Η Τήνος μέσα σε τρία χρόνια έγινε από τους πρώτους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. Την σπίθα την άναψαν 5-6 νέοι μαγείροι του νησιού με οράματα, ήθος, πίστη και όρεξη για συλλογική δουλειά.
Τρία χρόνια αργότερα, τα Tinosfoodpaths φούντωσαν κυρίευσαν το νησί και κατέκαψαν τις καρδιές των Τηνιακών, ενώ έγιναν το απόλυτο καλό παράδειγμα ανάπτυξης γαστρονομικού προορισμού.
Υπήρχε βέβαια ένα εύφλεκτο υλικό που περίμενε την ανάφλεξη, γόνιμες προϋποθέσεις που περιμέναν την ευκαιρία να αξιοποιηθούν.
Ένας τόπος με υψηλό πολιτισμό και παράδοση στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή, ένα νησί πυκνοκατοικημένο και τόσο πολύ καλλιεργημένο -σε αντίθεση με τα άλλα νησιά του Αιγαίου- που έκανε τεράστια εντύπωση στους Ευρωπαίους περιηγητές του 18ου-19ου αιώνα. Ένας κόσμος που έχει μάθει να συνυπάρχει -οι Καθολικοί με τους Ορθόδοξους-, έχει την κουλτούρα της συνεργασίας από τα κατάλοιπα των κοινοτικών θεσμών και διατηρεί την εργασία και την προκοπή ως κυρίαρχες αξίες.
Τα προϊόντα άφθονα, λαχανικά, κάπαρες, αγκινάρες αγροί ολάκεροι, τοματάκια, αμπέλια, τυροκομικά, κτηνοτροφία, αλλαντικά, άφθονη η πρώτη ύλη.
Ήρθε και ο άνεμος των Foodpaths που κινητοποίησαν όλη την κοινωνία του νησιού, με τους εκατοντάδες εθελοντές και τα εκπληκτικά δρώμενα που διαρκούν μιά εβδομάδα αλλά προετοιμάζονται έναν ολόκληρο χρόνο.
Γιά όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν σ' αυτές τις εκδηλώσεις, τα ίχνη τους και την φιλοσοφία τους, θα την συναντήσουν στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και στα καφενεία του νησιού, ένα μικρό δείγμα των οποίων σας παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω:
Θαλασσάκι στα Υστέρνια
Η Αντωνία Ζάρπα και ο συζυγός της Άρης Τάτσης, με καταγωγή κι οι δυο τους από την Τήνο, επέστρεψαν στο νησί, κτίσαν τη φωλιά τους, το Θαλασσάκι στα Υστέρνια και 15 χρόνια μετά, είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Τήνος στον χώρο της γαστρονομίας. Και πού να φανταστεί κανείς ότι η μικρή Αντωνία, με σπουδές κοινωνικής λειτουργού και με μαθητεία φωτογραφίας στον Πλάτωνα Ριβέλη, θα γινόταν μια από τις καλύτερες μαγείρισσες της Ελλάδας και βέβαια η ψυχή των Tinosfoodpaths!
Μεταξύ μας, στην πόλη της Τήνου
Ο Ευριπίδης και Μαριγώ Τατσιώνα είχαν κτίσει τη φήμη τους στα καλά μαγειρευτά φαγητά. Έτσι όταν ο Δημήτρης ο γιος τους, απόφοιτος της μαγειρικής σχολής Le Monde ανέλαβε το 2009 τα ηνία του Μεταξύ μας, επεχείρησε - και τα κατάφερε - η ντόπια και παραδοσιακή κουζίνα να συνυπάρξει με την αντίστοιχη σύγχρονη δημιουργική, βρίσκοντας ένα ιδανικό σημείο ισορροπίας. Κι όλα αυτά σ'έναν υψηλής αισθητικής χώρο.
Το μικρό Καράβι στην πόλη της Τήνου
Ο Αντώνης Ψάλτης ένας πολύ καλός μάγειρας που δικαιώνει την προϋπηρεσία του στο Balthazar, στο Rock and Roll και στο 48, ως μέλος της μπριγκάντας του Χριστόφορου Πέσκια, δημιούργησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας στην Τήνο, το Μικρό Καράβι. Μα ο πιο σημαντικός του τίτλος είναι, ότι είναι - αν και ιδιαίτερα ταπεινός και σεμνός - ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος Food Paths Tinos, το κίνημα «παράδειγμα» για την ελληνική γαστρονομία
Μαραθιά
Η κουζίνα της «Μαραθιάς» του Μαρίνου είναι από τις καλύτερες του νησιού, ενώ βρίσκεται σ'ένα περιβάλλον beach-bar όμορφα διαμορφωμένο. Γνωστή κυρίως για τα ψάρια που μαγειρεύονται στις πιο ωραίες εκδοχές. Σκορπίνα στη γάστρα με φρέσκια τηνιακή ντομάτα και δυόσμο, γιουβέτσι με αστακό, ροφός στο φούρνο με μπάμιες, σφυρίδα στη γάστρα με δεντρολίβανο και λευκό κρασί.
Ταρσανάς στην πόλη της Τήνου
Η φροντισμένη και με άποψη ταβέρνα του sui generis Αντώνη Γκιών στους ταρσανάδες στην άκρη του λιμανιού της Τήνου έχει όνομα για τους μεζέδες της. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ζεστές γυαλιστερές, λιόκαφτο σκουμπρί, μελωμένες ψητές σαρδέλες. Ωραία ταραμοσαλάτα, εξαιρετικό τυρί βολάκι Τήνου αλλά και καρίκι, αμπελοφάσουλα με την αρμύρα και το σκορδάτο λαδόξυδο.
Δροσιά στον Κτικάδο
Το μαγαζί πανέμορφο, φτιαγμένο μ' ένα αυθεντικό λαϊκό γούστο. Χρώματα του Αιγαίου, δάπεδα πλακόστρωτα με περιγράμματα ασβέστη. Κι από εκεί βγαίνεις στην αυλή και αντικρίζεις μια ευρύχωρη ταράτσα, σε μια όαση πράσινου, που αγναντεύει το Αιγαίο και στο βάθος τη Σύρο. Οι μερίδες πλούσιες που στηρίζονται στα τοπικά υλικά και τις ντόπιες συνταγές. Η κουζίνα και ανθρώποι της Δροσιάς για φίλημα.
Το κουτούκι της Ελένης στην πόλη της Τήνου
Το κουτούκι της Ελένης είναι ανοικτό όλο το χρόνο, καταφύγιο σπουδαίων γεύσεων και ανθρώπινης ζεστασιάς. Από μεζέδες και φαγητά πρωταγωνιστούν οι λαχανοντολμάδες, κουνελάκι στιφάδο, πιτσουνάκια με πιλάφι, αρνάκι με θυμάρι, μοσχάρι λεμονάτο, μπακαλιάρος σκορδαλιά, οι μαραθοτηγανίτες, οι τηγανητές λιαστές ντομάτες, οι αρναδκιές (άγρια μανιτάρια), η αγκιναρόπιτα, οι λαδερές αγκινάρες και φρουτάλια με τηνιακιά λούζα και σαλτσίσι.
Τερέζα στη Μυρσίνη
Στο Καφεοινοπαντοπωλείο της Τερέζας στη Μυρσίνη, θα απολαύσει κανείς εκτός από τους αυθεντικούς μεζέδες της Τήνου (αγκινάρες τουρσί, τυροπιτάκια, ντόπιο τυρί, λούζα, σκορδάτο λουκάνικο, ελιές, αγγουράκι) φρουτάλια, κρέας σελινάτο, χοιρινό λεμονάτο κλπ. κλπ., ενώ η ίδια θα σε κερδίσει με την φιλοξενία της και τα χαμόγελα της ανοικτής καρδιάς της. Το αγαπημένο μου στέκι στην Τήνο.
Mεζεδοπωλείο-Ουζερί τ' Αγνάντι στον Κτικάδο
Το χειμώνα μέσα στην ζεστή ατμόσφαιρα του παλιού μπακάλικου και νυν μεζεδοπωλείου-ουζερί Το Αγνάντι αξίζει κανείς να δοκιμάσει τις "αρναδκιές" τα ντόπια μανιτάρια, ψητά η μαγειρευτά, ενώ το καλοκαιράκι στην κομψή βεράντα να απολαύσει ντόπια φαγάκια: κατσικάκι φούρνου, αγγινάρες ντόπιες μαγειρευτές, κουνέλι κοκκινιστό, μοσχάρι λεμονάτο.
Ο Μεγάλος καφενές στον Πύργο
Ο «Μεγάλος Καφενές» στέκει και λειτουργεί πάνω από ένα αιώνα στη μοναδική πλατεία του Πύργου. Το 2014 ο Αργύρης η τελευταία γενιά των ιδιοκτήτων έκανε στον «Μεγάλο Καφενέ» μιά εξαιρετικά καλόγουστη ανακαίνιση ενώ από γαστρονομικής απόψης ξεχωρίζουν τα σπιτικά γλυκά (γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα και εκμέκ καταΐφι) εκλεκτοί τοπικοί μεζέδες με ουζάκι, στροφλία (η τοπική ρακή), δροσερό κρασί, ή μπυρίτσα.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr