Η αναζήτηση ιχνών εξωγήινης ζωής (ή, ακόμα περισσότερο, των ίδιων των μορφών εξωγήινης ζωής που μπορεί να κατοικούν στον Κόκκινο Πλανήτη) είναι ένας από τους απώτερους σκοπούς των εξερευνητικών διαστημικών προγραμμάτων που έχουν ως στόχο τον Άρη- και θα αποτελεί βασικό μέρος της επόμενης αποστολής οχήματος εδάφους της NASA εκεί.
Το εξάτροχο ρομπότ που προορίζεται να προσεδαφιστεί στον Άρη το 2021, θα αναζητά ίχνη αρχαίων μορφών ζωής σε βράχους ηλικίας μέχρι και 3,9 δισεκατομμυρίων ετών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, επιστήμονες εκτιμούν πως, αν και η επιβεβαίωση ύπαρξης ζωής σε τόσο αρχαία πετρώματα είναι δύσκολη για τα γήινα δεδομένα, η περίπτωση του Άρη ίσως να είναι ευκολότερη, καθώς στον Κόκκινο Πλανήτη ίσως να έχουν διατηρηθεί καλύτερα. Αυτό οφείλεται στο ότι στη Γη υπάρχουν δυναμικές διεργασίες/ διαδικασίες που «ανακυκλώνουν» συνεχώς βράχους, και θα μπορούσαν να σβήσουν ίχνη ζωής- οι οποίες όμως έπαυσαν νωρίς στην ιστορία του Άρη.
«Δεν πιστεύουμε, για παράδειγμα, ότι ο Άρης είχε δραστηριότητα τεκτονικών πλακών αντίστοιχη αυτής στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Γης» λέει στο BBC News ο Κεν Γουΐλιφορντ, του JPL της NASA. «Το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού των βράχων της Γης έχει καταστραφεί λόγω καταβύθισης κάτω από τον φλοιό των ωκεανών. Αλλά ακόμα και οι βράχοι που έχουν μείνει στην επιφάνεια θερμαίνονται και συμπιέζονται με τρόπους που πιθανώς να μην συναντώνται στον Άρη. Οπότε, παραδόξως, ίσως οι αρχαιότεροι βράχοι στον Άρη να έχουν διατηρηθεί καλύτερα από πολύ νεότερους βράχους στη Γη» προσθέτει σχετικά.
Το νέο όχημα θα προσεδαφιστεί κοντά στον κρατήρα Τζέζερο, για τον οποίο εκτιμάται πως κάποτε μπορεί να φιλοξενούσε μια βαθιά λίμνη. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως, εάν κάποτε ζούσαν μικρόβια μέσα ή γύρω από αυτό τον όγκο νερού, ίχνη της παρουσίας τους θα έχουν διατηρηθεί σε ιζήματα, τα οποία μπορούν να μελετηθούν σχετικά εύκολα σήμερα.
Βασικός στόχος θα είναι τα κοιτάσματα ανθρακικού άλατος που βρίσκονται εκεί όπου εκτιμάται πως βρίσκονταν οι ακτές της πανάρχαιας λίμνης, καθώς έχουν την τάση να «παγιδεύουν» ό,τι βρίσκεται στο νερό. «Οπότε οτιδήποτε ζούσε εκεί θα μπορούσε να έχει παγιδευτεί στο ορυκτό» εξηγεί η Μπραϊόνι Χόργκαν, του Πανεπιστημίου Πέρντιου στην Ιντιάνα.
Το ιδανικό σενάριο θα είχε να κάνει με τον εντοπισμό σχηματισμών που θα παραπέμπουν σε στρωματόλιθους- δομές που στη Γη έχουν προκύψει από εκκρίσεις μικροοργανισμών. Σε κάθε περίπτωση, το ρόβερ θα διαλέξει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία και θα πάρει δείγματα τα οποία θα συσκευαστούν και θα αφεθούν για μεταγενέστερη περισυλλογή, από αποστολή της NASA και του ΕΟΔ που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030.