Πόσο συχνά να καθαρίζουμε τους χώρους του σπιτιού - από τον καναπέ ως τα πόμολα του μπάνιου

Και μερικά εξαιρετικά έξυπνα κι αποδοτικά tips. Και κάτι που θα μας εκπλήξει.
|
Open Image Modal
Obradovic via Getty Images
.

Το καθάρισμα του σπιτιού μας δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα, το ξέρουμε, αλλά όλοι θέλουμε ο χώρος μας να είναι τακτοποιημένος και υγιεινός, περισσότερο από ποτέ από τότε που ήρθε η Covid στη ζωή μας.

Καθώς η άνοιξη πλησιάζει, μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να αλλάξει ο καιρός για να κάνουμε έναν σωστό καθαρισμό εις βάθος. Υπάρχουν όμως μέρη γύρω από το σπίτι που χρειάζονται μια πιο συστηματική περιποίηση.

Ο Τζόις Φρεντς, ειδικός καθαρισμού από το Homehow μοιράστηκε με τη HuffPost UK πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μέρος του σπιτιού μας, από τον καναπέ μέχρι τα πόμολα της πόρτας του μπάνιου.

Καθιστικό

Καναπές και καρέκλες – ανά δεκαπενθήμερο, καθαρισμός εις βάθος κάθε χρόνο

Καθώς ξοδεύουμε πολύ χρόνο καθισμένοι, οι καναπέδες και οι καρέκλες γίνονται γρήγορα τόπος αναπαραγωγής βακτηρίων και υπολειμμάτων. Ψίχουλα, βρωμιά και σκόνη μπορεί να συσσωρευτούν ανάμεσα στα μαξιλάρια και να προκαλέσουν την ανάπτυξη βακτηρίων. «Το καθάρισμα των υπολειμμάτων με ηλεκτρική σκούπα, τα οποία τείνουν να συσσωρεύονται κάτω από τα μαξιλάρια των καθισμάτων, είναι ένας απλός τρόπος για να απαλλαγούμε από την βρωμιά και μειώνει την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων», εξηγεί ο French.

Κουζίνα

Ψυγείο - κάθε τρεις μήνες

Το να διατηρούμε το ψυγείο μας καθαρό και απαλλαγμένο από βακτήρια είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσουμε την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης και συσσώρευσης βακτηρίων που μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα. «Η χρήση ζεστού νερού και υγρού διαλύματος απορρυπαντικού για τα ράφια και τα συρτάρια συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης βακτηρίων και διατηρεί το ψυγείο να λειτουργεί αποτελεσματικά», συμβουλεύει ο Φρεντς. Εκτός αν υπάρχει διαρροή, την οποία πρέπει να σκουπίσουμε αμέσως.

Φούρνος - άπαξ μηνιαίως

Ο καθαρισμός του φούρνου θεωρείται συχνά ως εντατική εργασία, ωστόσο, μπορεί να είναι σχετικά γρήγορη και εύκολη υπόθεση. «Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε έναν βαθύ καθαρισμό του φούρνου μας είναι να κάνουμε τακτική συντήρηση, για να αποφύγουμε τη συσσώρευση λίπους. Όσο περισσότερο λίπος υπάρχει, τόσο λιγότερο αποδοτικός γίνεται ο φούρνος μας», συμβουλεύει ο Φρεντς.

Αν δεν έχουμε καθαρίσει το φούρνο μας για κάμποσο, να μια ακόμα μια συμβουλή από τον Φρεντς. «Ας τοποθετήσουμε ένα μπολ με νερό στο φούρνο κι ας το τοποθετήσουμε το ψηλά για περίπου 20 λεπτά, καθώς ο ατμός θα βοηθήσει να χαλαρώσει το αποξηραμένο λίπος, διευκολύνοντας το σκούπισμα».

Πλυντήριο ρούχων – εβδομαδιαίως

Η σκόνη και η βρωμιά μπορούν να συσσωρευτούν μέσα, πάνω και κάτω από το μηχάνημα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη συντομότερα βλάβη του μηχανήματος, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό και, σε ακραίες περιπτώσεις, να κινδυνεύει να προκαλέσει ηλεκτρική πυρκαγιά. Ο Φρεντς συμβουλεύει να σκουπίζουμε το μπροστινό μέρος, τα πλαϊνά και το πάνω μέρος του μηχανήματος κάθε εβδομάδα για να αποφύγουμε την είσοδο σκόνης στο σύστημα και να καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα πίσω και κάτω από αυτό τουλάχιστον κάθε δύο μήνες.

Κάδοι – ανά δεκαπενθήμερο

Ακόμη και το πιο τακτοποιημένο νοικοκυριό μπορεί να χυθεί λίγο φαγητό ή σκουπίδια έξω από τη σακούλα του κάδου και εντός του ίδιου του κάδου, και αυτό μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου. Το φαγητό που αφήνεται να μουχλιάσει μπορεί να είναι δύσοσμο, ανθυγιεινό και να προκαλέσει κίνδυνο για την υγεία λόγω των βακτηρίων που παράγονται.

«Αν χυθούν σκουπίδια μέσα στον κάδο, θα πρέπει να τον ξεπλύνετε αμέσως με ζεστό νερό και σαπούνι», συμβουλεύει ο Φρεντς. «Διαφορετικά, ένα σκούπισμα με απολυμαντικό κάθε δεκαπενθήμερο θα πρέπει να είναι αρκετό για να αποφευχθεί η συσσώρευση βακτηρίων».

Σπόγγοι - κάθε λίγες μέρες

Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς πολλά κανονικά σφουγγάρια δεν είναι βιοδιασπώμενα, θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα σφουγγάρια κάθε λίγες μέρες ή να επενδύσουμε σε μια εναλλακτική λύση σπόγγων που να πλένονται στο πλυντήριο. «Εάν έχουμε οικολογική συνείδηση, ας αλλάξουμε (αυτά που έχουμε ) με επαναχρησιμοποιήσιμα σφουγγάρια, τα οποία λειτουργούν εξίσου καλά, αλλά δεν χρειάζεται να τα πετάξουμε μετά από λίγες μέρες. Απλώς, ας φροντίσουμε να καθαρίσουμε τα σφουγγάρια με ζεστό νερό για να βεβαιωθούμε ότι θα αφαιρεθούν όλα τα βακτήρια», λέει ο Φρεντς.

Μπάνιο

Τουαλέτα - σκουπίζουμε καθημερινά, βαθύς καθαρισμός εβδομαδιαίως 

Ένας βαθύς καθαρισμός μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετός για να κρατήσει μακριά τα βακτήρια και τα μικρόβια, αν και εάν ζούμε με πολλά άτομα μπορούμε να σκεφτούμε να το αυξήσουμε, λέει ο Φρεντς, ο οποίος συνιστά τη χρήση αντιβακτηριακών μαντηλιών ή απολυμαντικού σπρέι γύρω από το κάθισμα και την λαβή ή το κουμπί από το καζανάκι.

«Για να κάνουμε βαθύ καθαρισμό, ας ρίξουμε καθαριστικό ή χλωρίνη κάτω από το χείλος του καθίσματος και γύρω από ολόκληρη την λεκάνη κι ας το αφήσουμε να ”καθίσει” για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ας χρησιμοποιήσουμε μια βούρτσα κι  ας τρίψουμε τυχόν λεκέδες κι ας ξεπλύνουμε». Κάθε φορά που ξεπλένουμε, το νερό από το εσωτερικό πετάγεται στον αέρα και απλώνεται σε όλο το δωμάτιο, προειδοποιεί, «οπότε ας φροντίσουμε να σκουπίσουμε και τις γύρω επιφάνειες».

Κουρτίνα του μπάνιου - εβδομαδιαίως (όσο απίστευτο κι αν φαίνεται...)

Ο French εξηγεί ότι ο τακτικός καθαρισμός και η συντήρηση των κουρτινών μπάνιου μπορεί να είναι μια αγγαρεία που (μπορεί να) παραβλέπουμε, αλλά είναι απίστευτα σημαντικό για να διατηρούμε το μπάνιο μας καθαρό. «Η μούχλα είναι πιθανό να συσσωρευτεί μετά από ντους και μπάνια, ακόμα κι αν η μπανιέρα ή το ντους είναι καθαρό, καθώς προκαλείται από την υγρασία από το νερό», εξηγεί. «Ο τακτικός καθαρισμός προλαμβάνει τα βακτήρια και αποφεύγει τα αλλεργιογόνα».

Υπνοδωμάτια

Σεντόνια - Ανά δεκαπενθήμερο 

Τα ακάθαρτα σεντόνια μπορεί να είναι γεμάτα βακτήρια, τα οποία συχνά παράγονται από το έλαιο του δέρματός μας κι ακόμη και από το σάλιο όταν κοιμόμαστε. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος απορρίπτονται επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορούν επίσης να συσσωρευτούν στα σεντόνια. Ο Φρεντς συμβουλεύει να αλλάζουμε τα σεντόνια τουλάχιστον κάθε δεκαπενθήμερο, κάτι που όχι μόνο θα διατηρήσει το κρεβάτι μας υγιεινό, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του δέρματος με τάση ακμής και στην πρόληψη της πιτυρίδας.

Κι ας μην ξεχνάμε!

Πόμολα θυρών και διακόπτες φώτων – εβδομαδιαίως

«Ο,τι χρειάζονται τα πόμολα θυρών και οι διακόπτες φώτων είναι ένα γρήγορο σκούπισμα με απολυμαντικό μία φορά το δεκαπενθήμερο για να βοηθήσει να σκοτωθούν τα βακτήρια», συμβουλεύει ο Φρεντς. «Ωστόσο, τα πόμολα θυρών που οδηγούν σε κουζίνες, μπάνια ή μπροστινές και πίσω πόρτες και διακόπτες φώτων που χρησιμοποιούνται περισσότερο από άλλους, απαιτούν πιο συχνό καθάρισμα, όπως μια φορά την εβδομάδα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: