Πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης κορονοϊού στο γυμναστήριο

Και τι ακριβώς θα πρέπει να προσέξουμε.
Open Image Modal
Hinterhaus Productions via Getty Images
Μια ομάδα ατόμων γυμνάζεται σε κλειστό χώρο.

Μια γυναίκα σκουπίζει τον ιδρώτα της σε πετσέτα και την πετάει στο πάτωμα. Ενας άνδρας βήχει με καλυμμένο χέρι το χέρι και στη συνέχεια πιάνει το ελλειπτικό μηχάνημα γυμναστικής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γυμναστήρια είναι μια εστία μικροβίων. Οπότε με την ραγδαία εξάπλωση του ιού, πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε πριν γυμναστούμε σε αυτούς τους χώρους; «Στα γυμναστήρια σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος (της μετάδοσης του ιού), καθώς οι επισκέπτες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και μοιράζονται τον εξοπλισμό», λέει η δρ.Τζένα Μακιότσι, ανοσιολόγος με έδρα το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. «Ολοι θα πρέπει να προσέχουμε, να καθαρίζουμε τον εξοπλισμό με απολυμαντικό που έχει βάση το οινόπνευμα και να πλένουμε τα χέρια τακτικά. Ας προσπαθήσουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας και να εφαρμόζουμε υγιεινούς τρόπους καθαρισμού».

Αν υπάρχουν συμπτώματα βήχα ή καταρροής, θα πρέπει να αποφεύγουμε τελείως τα γυμναστήρια για να μειώσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού ή άλλου τύπου ίωσης, προσθέτει. 

Ο κορονοϊός, το επίσημο όνομα του οποίου είναι Covid-19, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε κοντινή απόσταση και μέσω του βήχα και του φτερνίσματος, «απελευθερώνοντας σταγονίδια που προσγειώνονται στους ανθρώπους ή εισπνέονται από αυτούς», λέει η δρ. Μακιότσι. Δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι ο κορονοϊός μεταφέρεται μέσω του ιδρώτα, όμως μπορεί να μεταφερθεί αν κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό, βήξει ή φτερνιστεί στα χέρια και μετά αγγίξει εξοπλισμό του γυμναστηρίου. Η υγιεινή των χεριών είναι πολύ σημαντική στο γυμναστήριο. 

Αν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση στο γυμναστήριο που πηγαίνουμε σχετικά με τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, ήρθε η ώρα να τηλεφωνήσουμε και να ενημερωθούμε, αν ανησυχούμε. Μέχρι τότε όμως, καλό θα ήταν να αποφύγουμε το γυμναστήριο και κυρίως τις ώρες που υπάρχει κόσμος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και στο άγχος που ίσως αισθανόμαστε για τον κορονοϊό. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι το τρέξιμο ή το περπάτημα στη φύση ή σε ανοιχτό χώρο. 

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ

 

Πηγή: HUFFPOST UK