Με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων να φαίνεται να πλησιάζει, το υπουργείο Παιδείας και ο ΕΟΔΥ παρέχουν ενημερωτικό υλικό, οδηγίες και συστάσεις προς γονείς, εκπαιδευτικούς, διευθυντές και μαθητές, προκειμένου να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, ένας επικίνδυνος «υποτροπιασμός» στην επιδημία εξαιτίας του ανοίγματος των σχολείων.
Το ενημερωτικό υλικό περιέχει, μεταξύ άλλων, βασικές πληροφορίες σχετικά την Covid-19 και τα συμπτώματα της νόσου, τους τρόπους μετάδοσης, τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας τρίτων και τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητο να ληφθούν σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα της νόσου στο σχολείο. Επίσης, υπάρχουν συνοπτικές οδηγίες για τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και συμπεριφοράς εντός του σχολείου που αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς σε καθημερινή βάση.
Ειδικά παραδείγματα έχουν συνταχθεί για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, ενώ έχει προβλεφθεί η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και υλικό για την ψυχολογική στήριξη των μαθητών. Όλο το υλικό, καθώς και επιπλέον πολυμεσικό υλικό θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο site του τ υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και στις ιστοσελίδες των Περιφερειαών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων. Επίσης, Επίσης το σχετικό υλικό προς ανάρτηση (αφίσες και σύντομες οδηγίες) θα πρέπει να επικολληθεί και να παραμείνει έξω από κάθε αίθουσα και σε όποιο άλλο ή άλλα σημεία κρίνει ο διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει.
Δημιουργία ειδικών χώρων στα σχολεία
Στις οδηγίες που αποστέλλονται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας καθώς και στους διευθυντές/ντριες σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την προετοιμασία για εμφάνιση κρουσμάτων τονίζεται η σημασία της συνεργασίας των σχολικών μονάδων με τις αντίστοιχες διευθύνσεις εκπαίδευσης, τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και τον ΕΟΔΥ, ενώ υπογραμμίζεται πως σε κάθε σχολείο ο διευθυντής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων θα ασχολείται συστηματικά με τη διαχείριση της κατάστασης, εποπτεύοντας την κατάσταση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και την καθημερινή επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων υγιεινής. Σε περίπτωση απόκλισης, ενημερώνονται η αρμόδια διεύθυνση και ο ΕΟΔΥ.
Μεταξύ άλλων, σε κάθε σχολική μονάδα καθορίζεται ένας ειδικός χώρος στον οποίο σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να οδηγηθεί και να παραμείνει εκεί μέχρι την μεταφορά του οποιοδήποτε ατόμου εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 μέσα στο σχολικό κτίριο. Στον συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να υπάρχουν χειρουργικές μάσκες, γάντια και αλκοολούχο αντισηπτικό.
Το προσωπικό καθαριότητας θα λάβει τις σχετικές οδηγίες, ενώ, όπως τονίζεται, κάθε σχολική μονάδα είναι απαραίτητο να εφοδιαστεί με αντισηπτικά για κάθε τάξη, υγρά κρεμοσάπουνα για τις τουαλέτες, χειρουργικές και μη ιατρικές μάσκες, γάντια και άλλα σχετικά είδη. Παράλληλα η διαρρύθμιση των τάξεων «πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των παιδιών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο υιοθετώντας την εκ περιτροπής παρουσία στο σχολείο όπως για παράδειγμα μέρους των μαθητών (των μισών μαθητών) κάθε ημέρα». Η ενδεικνυόμενη απόσταση μεταξύ των μαθητών συνολικά με το θρανίο πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο μήκος. Εκτός από τη διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών χαρακτηρίζεται σημαντική και η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών (απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εκπαιδευτικών).
Όσον αφορά στη φυσική άσκηση, τονίζεται πως πρέπει να αποφευχθούν τα ομαδικά παιχνίδια με χρήση αντικειμένων ή εξοπλισμού που θα έρχεται σε επαφή με όλα τα παιδιά ταυτόχρονα (μπάλα ή εξοπλισμός γυμναστηρίου). Συνίσταται η χρήση εξοπλισμού ατομικού για κάθε παιδί ο οποίος θα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση.
Πριν την έναρξη των μαθημάτων οι διευθύνσεις των σχολείων καλούνται να φροντίσουν για τη διανομή του ενημερωτικού υλικού και συστήνονται ενημερωτικές συναντήσεις με τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων και κηδεμόνων. Επίσης, οι δύο πρώτες ώρες της πρώτης και δεύτερης ημέρας λειτουργίας των σχολικών μονάδων θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των μαθητών για κανόνες υγιεινής δίνοντας έμφαση στην απόσταση και την υγιεινή των χεριών και στην χρήση της μάσκας ως προαιρετικού, συμπληρωματικού μέτρου.
Στο πλαίσιο των μέτρων εφαρμογής της κοινωνικής απόστασης στο σχολικό περιβάλλον συστήνονται στρατηγικές όπως η τροποποίηση μαθημάτων όπου οι μαθητές μπορεί να βρίσκονται σε στενή επαφή (φυσική αγωγή, μουσική), η αύξηση διαστήματος μεταξύ των θρανίων, ο περιορισμός της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών τάξεων- τμημάτων και η αποφυγή της συγκέντρωσης μαθητών σε κοινόχρηστους χώρους. Προτείνεται επίσης ο περιορισμός της μεταφοράς από το σχολείο για ειδικά προγράμματα (μουσική, ρομποτική, ακαδημαϊκές δραστηριότητες) και εξέταση του ενδεχομένου χρήσης εξ αποστάσεως μάθησης. Μεταξύ άλλων, επίσης, τονίζεται η ανάγκη επιτήρησης της εφαρμογής των βασικών κανόνων υγιεινής (που περιλαμβάνουν συχνό πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού στα χέρια από μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την είσοδο σε χώρους διδασκαλίας), καθώς και εκπαίδευσης των μαθητών στη διαχείριση του βήχα ή του φτερνίσματος, ειδικά εντός τάξης. Όπως σημειώνεται, επιτρέπεται η προαιρετική χρήση μη-ιατρικής προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ως συμπληρωματικό μέτρο, και με προσοχή για να μην καλλιεργηθεί αίσθημα ψευδούς ασφάλειας.
Ακολουθούν οι συνοπτικές λίστες οδηγιών του ΕΟΔΥ προς εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς
Ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
Εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Βοηθήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
Ενημερώστε τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα (π.χ. στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ).
Παρακολουθήστε καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
Αφιερώστε χρόνο για να ενημερώσετε τους μαθητές σας για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνετε να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.
Οδηγίες προς μαθητές
Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.
Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου.
Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.
Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.
Οδηγίες προς γονείς
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.