H εξάπλωση του κορονοϊού κυρίως στην Κίνα έχει προκαλέσει τεράστιες ανησυχίες στην παγκόσμια κοινότητα, ένας όμως από τους μεγαλύτερους φόβους που καταγράφεται σχετίζεται με το διάστημα που αυτός μπορεί να επιβιώσει σε μια επιφάνεια.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αποσύρει μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων που βρίσκονταν σε κυκλοφορία σε νοσοκομεία, αγορές ζώων και λεωφορεία κοντά στα κέντρα του ιού στην χώρα, δεν είναι τυχαία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει «ζωντανός» σε μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα. Πλήθος ερευνητών προσπαθούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα μελετώντας τις συμπεριφορές άλλων ιών.
Οι κορονοϊοί είναι μια μεγάλη ομάδα ιών που συχνά προσβάλλει και ζώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μετάδοση μπορεί να γίνει από ζώο σε άνθρωπο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Οι κορονοϊοί που μπορεί να προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπως ο SARS και ο MERS, έχει αποδειχθεί πως επιβιώνουν σε επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλικών, των γυάλινων και των πλαστικών, για διάστημα περίπου εννέα ημερών, σε περίπτωση που η επιφάνεια αυτή δεν έχει απολυμανθεί.
Ακόμα και ο καθαρισμός με κοινά οικιακά προϊόντα μπορεί να κάνει την διαφορά, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η οποία επίσης διαπιστώνει πως οι ανθρώπινοι κορονοϊοί μπορούν να αδρανοποιηθούν αποτελεσματικά με διαδικασίες απολύμανσης με προϊόντα που περιέχουν 62-71% αιθανόλη, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο.
Η έρευνα κατέληξε στα εν λόγω συμπεράσματα μετά την ανάλυση 22 δημοσιευμάτων για τον συγκεκριμένο ιό.
Ο Δρ. Τσαρλς Τσίου, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και διευθυντής του κέντρου διάγνωσης ιών USCF-Abbott, τόνισε σχετικά: «Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ο νέος κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός σε μια επιφάνεια μέχρι και εννέα μέρες».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πολλάκις σημειώσει πως οι κορονοϊοί εξαπλώνονται συχνότερα μέσω των σταγονιδίων αναπνοής, όπως ο βήχας ή το φτάρνισμα, ενώ σαφώς οι πιθανότητες μετάδοσης μέσω μιας επιφάνειας είναι λιγότερες.
(Με πληροφορίες από CNN)