Μια συνηθισμένη ερώτηση, η οποία συχνά απασχολεί μεγάλο αριθμό ατόμων που ασχολούνται με τη γυμναστική, είτε ως μέλη του μαζικού αθλητισμού, είτε ως επαγγελματίες αθλητές, είναι αν πρέπει να κάνει κανείς προπόνηση όταν είναι κουρασμένος. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή και σίγουρα δεν είναι μονοδιάστατη.
Οπως γράφει ο Βασίλης Γκαραβέλας, γυμναστής, με έδρα το Καματερό:
Πότε πρέπει να γυμναστούμε;
Είναι φυσικό στο σημείο αυτό να αναφερθεί η σημασία που έχει η άσκηση και η προπόνηση για αυτήν την ακούραστη μηχανή, που ονομάζεται ανθρώπινος οργανισμός.
Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει επανειλημμένα την βαρύτητα που έχει, ειδικά για τους ανθρώπους της μέσης και τρίτης ηλικίας, η προπόνηση με αντιστάσεις, η αερόβια προπόνηση, το κολύμπι ή ακόμα και το ανεβοκατέβασμά σε μια καρέκλα.
Αυτό επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, και από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Luciano Acordi da Silva (2019) κατάφερε να αποδείξει ότι: «Tο πρόγραμμα άσκησης στο νερό μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, βελτιώνει τη λειτουργική αυτονομία και μειώνει το οξειδωτικό στρες σε καταθλιπτικά ηλικιωμένα άτομα».
Επομένως, όταν «χτυπάει την πόρτα» του εγκεφάλου μας το αίσθημα της οκνηρίας και της απροθυμίας να διεκπεραιωθεί οποιαδήποτε άσκηση, είναι αναγκαίο να υπερισχύσει η αυτοπειθαρχία και, εν τέλει, να επικρατήσει.
Με λίγα λόγια, αν είμαστε ψυχικά κουρασμένοι πρέπει να γυμναστούμε.
Τι γίνεται όταν μιλάμε για σωματική κούραση; Ύπνος ή Προπόνηση;
Είναι 06:00 και το ξυπνητήρι χτυπά, ο άνθρωπος που κοιμάται κάτω από τα παπλώματα έχει δύο επιλογές, η πρώτη είναι να σηκωθεί από το κρεβάτι, να βάλει το σορτς και να βγει για πρωινό τρέξιμο ενώ η άλλη είναι να κοιμηθεί λίγο παραπάνω πριν πάει στην δουλειά.
Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και παρόλο που η απάντηση αντηχεί εύκολη στον εγκέφαλό μας, δεν είναι.
Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ένας άνθρωπος, που δεν συνηθίζει να μένει ξάγρυπνος και γενικότερα είναι αρκετά τυπικός με τον ύπνο του (ύπνος 6-8 ωρών κάθε ημέρα) μπορεί να κάνει μια απόκλιση από το συνηθισμένο του πρόγραμμα και να μείνει άυπνος για μια νύχτα.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο άνθρωπος αυτός μπορεί να επιβληθεί στον εαυτό του και να πραγματοποιήσει κανονικά την προπόνηση της ημέρας του. Τι γίνεται όμως όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από διαταραχές ύπνου;
Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από μακροχρόνια έλλειψη ύπνου σύμφωνα με τον Michael Breus, Ph.D.,είναι πολύ πιθανό να:
- Υπάρχουν σημάδια μειωμένης ενέργειας λόγω της έλλειψης ύπνου, που οδηγούν στη μείωση της αποθήκευση γλυκογόνου
- Εμφανίζονται σημάδια μειωμένης προσοχής – μειωμένης αντίληψης
- Μην υπάρχει σωστός συντονισμός (συναρμογή), καθώς ο συντονισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη στέρηση ύπνου
- Επέρχονται λανθασμένες αποφάσεις
Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί επίσης πως ένας αθλούμενος που πάσχει από μακροχρόνια διαταραχή ύπνου είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμό.
Συγκεκριμένα, χωρίς ύπνο οι μύες του ανθρώπινου σώματος δεν μπορούν να ανακάμψουν μετά από μια στρεσογόνα προπόνηση.
ΠΗΓΗ: fmh.gr