Πόσο πιθανό είναι η Βρετανία να αποσύρει τη στρατιωτική στήριξη στην Ευρώπη σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής HuffPost για τους φόβους που εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Open Image Modal
HuffPost UK

Την ανησυχία πως η Βρετανία ενδέχεται στο μέλλον να πάψει να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ευρώπη εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit εκφράζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει η βρετανική έκδοση της HuffPost.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αξιωματούχοι συζητούν με ξένους διπλωμάτες πως παρόλο που η Τερέζα Μέι αυτή τη στιγμή δεσμεύεται να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς ασφάλειας με τους εταίρους της στην ήπειρο, πιθανότατα άλλες κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια δε θα είναι το ίδιο πρόθυμες να στηρίξουν νέες αποστολές στην ΕΕ όπως η σημερινή εξάπλωση των στρατευμάτων στην Εσθονία, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Στην αρχή των συνομιλιών για το Brexit, οι δυνατότητες της Βρετανίας όσον αφορά την άμυνα θεωρούνταν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που θα μπορούσε να επηρεάσει τις παραχωρήσεις της ΕΕ προς τη Βρετανία.

Παρόλα αυτά, πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση, αναφέρουν πως οι εν λόγω προειδοποιήσεις δεν θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής, αφού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Οι φόβοι για το σενάριο μιας μη συμφωνίας αναφορικά με το Brexit θα είχε ως αποτέλεσμα μια απομονωμένη κυβέρνηση με τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην κεφαλή ενώ πιθανότατα θα μείωνε σημαντικά τη στρατιωτική δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ρεπορτάζ βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσινγκτον πέρσι πως ένα άτακτο διαζύγιο θα συνιστούσε ένα «γεωστρατηγικό σφάλμα για ολόκληρη την Ευρώπη πόσο μάλλον στις δύσκολες εποχές που όλοι βιώνουμε».

Open Image Modal
Hannah Mckay / Reuters

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε ομιλία της στο Lancaster House τον Ιανουάριο του 2017, είχε επισημάνει πως η Βρετανία και η Γαλλία είναι οι μόνες δύο πυρηνικές δυνάμεις της ΕΕ και ότι «αμέτρητες ζωές έχουν σωθεί σε ολόκληρη την ήπειρο εξαιτίας των δυνατοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η πρωθυπουργός είχε επίσης υπογραμμίσει πως η Βρετανία έχει δεσμευτεί άνευ όρων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Παρόλα αυτά, στη συνέχεια κατηγορήθηκε πως εκβιάζει τις εξελίξεις, όταν το Μάρτιο του 2017 είπε πως «η αποτυχία της επίτευξης συμφωνίας θα σημαίνει και την αποδυνάμωση της συνεργασίας Ευρώπης-Βρετανίας στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας».

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Υβέτ Κούπερ, είχε τονίσει σε ομιλία της πως η Τερέζα Μέι «δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί τη σχέση της με την Ευρώπη».

Ο Χαντ τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε την Πολωνία συζητώντας με τον πρωθυπουργό τόσο τις εξελίξεις για το Brexit, όσο και για την κατάσταση στο Ιράν και την Υεμένη.

Η Πολωνία εξάλλου θεωρείται ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και τον Δεκέμβριο τα δύο κράτη υπέγραψαν μια κοινή συνθήκη που αφορά τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ο Τζέρεμι Χαντ ταξίδεψε επίσης στην Γαλλία, άλλη μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του.