Πραγματική ανάπτυξη χρειαζόμαστε όχι πλασματική φορολογική βάση

Χρειάζεται σοβαρός κοινωνικός διάλογος, όχι υπερφιαλότητα και απαξίωση της φορολογικής βάσης.
Open Image Modal
boonchai wedmakawand via Getty Images

Με το νομοσχέδιο για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ανοίγει ξανά ο διάλογος για την φοροδιαφυγή. Είναι ένας διάλογος που ανά καιρούς επισκέπτεται η εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς ποτέ όμως να έχουν διαπιστωθεί οι ουσιαστικές εκφάνσεις του προβλήματος, ενώ η αντιμετώπιση της πάντα είναι αποσπασματική και τα πρόσκαιρα μέτρα που λαμβάνονται γίνονται καθαρά για εισπρακτικούς λόγους.

Τώρα η κυβέρνηση αποφασίζει να φέρει τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί και πάλι η ρύθμιση που έρχεται είναι κοντόφθαλμη;

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι υποβάλλονται ετησίως περίπου 6.500.000 φορολογικές δηλώσεις. Μεταξύ αυτών έχουμε συνταξιούχους, μισθωτούς, εισοδηματίες, ελεύθερους, αγρότες κτλ.

Επιπλέον, με βάση την από 27-11-2023 Έκθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) έχουμε 1,75 εκατομμύρια συμπολίτες μας να φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή με βάση εισοδήματα που τεκμαίρεται ότι έχουν, εφόσον αυτά που δηλώνουν είναι χαμηλότερα εκείνων που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Αυξάνεται συνεπώς το φορολογητέο εισόδημα, σε σχέση με το δηλωθέν τόσο πολύ ώστε να βλέπουμε ποσοστιαίες αποκλίσεις από 118% έως και 900% μεταξύ πραγματικής δήλωσης και τεκμαρτής δήλωσης. Προφανώς όλοι αυτοί δεν είναι φοροφυγάδες!

Open Image Modal
.
.

Δηλαδή 1,75 εκατομμύρια από τα 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις θα υπολογίζονται εκτός πραγματικότητάς! Δεν μας ενδιαφέρει για τον 1 στους 3,7 πολίτες τι εισόδημα έχει πραγματικά, απλά θα το δηλώσουμε έτσι. Κάτι λιγότερο από το 25% δηλαδή της φορολογική βάσης της χώρας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συνεπώς η κυβέρνηση, δημιουργεί μια πλασματική φορολογική βάση, χωρίς να ενδιαφέρεται για την πραγματική οικονομία, και την πραγματική παραγωγή.

Θα πρέπει να θυμηθεί η ΝΔ ότι από την Μεταπολίτευση έχει γίνει κυβέρνηση οκτώ φορές, και άρα αυτή έχει συνδημιουργήσει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικά κλίμα που ζούμε σήμερα. Για να μην σας αφήσω με την απορία το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει επτά φορές κυβέρνηση. Ποιος διαμόρφωσε τις οικονομικές συνθήκες; Ποιος δημιούργησε το κλίμα ανασφάλειας; Ποιος δεν ενίσχυσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς;

Γιατί δεν εμπιστεύεται λοιπόν την φορολογική βάση η κυβέρνηση; Γιατί προτιμά να φορολογεί όχι με την πραγματική παραγωγή, αλλά με βάση τα χρόνια εργασίας ή τα ακίνητα; Γιατί αδιαφορεί για το εάν πραγματικά μπορείς ή δεν μπορείς να συντηρήσεις το ακίνητο που κληρονόμησες; Ή εάν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, και κάνεις λίγες δουλειές το μήνα για να είσαι με τα παιδιά σου; Ή γιατί μετά από μια 10ετή κρίση, μια παγκόσμια ιντερνετική αγορά, μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και μια συνακόλουθη παγκόσμια κρίση τιμών, τα χαμηλά εισοδήματα ίσως είναι (Θεός φυλάξοι) αληθή;

Για να μην πειράξει τους μεγάλους παίκτες, και για να αναγκάσει τους μικρότερους να προσχωρήσουν σε σχήματα, τα οποία είναι πιο εύκολα ελέγξιμα.

Και για να πει σε τέσσερα χρόνια «πιάσαμε τους στόχους». Με πλασματικά δεδομένα, πιάσαμε τους πραγματικούς στόχους. Σαν η κυβέρνηση να παίρνει πτυχίο χωρίς να πάει εξεταστική, γιατί τεκμαίρεται ότι πήρε 5 παντού. Εξαιρετικό!

Ενώ έχουν κατατεθεί σοβαρές προτάσεις (πχ συμπερίληψη όλων των εισοδημάτων για την ενεργοποίηση των τεκμηρίων, αποσύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος από τον κατώτατο μισθό, αλλά με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης), ωστόσο η κυβέρνηση κωφεύει. Σοβαρός κοινωνικός διάλογος χρειάζεται, όχι υπερφιαλότητα και απαξίωση της φορολογικής βάσης. Θυμηθείτε, 1,75 εκατομμύρια από τα 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις θα υπολογίζονται εκτός πραγματικότητάς!