Μια εβδομάδα περιθώριο έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρι να γίνει ο τελικός έλεγχος υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων από το Euro Working Group (EWG). Στις 8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεδριάσουν οι επιτελείς από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των προαπαιτούμενων και της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων προκειμένου να δώσουν εντολή για την εκταμίευση της δόσης.
Το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση συνολικά 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ θα έρθουν με την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων τα οποία εκκρεμούν και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ εφόσον προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες.
Η επόμενη ημέρα
Την ίδια στιγμή, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένη την ομαλή ολοκλήρωση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη στάση του αναφορικά με την διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει για το θέμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, η συζήτηση για το χρέος, η ομαλή επιστροφή στις αγορές, η διατήρηση του θετικού κλίματος για την Ελληνική οικονομία και η συνέχιση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απεγκλωβιστεί οριστικά από τα προγράμματα και να προχωρήσει «αυτοδύναμη» το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει την Οικονομία απέναντι σε όσους θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τη δυνατότητα της να βγει από το τρίτο Μνημόνιο, χωρίς να έχει ανάγκη πιστωτικής γραμμής.
Το «μαξιλαράκι» ασφαλείας των 20 δισ. ευρώ
Βασικό όπλο θα είναι το περίφημο «μαξιλαράκι» ασφαλείας το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να «γεμίσει» με τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει τις ταμειακές υποχρεώσεις έως και το τέλος του 2019. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η δημιουργία του είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της χωρίς την στήριξη δημοσιονομικών προγραμμάτων.
Επιμένει το ΔΝΤ
Το δρόμο της εξόδου από το πρόγραμμα μοιάζει να παίρνει το ΔΝΤ καθώς για ακόμα μια φορά το Ταμείο επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος παραμένει η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Και αν το πρώτο σκέλος προχωρά το δεύτερο μοιάζει περισσότερο με γρίφος. Έστω και αν οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup επιτάχυναν τις διαδικασίες, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν εφαρμογή των μέτρων πριν την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου καθιστά πολύ δύσκολη την επιστροφή του Ταμείου.
Πάντως όπως είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ William Murray, η περίοδος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι για την Ελλάδα όπως και για τα υπόλοιπα μέλη του Ταμείου με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ να κάνουν τις τυπικές αναλύσεις για την πορεία της οικονομίας.