Ανεξαρτήτως σε ποιο μέρος του κόσμου βρισκόμαστε υπάρχουν κάποιες παραδόσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο στολισμός του δέντρου, η προσφορά ή η ανταλλαγή δώρων, η παρουσία του Αι Βασίλη, τα λαμπιόνια στους δρόμους, όλα αυτά είθισται να «συναντιούνται» σε διάφορες χώρες. Παράλληλα, οι μέρες των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένες με ένα ημερολόγιο γεμάτο από εκδηλώσεις, εξόδους με φίλους και καλέσματα. Εξειδικευμένα, γκουρμέ πιάτα μπαίνουν στο μενού για τους καλεσμένους και χριστουγεννιάτικα ποτά ετοιμάζονται για να δώσουν τη δική τους νότα στην ατμόσφαιρα. Σε κάποιες χώρες η διαδικασία για την προετοιμασία, αλλά και το σερβίρισμα των ποτών, είναι ολόκληρη ιεροτελεστία, που αποτελεί μέρος των εθίμων του λαού. Ρωτήσαμε φίλους να μας πουν ποια είναι τα παραδοσιακά ποτά, που θα ετοιμάσουν αυτές τις ημέρες για να υποδεχτούν τους καλεσμένους τους.
Αυστρία – Punsch & Jagertee
Στην Αυστρία σερβίρουν πολλά διαφορετικά είδη παντς (Punsch), αλλά εξίσου δημοφιλές είναι και το τσάι Γιέγκερτί (Jagertee)
Όπως μας λέει ο Αυστριακός Κλέμεντς Γκλούκ, ένα από τα πιο δημοφιλή παντς είναι το Μπίρενπαντς (Beerenpansch), το οποίο στα βασικά συστατικά του έχει κόκκινο κρασί με μούρα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουν ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί μαζί με ένα φλυτζάνι τσάι, ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό, γαρίφαλο, κανέλα και τα αφήνουν να πάρουν μια βράση για τέσσερα λεπτά. Μετά προσθέτουν τα παγωμένα μούρα. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στα μούρα να ξεπαγώσουν και να μουλιάσουν όμορφα. Στη συνέχεια βγάζουν όλο το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουν να «ξεκουραστεί». Μόλις κρυώσει το βράζουν για άλλα πέντε λεπτά. Το παντς σερβίρεται συνήθως ζεστό σε οικογενειακά και φιλικά καλέσματα, σε εστιατόρια, αλλά και στον δρόμο στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων.
Το Γιέγκερτί είναι ένα φημισμένο ποτό, μια μείξη μαύρου τσαγιού και ρούμι. Ξεκίνησε να προσφέρεται στα αυστριακά σαλέ, προκειμένου να ζεσταθούν οι σκιέρ, αλλά πλέον είναι συνώνυμο της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Η συνταγή είναι εύκολη μια και το μόνο που απαιτείται είναι να αναμειχθεί το μαύρο τσάι με το ρούμι Jagermeister. To συγκεκριμένο ρούμι περιλαμβάνει 56 βότανα, φρούτα, ρίζες και μπαχαρικά, όπως φλούδα εσπεριδοειδών, γλυκόριζα, γλυκάνισο, παπαρουνόσπορους, σαφράν, τζίντζερ, μούρα και τζίνσενγκ.
Ιταλία – Vin Brule & Zabaglione
Στην Ιταλία και ειδικά στις βόρειες πόλεις το βιν μπρουλέ είναι ένα ζεστό ποτό πολύ διαδεδομένο κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Όπως μας λέει η Ιταλίδα Κλαούντια Κραβέντι, συνήθως το απολαμβάνουν παρέα με φίλους στα καλέσματα σε σπίτια ή στα χριστουγεννιάτικα παζάρια που πραγματοποιούνται στον δρόμο. Η διαδικασία παρασκευής του είναι αρκετά εύκολη. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουν κόκκινο κρασί, φέτες πορτοκαλιού, μήλου ή λεμονιού, μέλι, ξυλάκια κανέλας, λοβούς κάρδαμου, γαρίφαλο και γλυκάνισο. Αφήνουν τα συστατικά να δέσουν μεταξύ τους και να αναμειχθούν οι γεύσεις. Το βράσιμο δεν υπερβαίνει τα δέκα λεπτά και το βιν μπρουλέ είναι έτοιμο για απόλαυση!
Το Ζαμπαγιόνε είναι επίσης μια αγαπημένη απόλαυση των Ιταλών. Ουσιαστικά είναι ένα φημισμένο χριστουγεννιάτικο γλυκό, το οποίο με την προσθήκη κρασιού marsala γίνεται εξαιρετικά απολαυστικό. Πρόκειται για μια αφρώδη κρέμα που φτιάχνεται από κρόκους αυγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί Marsala. Στην κορυφή το πασπαλίζουν με κανέλα. Σερβίρεται ζεστό σε ποτήρια και συνήθως προσφέρεται μαζί με μπισκότα.
Γερμανία – Gluhwein
Στη Γερμανία το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ποτό είναι το γκλούβαιν, ένα ζεστό αρωματικό κρασί που συνδυάζει τη γλυκύτητα μαζί με την πικάντικη γεύση που χαρίζουν τα μπαχαρικά που περιέχει. Η Γερμανίδα Λίζα Βον Όρτενμπεργκ μας εξηγεί ότι συνήθως το προσφέρουν μαζί με τυριά ή φρούτα, ενώ οι καλύτεροι συνδυασμοί στα τυριά θεωρούνται τα blue cheese και ροκφόρ. Το παραδοσιακό γκλούβαιν είναι το κόκκινο κρασί, το οποίο ανακατεύουν με διάφορα πικάντικα αρωματικά και χυμό πορτοκαλιού. Τα τελευταία χρόνια δημιουργούν γκλούβαιν και με λευκό ή ροζέ κρασί, προκειμένου να καλύψουν όλα τα γούστα. Για την παρασκευή του παραδοσιακού γκλούβαιν ρίχνουν σε μια κατσαρόλα ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση ημίξηρο, χυμό μήλου, ένα πορτοκάλι κομμένο σε φέτες, μισό λεμόνι σε φέτες, ένα μήλο ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους, δύο ξυλάκια κανέλας, γλυκάνισο, γαρίφαλο, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και ζάχαρη ή μέλι. Ζεσταίνουν το μείγμα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το σερβίρουν.
Σουηδία – Glogg
Αντίστοιχο του γκλούβαιν είναι το γκλουγκ, που στα σουηδικά σημαίνει ζεστό κρασί. Το γιορτινό γκλουγκ χρησιμοποιείται σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες και η διαφορά του με το γκλούβαιν, τονίζει η Σουηδέζα Εύα Μπάμπεργκερ, είναι ότι φτιάχνεται πιο δυνατό, αφού εκτός από κρασί περιέχει, κονιάκ, ρούμι ή μπράντι. Το κλασικό γκλουγκ είθισται να φτιάχνεται με κομμάτια κανέλας, κάρδαμο, τζίντζερ, γαρίφαλα, ξύσμα πορτοκαλιού, ένα φλυτζάνι βότκα, ένα μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί, ένα φλυτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη, μισό φλυτζάνι αμύγδαλα και μισό φλυτζάνι σταφίδες. Όλα τα συστατικά τοποθετούνται σε μια κατσαρόλα και βράζουν για λίγα λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αγγλία – Eggnog
Το Εγκνόγκ είναι η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη απόλαυση των Άγγλων. Είθισται να σερβίρεται σε όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και στα φιλικά καλέσματα. Όπως μας λέει η Σιλ Μπράουν το κλασικό εγκνόγκ γίνεται με ρούμι, αλλά πολλοί χρησιμοποιούν διαφορετικά αλκοολούχα αποστάγματα, όπως μπράντι ή ουίσκι, προκειμένου να δημιουργήσουν ξεχωριστές γεύσεις. Για την παρασκευή του παραδοσιακού εγκνόγκ, εκτός από ρούμι χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, ωμά αυγά, βανίλια, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο. Ανακατεύουν πολύ καλά τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουν τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο. Το ασπράδι των αυγών το χτυπούν ξεχωριστά για να πάρει αυτή την παχύρευστη υφή και να δώσει στο ποτό μια αφρώδη αίσθηση. Στη συνέχεια ανακατεύουν τα δύο μείγματα και την κρέμα γάλακτος. Το ρούμι μπαίνει στο τέλος και ανάλογα με την ένταση που θέλουν να έχει το ποτό βάζουν πολύ ή λίγη ποσότητα.
Είτε το αποκαλέσουμε παντς, είτε βιν μπρουλέ, είτε γκλούβαιν, είτε γκλουγκ, είτε εγκνόγκ το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Οίνος ευφραίνειν καρδίαν ανθρώπου!