Πόσοι έχουν θεραπευτεί από τον κορονοϊό; Οι αριθμοί εξηγούν

Τουλάχιστον 52 άτομα έχουν ήδη ανακάμψει από τη νόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά άλλα μπορεί να μην έχουν προστεθεί στα επίσημα στοιχεία. Γιατί όμως;
Open Image Modal
d3sign via Getty Images

Περισσότεροι από 79.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο θεραπεύτηκαν από τον COVID-19, από συνολικά 182.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.

Ο ιός έχει προκαλέσει ή συνέβαλε στον θάνατο περισσότερων από 7.000 ανθρώπων, ενώ οι υπόλοιπες 96.000 περιπτώσεις εξακολουθούν να είναι ενεργές.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα νοσήσει, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ήπια συμπτώματα, αλλά για περισσότερο χρόνο από μια συνηθισμένη ίωση», δηλώνει ο Καθηγητής Μικροβιολογικλης, Σίμον Κλαρκ, από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 52 άτομα είναι γνωστό ότι έχουν αναρρώσει από την ασθένεια, σύμφωνα με στοιχεία της δημόσιας υγείας της Αγγλίας.

 

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν αναρρώσει από τον ιό πιθανόν να είναι υψηλότερος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα επίσημα κάποιο άτομο που να έχει θεραπευτεί πλήρως. 

Γιατί, όμως, δεν γνωρίζουμε όλα τα άτομα που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τον ιό; Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και είναι σε θέση να απομονωθούν χωρίς να χρειάζονται ιατρική βοήθεια, δεν ελέγχονται πλέον από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας τους. 

Ως εκ τούτου, ούτε η ασθένειά τους ούτε η ανάρρωσή τους περιλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές που δημοσιεύονται από τις αρχές.

Επί του παρόντος, ο συνολικός αριθμός των επίσημων ανακτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχετικά μικρός, δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψει από τη νόσο και η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων διαγνώστηκε πρόσφατα.

Όμως, το ποσοστό θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες εβδομάδες, όπως συνέβη στην Κίνα, καθώς η χώρα άρχισε να ελέγχει το ξέσπασμα του ιού. 

Εκεί, ο αριθμός των ατόμων που αναρρώνουν από την ασθένεια είναι πλέον μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων περιπτώσεων και το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει σιγά σιγά και στις επόμενες χώρες του κόσμου. 

 

Πηγή: SkyNews