«Είναι η ώρα η EKT να δράσει δυναμικά για να περιορίσει τον πληθωρισμό και να συγκρατήσει τις αυξήσεις στις τιμές, καθώς το αδύναμο ευρώ επιδεινώνει την αύξηση του ενεργειακού κόστους» δήλωσε ο Όλι Ρεν μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανική Κεντρικής Τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας.
Ο πρώην επίτροπος οικονομικών και κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, υποστήριξε πως είναι «σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να συνεχίσουν με μια «συνεπή και ομαλή» νομισματική πολιτική».
Είχαν προηγηθεί οι θέσεις της Γερμανίδας Ίζαμπελ Σνάμπελ και του Γάλλου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που τάχθηκαν υπέρ μιας πιο αποφασιστικής αντίδρασης στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται γενναία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, κατά 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο μηδέν τον περασμένο μήνα, ακολουθώντας την επιθετική πολιτική που εφαρμόζει και η Αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).
Κρίσιμη η συνεδρίαση στις 8 Σεπτεμβρίου
Οι αγορές, αν και στοιχηματίζουν ότι στις 8 Σεπτεμβρίου η αύξηση θα φτάσει τις 50 μονάδες βάσης, αρκετά μέλη της ΕΚΤ πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις 75 μονάδες βάσης.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο επικεφαλής τη τράπεζας της Λετονίας Μάρτιν Κόζακς, ο οποίος τόνισε στο Reuters, ότι «θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τόσο τις 50 όσο και τις 75 μονάδες βάσης ως πιθανές κινήσεις. Μέχρι τώρα η προοπτική είναι τουλάχιστον στις 50 μονάδες.»
Οικονομολόγοι εκτιμούν, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έρχονται ακόμη και όταν η ανάπτυξη της ευρωζώνης επιβραδύνεται και ο κίνδυνος ύφεσης, λόγου του αυξανόμενου κόστους στην ενέργεια, είναι πλέον ορατός.
«Με αυτόν τον υψηλό πληθωρισμό, η αποφυγή μιας ύφεσης θα είναι δύσκολη, ο κίνδυνος είναι σημαντικός και μια τεχνική ύφεση είναι πολύ πιθανή”, δήλωσε ο Λετονός Μάρτιν Κόζακς.
«Η νομισματική πολιτική αντιμετωπίζει τώρα το διπλό δίλημμα αφενός να διατηρήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθερές και αφετέρου να αποφύγει την ώθηση της οικονομίας σε ύφεση», δήλωσε ο Όλι Ρεν.
«Έχουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, οπότε οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου και οι υψηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων θα είναι ένα ”μακροχρόνιο φαινόμενο» τόνισε ο Φινλανδός τραπεζίτης.
Και κατέληξε λέγοντας, ότι «αυτό θα σημάνει σοβαρή μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη του πληθωρισμού», ο οποίος είναι ήδη στο 8,9% 4 φορές περισσότερο από το στόχο της ΕΚΤ για 2%.