τέσσερις θέσεις σε ένα καφέ, ανάλογα με τον τύπο τραπεζιού που καθόμαστε αν έχουμε τοποθετήσει αμέριμνα την τσάντα μας στην διπλανή καρέκλα για να αποθαρρύνουμε τους αγνώστους. «Εάν είμαστε μόνοι, εργαζόμαστε μόνοι μας και καταλαμβάνουμε αυτό το τραπέζι για 90 λεπτά [έναντι] 5,48 ευρώ - αυτό είναι ένα αρκετά υψηλό κόστος για έναν έμπορο λιανικής», εξηγεί η Πέρι. Αν, δε, μείνουμε περισσότερο μπορεί να επηρεάσουμε τα έσοδα του τοπικού καφέ μας για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Αλλά δεν υπάρχει πραγματικά μια απλή απάντηση για το πόσο μπορούμε να μείνουμε σε ένα καφέ. Αντίθετα, ας σκεφτούμε ό,τι μας περιβάλλει για να αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε, λένε οι μπαρίστας.
Ας σκεφτούμε σχετικά με τη στιγμή της ημέρας που κάνουμε αυτή τη στάση για μια κούπα καφέ. Το να παραμένουμε κάποιες ώρες σε ένα καφέ το πρωί μιας Τετάρτης προφανώς δεν είναι τόσο σημαντικό όσο να κατασκηνώσουμε σε ένα τραπέζι ένα Σάββατο πρωί με πολυκοσμία, σύμφωνα με την Πέρι.
Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το χώρο, το ο μέγεθος και την ατμόσφαιρά του. Ενας χώρος με ανοιχτή διάταξη, καναπέδες και τα τραπέζια που μοιράζονται πολλές παρέες αποτελούν σημάδια ότι καλούμαστε να μείνουμε, λέει η Καρολίν Μπελ, ιδρύτρια του Cafe Grumpy με έδρα τη Νέα Υόρκη. Εάν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα καθίσματα και τραπέζια - όχι μόνο μια χούφτα σκαμπό και ένα bartop - θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε μεγαλύτερη διαμονή, προσθέτει.
«Υπάρχει ένα καφέ που είναι drive thru, με αποτέλεσμα το εσωτερικό να παραμένει πολύ πιο ήσυχο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να μείνουν για δυο - τρεις ώρες και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό», λέει η Πέρι. «Μερικοί μπορεί να παραγγείλουν ένα ρόφημα, μερικοί και δυο, δεν υπάρχει μεγάλο θέμα».
Από την άλλη πλευρά, αν ακούμε ανθρώπους να γκρινιάζουν ότι δεν υπάρχει χώρος να κάτσουν και έχουμε παραμείνει για μερικές ώρες σε ένα τραπέζι για τέσσερις με ένα ρόφημα, ας καταλάβουμε ότι έχει έρθει η ώρα να φύγουμε, λέει ακόμα η Πέρι.
«Πιστεύω ότι είναι πολύ τραβηγμένο άνθρωποι να καταλαμβάνουν ένα τραπέζι για τέσσερις μόνοι τους με ένα ρόφημα, να παίρνουν φαγητό από έξω και να μένουν για περισσότερο από μία ώρα», προσθέτει η Πέρι.
Εάν τυχαίνει να είμαστε ο ένας και μοναδικός πελάτης στο χώρο, οι barista συνήθως δεν έχουν αντίρρηση για λίγη παραπάνω παραμονή, αναφέρει με τη σειρά της η Τσέλσεα Χιούιτ, μάνατζερ και barista στο Good Seed Coffee Boutique στο Solvang της Καλιφόρνια.
«Προσωπικά δεν με ενοχλεί ο κόσμος να παραμένει στο κατάστημά μας. Θεωρώ ότι είναι προνόμιο ο κόσμος να μη θέλει να φύγει από τον χώρο και χαίρομαι να φιλοξενώ», αναφέρει συμπληρώνοντας: «Φυσικά και θέλω να είναι κάποιος στο μαγαζί! Ακόμα κι αν δεν μιλούν στον barista, αλλάζει η ατμόσφαιρα να υπάρχει κάποιος και να απολαμβάνει τον χώρο».
Ο τρόπος με τον οποίο περνάμε την ώρα μας – είτε διαβάζουμε, εργαζόμαστε στον υπολογιστή, ή συνομιλούμε με φίλους– δεν επηρεάζει απαραίτητα τη διάρκεια της παραμονής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλά οι βασικοί κανόνες εθιμοτυπίας εξακολουθούν να ισχύουν.