Πράξεις με πολύ μικρό κόστος που επιφυλάσσουν αδιανόητα κέρδη για τη σωματική και ψυχική ευεξία

Χαμογελάμε ευγενικά σε αγνώστους; Πώς επιδρά αυτό στην υγεία μας
Open Image Modal
Westend61 via Getty Images
Οι ευγενικές αλληλεπιδράσεις ενθαρρύνουν μια πιο θετική συναισθηματική κατάσταση μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, της περίφημης ορμόνης του στρες.

Πόσο υπέροχο είναι να μας χαμογελούν καλοπροαίρετα στον δρόμο ή να μας βοηθούν όταν πρέπει να αλλάξουμε λάστιχο! Ναι. Ακόμα κι αν δεν μας γνωρίζουν. Αυτό είναι άλλωστε που αποκαλούμε «ευγένεια».

Και πέρα από αυτόν που απολαμβάνει το αποτέλεσμα μιας ευγενικής πράξης, από ό,τι φαίνεται, η ευγενική πράξη είναι τρομερά ευεργετική και για αυτόν που την κάνει.

Και από πού και ως πού η ευγένεια κάνει τόσο καλό στην υγεία μας;

Σύμφωνα με την δρ. Μπρουκ Σουλέτ, ψυχίατρο με έδρα την Αριζόνα, «το να είμαστε ευγενικοί με οποιονδήποτε – γνωστό ή άγνωστο – ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας το ”μονοπάτι  της ανταμοιβής”. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα, κινητοποιείται ένα σύνολο από νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η οποία δημιουργεί συναισθήματα απόλαυσης, καθώς και η ωκυτοκίνη, που προάγει τα συναισθήματα της βαθιάς σύνδεσης, της εμπιστοσύνης και του ισχυρού δεσμού».

Kαι όπως προσθέτει η ψυχοθεραπεύτρια Κρίστι Τσε, οι ευγενικές αλληλεπιδράσεις ενθαρρύνουν μια πιο θετική συναισθηματική κατάσταση μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, της περίφημης ορμόνης του στρες. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης εκτοξεύουν την αρτηριακή πίεση και επιβαρύνουν την καρδιά μας. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψιν τους ειδήμονες, το να είμαστε ευγενικοί, τόσο απέναντι στους άλλους, όσο και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, ενισχύει την καλή καρδιαγγειακή μας υγεία.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η ευγένεια είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή μας 

«Η ευγένεια και η καλοσύνη μας βοηθούν να καλλιεργούμε κοινωνικές σχέσεις με τους ανθρώπους τους οποίους έχουμε συντρέξει», εξηγεί η ψυχολόγος Χάιντι Καρ. «Και οι άνθρωποι που εισέρχονται στον κύκλο μας, μας εξασφαλίζουν την ευημερία και την καλή ψυχική υγεία», προσθέτει η ίδια.

Βέβαια, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν χρειάζεται να μετατρέψουμε κάθε μικρή συνάντηση σε φιλία. Ακόμη και οι μικρές στιγμές ουσιαστικής σύνδεσης προλαμβάνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και προάγουν θετικά συναισθήματα. 

Τι προσφέρει η ευγένεια στην κοινωνία

«Πέρα από την άμεση τόνωση της διάθεσής μας, η ευγένεια έχει τρομερά θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη κοινότητα», τονίζει ο ειδικός ψυχικής υγείας Ρόμπερτ Κιούλερ. «Ο εθελοντικός καθαρισμός ενός πάρκου, η δημιουργία μιας μικρής δωρεάν βιβλιοθήκης ή αποθήκης τροφίμων ή η βοήθεια ενός γείτονα που έχει ανάγκη να εργαστεί, είναι όλες πράξεις που ωφελούν το σύνολο, ενώ περιορίζουν τα συναισθήματα απομόνωσης και προάγουν τη συλλογική ευτυχία».

«Οι ανιδιοτελείς πράξεις βάζουν ένα γερό θεμέλιο εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Και οι κοινότητες που βασίζονται σε αξίες όπως η συνεργασία και η εμπιστοσύνη είναι πιο ασφαλείς και οι πολίτες τους πιο ευτυχείς», καταλήγει ο Κιούλερ.

Πώς θα ενσωματώσουμε την κουλτούρα της ευγένειας στην καθημερινότητά μας

  • Εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς τα μέλη της κοινότητας. Αυτό αφορά όλους τους κλάδους εργαζομένων: Ταχυδρομικούς υπαλλήλους, εργαζομένους στον τομέα της υγιεινής, εκπαιδευτικούς και οποιονδήποτε μας προσφέρει τις υπηρεσίες του με χαρά.

  • Στον ελεύθερο χρόνο μας παίρνουμε μέρος σε εθελοντικές ομάδες και δράσεις κοινωφελούς εργασίας.

  • Αφιερώνουμε λίγο χρόνο ή μέρος από το εισόδημά μας σε αξιόπιστες τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

  • Βοηθάμε τους γείτονες και τους φίλους μας με τις οικιακές εργασίες, εφόσον το έχουν ανάγκη.

  • Ταΐζουμε και προσφέρουμε νερό στα αδέσποτα ζώα.

  • Διατηρούμε καθαρούς τους δρόμους της γειτονιάς μας.

  • Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες κοινής ησυχίας. Οι γείτονες και οι συγκάτοικοί μας έχουν ανάγκη από ξεκούραση. Το ίδιο κι εμείς. Και ο σεβασμός είναι η πιο ανόθευτη μορφή ευγένειας.

(Mε πληροφορίες από yahoo).