Ξεκινά ο κύκλος των εξ αποστάσεως επαφών μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να κλείσουν τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που άφησαν πίσω τους οι θεσμοί φεύγοντας από την Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των μετά-μνημονιακών ελέγχων. Οι δύο πλευρές έχουν τελείως διαφορετικές επιδιώξεις σχετικά με τον χρόνο, αλλά κυρίως τον τρόπο και το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί οι συνομιλίες (όπως τουλάχιστον ονομάζει της εν εξελίξει διαπραγματεύσεις) να καταλήξουν σε συμφωνία αρχικά για την μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων από πρώτης Ιανουαρίου 2019 και στη συνέχεια την όσο το δυνατόν συντομότερη αποτύπωση αυτής της συμφωνίας στον προϋπολογισμό του 2019. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε ακόμα και στις αρχές Οκτωβρίου να αποτυπωθεί η συμφωνία για τις συντάξεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα αποσταλεί για έλεγχο στην Κομισιόν.
Βέβαια μία τέτοια συμφωνία για την μη εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις ανοίγει πολλά μέτωπα αναφορικά με τον χρόνο ή ακόμα και τον τρόπο εφαρμογής των λεγομένων αντιμέτρων στα οποία είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να ξεκινήσει έναν μαραθώνιο προκειμένου να αποτυπωθούν όλες οι αλλαγές στους στόχους και τα δημοσιονομικά στοιχεία των επόμενων χρόνων στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής αλλά και στον προϋπολογισμό του 2019.
Την ίδια βιασύνη βέβαια δεν έχουν οι θεσμοί καθώς αν και δεν εμφανίζονται αρνητικοί στο να συζητήσουν την μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις θέλουν πρώτα να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων αρχής γενομένης από το πλεόνασμα του 2019 ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει στους θεσμούς να προχωρήσουν σε γρήγορες αποφάσεις πριν έχουν στα χέρια τους στοιχεία δημοσιονομικά τα οποία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα εκτροχιασμού των δημοσιονομικών στόχων για το 2019 αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Η παραδοχή όμως αυτών των εκτιμήσεων από την πλευρά των δανειστών δεν μπορεί να γίνει πριν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 και τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να πάνε στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης κάτι διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup του Νοεμβρίου ή στο χειρότερο σενάριο του Δεκεμβρίου όταν εκεί η ομόλογοι του έλληνα υπουργού Οικονομικών θα τον ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους σχετικά με την τύχη των περικοπών των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019.