Θα γίνεις η βασίλισσα της κουζίνας με την πιο εύκολη συνταγή για μπακλαβά!
Ξέχνα ό,τι ξέρεις και μην βάζεις στο μυαλό σου να βουτυρώνεις τα φύλλα, να βάζεις όλη την μαστοριά σου στο τύλιγμα, το σιρόπιασμα και άλλα τέτοια... αν και τώρα με όλα αυτά θυμήθηκα και τον μπακλαβά της Κύμης με τα εκατό του φύλλα, ατελείωτη νοστιμιά-απίστευτη δυσκολία, που θα ήθελα έστω και μια φορά να προσπαθήσω!
Νόστιμος είναι και αυτός, ο δικός μας μπακλαβάς, της ακαμάτρας και της ευκολίας γιατί ζαχαρομπακλαβάς «σημαίνει» η γεύση του μπακλαβά, τυλιγμένος σαν αμυγδαλωτό στην άχνη!
Τον ζαχαρομπακλαβά τον φτιάχνουν στην Πάρο όλο τον χρόνο, αν βρεθείς εκεί δοκίμασε του Χαμηλοθώρη!
Υλικά
400 gr. αμύγδαλα
350 gr. μέλι
150 gr. ζάχαρη
150 ml. νερό
4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Σπάμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη.
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το μέλι με το νερό σε μέτρια θερμοκρασία, το ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει ρευστό και προσθέτουμε την ζάχαρη, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα.
Στρώνουμε σε ένα ταψί άχνη, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα και καλύπτουμε με άχνη.
Πατάμε με το χέρι μας ή με σπάτουλα μέχρι να απλωθεί το μείγμα ομοιόμορφα, το μείγμα μπορεί να έχει μέχρι 4-5 εκατοστά ύψος.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με άχνη και αφήνουμε σχεδόν 12 ώρες σε δροσερό σημείο.
Κόβουμε σε κομμάτια και αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει ερμητικά.