2ος Μαραθώνιος Ολυμπίας: Η αναβίωση μιας ιστορικής διαδρομής

Τάσος παπούλιας. 14 Νοεμβρίου 1982. Ποδοσφαιρικός αγώνας Ηλιακού Λεχαινών - Βαρθολομιού. Ο τερματοφύλακας του Ηλειακού καθαρίζει μια επίθεση, αλλά ο επιθετικός τον βρίσκει με τις τάπες στην ανω κροταφική χώρα. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου δυο μέρες μετά αρχίζει να χάνει επαφή με το περιβάλλον και να παρουσιάζει αφασικές διαταραχές -άγνοια και αμνησία. Ο 22χρονος τότε τερματοφύλακας ήταν ο Τάσος Παπούλιας και ήταν έτοιμος για την μεγαλύτερη έξοδο της ζωής του. Μετά απο 45 μερες νοσηλίας και με την συνδρομή των φυσικοθεραπευτών Κώστα και Μαρίας Χουλιάρα στο ΚΑΤ, ανακτά κίνηση και ομιλία πέρα απο κάθε προσδοκία. Για τα επόμενα 10 χρόνια συνεχίζει να προσπαθεί με θεραπείες και στα 36 του αποφασίζει με 80% αναπηρία να τρέξει μαραθώνιο.
|
Open Image Modal
Giorgos Atsametakis

O 2oς Μαραθώνιος Ολυμπίας τελέστηκε με επιτυχία σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με παράλληλες εκδηλώσεις το τριήμερο 25-27 Μαρτίου. Η ιδέα της αναβίωσης της διαδρομής στην πόλη καταγωγής του Ιφίτου - διοργανωτή των Ολυμπιακών Αγώνων- ξαναέδωσε την αίγλη στην περιοχή, και έφερε κοντά δρομείς από όλες τις μεριές του πλανήτη.

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, προς τιμή του πρώτου Μαραθωνοδρόμου της ιστορίας Χαρίλαου Βασιλάκου, έλαβε χώρα δρώμενο αναπαράστασης αρχαίας τελετής στο Νέο αρχαιολογικό μουσείο Αρχαίας Ήλιδας. Ο χώρος του μουσείου δε, μας εξέπληξε θετικά τόσο με την επιλογή του τοπίου όσο και με την αρχιτεκτονική παρέμβαση στην αρχαία περιοχή.

Open Image Modal
Open Image Modal

photo credits: Papaioannouphotography

Στην τελετή έλαβε μέρος η θεατρική ομάδα βιβλιοθήκης Αμαλιάδας σε μία πραγματικά πολύ συγκινητική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα, η οποία αναπαράστησε με πιστότητα την αίσθηση του δέους του Ολυμπιακού πνεύματος της Αρχαίας εποχής. Στην τελετή, ανάμεσα σε άλλους , μίλησαν και απεύθυναν χαιρετισμούς: ο κ. Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφεριάρχης Ηλείας, ο κ. Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλιδας και ο κ. Γκοτζιάς, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας. Προλόγισε και παρουσίασε την εκδήλωση ο εκδότης του περιοδικού Runner και τεχνικός διευθυντής του Αγώνα, Νίκος Πολιάς. Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση δοκίμασαν τοπικά εδέσματα των Γυναικείων τοπικών σύλλογων. Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την παραλαβή αριθμών όλων των κατηγοριών και αποστάσεων στο Διοικητήριο της πόλης του πύργου, που κινήθηκε ομαλά μέχρι τις απογευματινές ώρες. Η πόλη έδειχνε να κινείται σε ρυθμούς μαραθωνίου με την τεχνική διεύθυνση να ενημερώνει τους τοπικούς άρχοντες για θέματα ασφαλείας, ενώ παράλληλα δόθηκε μάχη για την αποκομιδή απορριμάτων που αποτελούν τοπική διαμάχη της περιοχής. Στο τέλος δόθηκε προσωρινή λύση, με την ελπίδα η 3η διοργάνωση να μην παρουσιάσει παρόμοιες δυσκολίες.

Την ίδια μέρα στις 12 έγινε εκδήλωση στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας προς τιμή τριών εμβληματικών προσωπικοτήτων του χώρου του Αθλητισμού. Βραβεύτηκαν κατα σειρά οι αθλητές Σπύρος Ανδριόπουλος, πρωταθλητής μαραθωνίου δρόμου, ο Περικλής Ιακωβάκης, πρωταθλητής 400μ με εμπόδια και ο Τάσος Παπούλιας ως πρωταθλητής της ζωής.

Λίγα λόγια για τους αθλητές:

Σπύρος Ανδριόπουλος - Βραβείο Ιδεώδη Μαραθωνίου: Γεννημένος στην Πάτρα το 1962, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, σήμερα Αντιπλοίαρχος στο ΠΝ και Διοικητής του ΑΣΕΑΔ. 19 συμμετοχές σε μαραθώνιους και μεγάλες διακρίσεις σε 3χιλ, 5χιλ, 10χιλ, ανώμαλο και ημιμαραθώνιο. Συμμετοχές σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπως και στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1984 (36ος).

Περικλής Ιακωβάκης - Βραβείο Ολυμπιακό Πνεύμα: Γεννημένος το 1979 στην Πάτρα, κορυφαίος αθλητής εμποδίων, 400μ, απο τους λίγους αθλητές με τόσο μεγάλη διάρκεια στην κορυφή του κόσμου. Συμμετοχή σε 4 ολυμπιάδες,8ος στο Πεκίνο, 11ος στην Αθήνα. Κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ 47.82, επίδοση που τον κάνει 4ο καλύτερο αθλητή όλων των εποχών στην Ευρώπη. Χρυσό στους Πανευρωπαϊκούς του Γκέτενμποργκ, χρυσό στο Γκραν Πρι της Ζυρίχης (47.92),χρυσά στο Μόναχο και Ανεσί (Ευρ.Κυπ), και ο επιτυχιών κατάλογος ατελείωτος.

Τάσος παπούλιας. 14 Νοεμβρίου 1982. Ποδοσφαιρικός αγώνας Ηλιακού Λεχαινών - Βαρθολομιού. Ο τερματοφύλακας του Ηλειακού καθαρίζει μια επίθεση, αλλά ο επιθετικός τον βρίσκει με τις τάπες στην ανω κροταφική χώρα. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου δυο μέρες μετά αρχίζει να χάνει επαφή με το περιβάλλον και να παρουσιάζει αφασικές διαταραχές -άγνοια και αμνησία. Ο 22χρονος τότε τερματοφύλακας ήταν ο Τάσος Παπούλιας και ήταν έτοιμος για την μεγαλύτερη έξοδο της ζωής του. Μετά απο 45 μερες νοσηλίας και με την συνδρομή των φυσικοθεραπευτών Κώστα και Μαρίας Χουλιάρα στο ΚΑΤ, ανακτά κίνηση και ομιλία πέρα απο κάθε προσδοκία. Για τα επόμενα 10 χρόνια συνεχίζει να προσπαθεί με θεραπείες και στα 36 του αποφασίζει με 80% αναπηρία να τρέξει μαραθώνιο. Όχι μόνο τα καταφέρνει, αλλά έχει φθάσει σήμερα να έχει τρέξει 33 ημιμαραθώνιους και μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο με την περίπτωση του να έχει καταγραφεί στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά ως μοναδική και αξεπέραστη.

Η εκδήλωση έκλεισε με βαθιά συγκίνηση και χειροκροτήματα για τους αθλητές που ανέδειξαν το υπέρτατο αγωνιστικό φρόνημα στον πλέον κατάλληλο χώρο, την Αρχαία Ολυμπία.

Open Image Modal

photo credits: Γιώργος Ατσαμετάκης

Το απόγευμα στις 5 της ίδιας μέρας έγινε δρόμος 12 χιλ. με αφετηρία την Αρχαία Ήλιδα και τερματισμό την Αμαλιάδα, ενώ έλαβαν χώρα και οι αγώνες 2 χιλ. για μικρούς και μεγάλους στην Αμαλιάδα και τον Πύργο. Στους βραδυνούς αγώνες έκλεψαν την παράσταση τα μικρά παιδάκια, φωτίζοντας την πόλη σαν πυγολαμπίδες με τους φακούς κεφαλής που μοίρασε η διοργάνωση.

Την Κυριακή, 27 Μαρτίου δόθηκε η εκκίνηση του μαραθωνίου απο την Αμαλιάδα, και μια ώρα αργότερα ξεκίνησε και ο ημιμαραθώνιος απο την πόλη του Πύργου. Με ιδανικές συνθήκες για αγώνα μεγάλης απόστασης, τερμάτισαν στην ΑρχαίαΟλυμπία οι πρώτοι δρομείς σε χρόνο λίγο κάτω απο 3 ώρες. (Αντώνης Κατσίκης 02:58:29, Λάζαρος Σαντοριναίος 02:59:18, Jerome Segal 02:59:41). Στις Γυναίκες πρώτη η Τζω Μαντά 03:36:12, δεύτερη η ουρανία Τσούτσια 03:46:13 και τρίτη η Ζήνια Σανούδου με 03:51:41.

Στο τέλος η βροχή έγινε εντονότερη, χωρίς ωστόσο να προβληματίσει τους αθλητές, οι περισσότεροι απο τους οποίους είχαν ήδη τερματίσει. Να σημειωθεί οτι η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη και πολύ απαιτητική. Θυμίζει αρκετά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ειδικά σε υψομετρική κατανομή και προφίλ.

Open Image Modal

photo credits: Giorgos Tsafos

Στον Ημιμαραθώνιο οι αντίστοιχοι νικητές ήταν οι θεόδωρος Δημητρακάκης 01:23:43, Ματθαίος Τζιγερόγλου 01:28:37, Παναγιώτης Ζευκιλής 01:31:40.

Στις γυναίκες επικράτησαν οι Αλεξάνδρα Χανδάνου 01:49:24, Μάρθα Τσούμαρη 01:50:18, Elisabeth Fullerton 01:50:43.

Στον Μαραθώνιο συμμετείχε επίσης και η Μαρία Πολύζου, η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ μαραθωνίου και πρέσβειρα του Ελληνικού Αθλητισμού. Ενδιαφέρουσα επίσης η συμμετοχή του Σουηδού Andres Forselius -δημοσιογράφου του Runner' s world- ο οποίος αμέσως μετά την συμμετοχή του στον Μαραθώνιο, θα ξεκινούσε την επιστροφή του στην Σουηδία με ποδήλατο!!! Ο Σουηδός διατηρεί το blog bikingviking.net ταξιδεύοντας τον κόσμο με ποδήλατο και συμμετέχοντας σε ιδιαίτερους αγώνες. Σε 2 εβδομάδες από τώρα θα λάβει μέρος στον μαραθώνιο Σλοβενίας.

Τέλος, θετικές οι εντυπώσεις που αποκόμισε και η δημοσιογράφος Julia Guimaraes Castro για λογαριασμό του sporttv/Globo απο την Βραζιλία, η οποία θα βρίσκεται στην χώρα μας τους επόμενους μήνες καλύπτωντας ανάλογα αθλητικά δρώμενα.

Σαν αγώνας, ο μαραθώνιος Ολυμπίας διέθετε όλα τα στοιχεία μιας προσπάθειας να ξανά φέρει την περιοχή της Ηλείας στον «αφρό» των δρομικών γεγονότων.

Open Image Modal
Open Image Modal

photo credits: Giorgos Tsafos

Κατευθείαν απο την αρχαία κοιτίδα του πνεύματος με αποδέκτες τους σύγχρονους δρομείς. Επόμενο ραντεβού η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στις 21 Απριλίου και το ταξίδι της που θα ξεκινήσει στις 27 Απριλίου από το Παναθηναϊκό στάδιο με προορισμό το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Η HuffPost Greece ήταν χορηγός επικοινωνίας στον 2ο Μαραθώνιο Ολυμπίας που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 25-27 Μαρτίου.