«Πράξεις και όχι λόγια» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέναντι στην τουρκική προκλητική ρητορική

Χαμηλοί τόνοι από το ΥΠΕΘΑ απέναντι στον λαλίστατο Χουλουσί Ακάρ.
Open Image Modal
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο ΠΝ του ταχέος περιπολικού κατευθυνόμενων βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».
Eurokinissi

Στη λογική «acta, non verba» (πράξεις, όχι λόγια) κινείται η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής- στο πλαίσιο της οποίας ο Τούρκος ομόλογος του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Χουλουσί Ακάρ, παρουσιάζεται λαλίστατος.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τηρεί χαμηλούς τόνους απέναντι στα επανειλημμένα τουρκικά «σόου», εστιάζοντας στην ετοιμότητα και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε κάθε απειλή και δείχνοντας προς πάσα κατεύθυνση πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας, όπως διαβεβαίωνε πρόσφατα ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του υπουργού σημαντικό ρόλο στην τήρηση αυτής της γραμμής έχει παίξει ο Αθανάσιος Βάλαρης- «δεξί χέρι» του υπουργού, διευθυντής του γραφείου του και απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε την Τρίτη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία, όπου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η πρωτοβουλία Adrion αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς μείζονος προτεραιότητας και σημασίας, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του Πολεμικού Ναυτικού των κρατών-μελών της πρωτοβουλίας. 

Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας Λορέντζο Γκουερίνι, Σλοβενίας Μαριάν Σάρετς, Κροατίας Μάριο Μπάνοτζιτς, Μαυροβουνίου Ράσκο Κόνιεβιτς και Αλβανίας Νίκο Πελέσι. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία Adrion εδράζεται στον πλήρη σεβασμό τής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο περιθώριο της συνόδου είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής αναθεωρητικών συμπεριφορών που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Στο μεταξύ, σε άλλο ένα «σόου» απειλών και λεονταρισμών επιδόθηκε την Τετάρτη ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν θα «κάνει ούτε ένα βήμα πίσω» στη στάση της, ως προς αυτό που χαρακτήρισε «παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης» των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.