Πόσο συχνά πρέπει πραγματικά να πλένουμε τα ρούχα μας

... και μερικοί απίθανοι τρόποι να τα ανανεώσουμε χωρίς να φτάσουμε καν στο δωμάτιο που έχουμε το πλυντήριο.
Open Image Modal
GK Hart/Vicky Hart via Getty Images
You're probably doing your laundry more often than you need to.

Εάν αντανακλαστικά πετάμε τα ρούχα μας στο καλάθι των απλύτων μετά από κάθε φορά που τα φοράμε, τότε ίσως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τις συνήθειές μας στο πλύσιμο.

Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε ή να ξαναφοράμε ένα ρούχο - είναι πραγματικά μια προσωπική επιλογή, δηλώνει η Κάρολιν Φόρτε, εκτελεστική διευθύντρια του Εργαστηρίου Κατ′ Οίκον Φροντίδας και Καθαρισμού του Good Housekeeping Institute.

«Αλλά υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς πλένουν - ή ακόμα και στεγνώνουν - τα ρούχα τους πιο συχνά από όσο χρειάζεται», λέει στη HuffPost. «Οι Αμερικανοί πλένουν πολλά ρούχα και τείνουν να βάζουν πολλά πράγματα για πλύσιμο μετά από μια ή δύο φορές που τα έχουν φορέσει».

Το πολύ συχνό πλύσιμο των ρούχων σας δεν μπορεί μόνο να μειώσει την «μακροζωία» του ενδύματος, έχει επίσης και σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό βάζει περίπου 300 πλυντήρια ρούχων το χρόνο. Μια και μόνο πλύση μπορεί να χρησιμοποιήσει από  7 γαλόνια (26,4 λίτρα)  έως 25 γαλόνια  (94, 6 λίτρα) νερού, ανάλογα με το μηχάνημα (τα παλαιότερα μοντέλα χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο). Το πλύσιμο των ρούχων σε ζεστό νερό αυξάνει τη χρήση ενέργειας και η χρήση του στεγνωτηρίου - αντί για στέγνωμα στον αέρα - δαπανά επίσης μεγάλη ενέργεια.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μην περιμένουμε πολύ μεταξύ των πλύσεων, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανά δερματικά προβλήματα, κολπικές μυκητιάσεις και προβλήματα οσμών.

«Ο ιδρώτας, τα λάδια, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και οι μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια ή μύκητες, μπορούν να μεταφερθούν στα ρούχα», λέει στη HuffPost ο δερματολόγος  δρ Τζόσουα Ζίχνερ, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη. «Καθώς το λερωμένο ρούχο ”περιμένει”, δίνει χρόνο στους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν στο ρούχο και να μεταφερθούν στο σώμα μας εάν το φορέσουμε ξανά».

Ένα παράδειγμα: Το να ξαναφορέσει «ιδρωμένες» κάλτσες, αυτό μπορεί να βλάψει το πόδι του αθλητή ή να επιδεινώσει μια υπάρχουσα περίπτωση, λέει ο ίδιος.

Ο δρ. Αανόντ Γκέρια, δερματολόγος στο Geria Dermatology στη Βερόνα του Νιου Τζέρσεϊ, λέει ότι το να μην πλένουμε αρκετά συχνά τα ρούχα μας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θυλακίτιδα και εξάρσεις ακμής.

«Τα βρώμικα ρούχα μπορούν να ”δεσμεύσουν” λάδια, νεκρά κύτταρα του δέρματος και άλλα υπολείμματα πάνω στο δέρμα, οδηγώντας σε φραγμένους πόρους και εξάρσεις ακμής», λέει με τη σειρά του στη HuffPost. «Τα βακτήρια και ο ιδρώτας που συσσωρεύονται στα άπλυτα ρούχα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια άσχημη μυρωδιά που μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί, ακόμη και μετά το πλύσιμο».

Αλλά ορισμένα είδη ένδυσης δεν χρειάζεται να πλένονται τόσο συχνά όσο άλλα. Μιλήσαμε με ειδικούς για να μάθουμε ποια αντικείμενα πρέπει να πλένονται κάθε φορά, ποια μπορούν να ξαναφορεθούν και ποιοι άλλοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Τι να πλύνουμε μετά από κάθε φορά που το φοράμε 

Ένας εμπειρικός κανόνας από τον Ζίχνερ: «Σε γενικές γραμμές, όσο πιο κοντά είναι ένα ρούχο στο δέρμα μας, τόσο πιο συχνά πρέπει να πλένεται», λέει. «Τα ρούχα που εκτίθενται σε έντονο ιδρώτα ή πιθανές βρωμιές στο σώμα πρέπει να πλένονται καθημερινά». 

Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως εσώρουχα, κάλτσες, εσώρουχα και ρούχα προπόνησης, λέει η Φόρτε. Αν, ωστόσο, δεν έχουμε ιδρώσει τα ρούχα της ... δράσης, πιθανότατα μπορούμε να τα ξαναφορέσουμε — απλώς ας τα αερίσουμε.

Ο,τιδήποτε άλλο είναι εμφανώς βρώμικο, λερωμένο ή έχει μυρωδιά, να πεταχτεί στο πλυντήριο, είπε η ειδικός καθαρισμού Μπέκι Ράπινκχουκ - η γυναίκα πίσω από την Clean Mama - στην HuffPost.

Τι να πλύνουμε μετά από μερικές φορές που το έχουμε φορέσει 

Τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας αλλά δεν έχουν ιδρώτα και δεν έχουν λερωθεί μπορούν να φορεθούν για δεύτερη φορά χωρίς πλύσιμο, λέει ο Ζίχνερ. Παντελόνια, πουλόβερ, μπλούζες, σουτιέν και πιτζάμες «συνήθως μπορούν να φορεθούν μερικές φορές πριν πλυθούν», συμπληρώνει η Φόρτε «Ειδικά αν έχουν φορεθεί για σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς εφίδρωση ή βρωμιά». Εάν βρισκόμαστε πολλές ώρες στο σπίτι ή εργαζόμαστε από το σπίτι και δεν ιδρώνουμε πολύ, πιθανότατα μπορούμε να φορέσουμε τα ρούχα μας τρεις ή τέσσερις φορές πριν τα πλύνουμε, είπε στο Brightly η δερματολόγος από το Μαϊάμι, δρ. Αν Γκονζάλεζ.

“Οσο πιο κοντά είναι ένα ρούχο στο δέρμα μας, τόσο συχνότερα πρέπει να πλυθεί”

Τι μπορούμε να βάζουμε στο πλυντήριο λιγότερο συχνά 

Τα ρούχα που δεν έρχονται σε στενή, διαρκή επαφή με το σώμα δεν χρειάζεται να πλένονται τόσο συχνά.

«Ρούχα, όπως παλτό, σακάκια κι άλλα που φοριούνται πάνω από άλλα ρούχα, όπως μπουρνούζια και πουλόβερ, μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο μεταξύ των πλυσιμάτων, καθώς τείνουν να φοριούνται για μικρότερες χρονικές περιόδους», αναφέρει η Φόρτε. 

Το ίδιο ισχύει και για τα πιο κομψά κομμάτια της ντουλάπας μας που τα φοράμε περιστασιακά. Ρούχα όπως «κοστούμια, βραδινά φορέματα και κοκτέιλ φορέματα είναι συνήθως κατασκευασμένα από ευαίσθητα υφάσματα που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα», συμπληρώνει ο Γκέρια. «Μπορούν συχνά να φορεθούν πολλές φορές πριν από τον καθαρισμό, ειδικά αν δεν είναι πολύ λερωμένα ή λερωμένα».

Αλλά αν ιδρώσαμε πραγματικά – όπως, ας πούμε, να χορέψουμε τη νύχτα σε έναν γάμο σε εξωτερικό χώρο – τότε μπορούμε να επιλέξουμε να τα πλύνουμε στο χέρι ή να στεγνώσουμε καλά το ρούχο πριν το φορέσουμε ξανά.

Πώς να κρατήσουμε τα ρούχα καθαρά μεταξύ των πλύσεων

Open Image Modal
Catherine Falls Commercial via Getty Images
.

Σκοπεύουμε να ξαναφορέσουμε τα ρούχα μερικές φορές πριν τα πετάξουμε στο πλυντήριο; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές και κόλπα από ειδικούς που πρέπει να έχουμε υπόψη: 

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την μια φορά που θα φορέσουμε ένα ρούχο στην άλλη, ας μην τοποθετήσουμε απλώς το ρούχο σε ένα συρτάρι ή στο πίσω μέρος της ντουλάπας μας. Ας το κρεμάσουμε εξωτερικά της ντουλάπας μας ή ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, αν έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε έναν ατμοποιητή ρούχων ή να ψεκάσουμε το αντικείμενο με ένα προϊόν όπως το Febreze Clothing Odor Eliminator, προτείνει η Φόρτε. 

Η Ράπινκχουκ συνιστά να ρίξουμε για λίγο ένα ρούχο που χρειάζεται λίγη ανανέωση σε ένα ζεστό στεγνωτήριο με ένα υγρό πανί ή πετσέτα. «Ας του  δώσουμε 15 λεπτά ανανέωσης κι ας το κρεμάσουμε για να το φορέσουμε ξανά!», λέει.  Για να παρατείνουμε το χρόνο μεταξύ των πλύσεων, μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να καθαρίσουμε λεκέδες ή να κρεμάσουμε ένα ρούχο στο μπάνιο ενώ κάνουμε ντους ως άλλος τρόπος να το ... μαγειρέψουμε στον ατμό, έχει πει  στον Guardian η ειδικός στη βιώσιμη μόδα Ορσολα ντε Κάστρο. 

Για τζιν που χρειάζονται ανανέωση, μερικοί άνθρωποι ορκίζονται στο ... όνομα της κατάψυξης. Δεν θα σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ― αλλά αν σας κάνει να νιώσετε πιο καθαρό το αγαπημένο μας τζιν, δεν θα σας σταματήσουμε.