Πόσο καιρό μπορείτε να καταψύξετε το κάθε τρόφιμο χωρίς να χαλάσει;

Είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο.
Open Image Modal
Aamulya via Getty Images

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι εφόσον καταψύξουμε τα τρόφιμά μας (είτε είναι ωμά είτε μαγειρεμένα), δεν έχουν κανένα φόβο αλλοίωσης, όσος χρόνος κι αν περάσει. 

Πράγματι, η κατάψυξη και ο καταψύκτης είναι πολύ χρήσιμα ώστε να διατηρήσουμε τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση για καιρό, με την προϋπόθεση ότι ήταν ασφαλή όταν τα καταψύξαμε. Ωστόσο, δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να τα καταναλώσουμε ακόμη και μετά από πολλούς μήνες. 

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξέδωσε έναν κατάλογο στον οποίο αναγράφει τι ισχύει στην περίπτωση των κρεάτων και των αυγών (σε ωμή και μαγειρεμένη μορφή).

Ακολουθούν τα βασικότερα: 

Μπέικον και λουκάνικο: 1-2 μήνες

Ασπράδια και υποκατάστατα αυγών: 12 μήνες 

Νωπό κρέας: 4-12 μήνες

Νωπές μπριζόλες ή παϊδάκια: 4-12 μήνες

Μαγειρεμένο κρέας: 2-3 μήνες 

Νωπό κοτόπουλο (ολόκληρο): 12 μήνες 

Νωπό κοτόπουλο (μέρη): 9 μήνες

Νωπό κοτόπουλο (εντόσθια): 3-4 μήνες

Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 4 μήνες 

Σούπες: 2-3 μήνες 

Δίνει και δύο επιπλέον συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κρίνετε με περισσότερη ασφάλεια αν ένα προϊόν μπορεί να καταναλωθεί ή όχι. 

1) Ελέγξτε τη μυρωδιά. Πολλά τρόφιμα αναδύουν μια κακή μυρωδιά αν μείνουν κατεψυγμένα για πολύ καιρό, δείγμα ότι δεν είναι βρώσιμα. 

2) Μερικά μπορεί να μην έχουν την ιδανική όψη ώστε να φαγωθούν μόνα τους αλλά αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιηθούν σε μία σούπα δεν είναι επικίνδυνα. 

Από την άλλη, το freezerlabels.net έχει δημιουργήσει ένα συγκεντρωτικό και πολύ χρήσιμο γράφημα με τα όλες τις κατηγορίες τροφών και πόσο εκείνες αντέχουν στην κατάψυξη. 

Ψωμί και επιδόρπια

Ψημένο ψωμί: 2-3 μήνες 

Άψητο ψωμί (ζύμη): 1 μήνα

Ψημένο κέικ: 2-3 μήνες 

Ψημένες φρουτόπιτες: 6-8 μήνες

Cheesecake: 2-3 μήνες

Pancakes: 3 μήνες 

Βάφλες: 1 μήνα

Θαλασσινά 

Λιπαρά ψάρια (πχ., σολωμός): 2-3 μήνες

Μαγειρεμένο ψάρι: 4-6 μήνες

Οστρακοειδή: 2-3 μήνες

Φρέσκιες γαρίδες, καλαμαράκια: 3-6 μήνες

Αστακός: 12 μήνες 

Θαλασσινά σε κονσέρβα (εκτός της κονσέρβας): 2 μήνες

Γαλακτοκομικά και αυγά

Βούτυρο: 6-9 μήνες

Μαργαρίνη: 12 μήνες

Τυρί cottage: 1 μήνα

Σκληρό τυρί: 6 μήνες

Μαλακό τυρί: 6 μήνες

Παγωτό: 2 μήνες

Γιαούρτι: 1-2 μήνες

Αυγά (όχι μαγειρεμένα): 1 μήνα

Φρούτα, λαχανικά, σούπες 

Φρούτα (κιτροειδή): 3 μήνες

Φρούτα (άλλα): 9-12 μήνες

Ξηροί καρποί: 3 μήνες 

Λαχανικά: 8-12 μήνες

Κρεατόσουπα: 2-3 μήνες

Λαχανόσουπα και λαχανικά στον ατμό: 2-3 μήνες 

Ροφήματα 

Γάλα: 3-6 μήνες

Χυμός (σπιτικός): 6 μήνες 

Χυμός (συσκευασμένος): 12 μήνες

Ακολουθεί το αναλυτικό γράφημα: 

Open Image Modal
FreezerLabelsnet

 

(Με πληροφορίες από HuffPost US & HuffPost Australia)