Πρόεδρος FIFA: "Νιώθω gay, μετανάστατης εργαζόμενος, Αραβας"

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο προκάλεσε αντιδράσεις το Σάββατο στην προσπάθεια του να δείξει ενσυναίσθηση με τις περιθωριοποιημένες ομάδες.
Open Image Modal
Kατάρ - 19 Νοεμβρίου 2022 Ο πρόεδρος της FIFA Gianni Infantino κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Matthew Childs via Reuters

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κατηγόρησε τους επικριτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ για υποκρισία και ρατσισμό σ′ ένα ξέσπασμα του την παραμονή της έναρξης του Μουντιάλ.

Ο Ιταλοελβετός άνοιξε την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο το Σάββατο με έναν μακροσκελή μονόλογο διάρκειας 57 λεπτών όπου ισχυρίστηκε ότι τα δυτικά έθνη δεν είναι σε θέση να δώσουν μαθήματα ηθικής στο Κατάρ δεδομένης της δικής τους συμπεριφοράς στο παρελθόν αλλά και στο παρόν.

«Σήμερα αισθάνομαι Καταριανός», είπε ο Ινφαντίνο το Σάββατο κατά την έναρξη της πρώτης συνέντευξης τύπου για το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Σήμερα νιώθω Άραβας. Σήμερα νιώθω Αφρικανός. Σήμερα νιώθω ομοφυλόφιλος. Σήμερα νιώθω ανάπηρος. Σήμερα αισθάνομαι μετανάστης εργαζόμενος».

Αργότερα, ο Ινφαντίνο αντεπιτέθηκε σε έναν δημοσιογράφο που παρατήρησε ότι παρέλειψε τις γυναίκες στην ασυνήθιστη δήλωσή του.

«Νιώθω σαν γυναίκα», απάντησε ο πρόεδρος της FIFA.

«Τα νιώθω όλα αυτά γιατί αυτά που βλέπω μου φέρνουν στο νου την προσωπική μου ιστορία».

Στη συνέχεια, ο Ινφαντίνο εξήγησε πώς είχε μεγαλώσει ως παιδί μεταναστών εργατών στην Ελβετία και είχε δεχτεί bullying για την προφορά του και για τα κόκκινα μαλλιά και τις φακίδες του.

«Φυσικά, δεν είμαι Καταριανός, δεν είμαι Άραβας, δεν είμαι Αφρικανός, δεν είμαι γκέι, δεν είμαι ανάπηρος», πρόσθεσε αργότερα.

«Αλλά μου αρέσει, γιατί ξέρω τι σημαίνει να υφίσταται κάποιος διακρίσεις, να εκφοβισμό, ως ξένος σε μια ξένη χώρα».

«Μας έχουν πει πολλά, ορισμένοι Ευρωπαίοι κι από τον δυτικό κόσμο», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι για αυτά που κάνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 3.000 χρόνια θα πρέπει να ζητάμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια πριν αρχίσουμε να δίνουμε ηθικά μαθήματα σε άλλους».

Το Κατάρ έχει δεχτεί επικρίσεις από το 2010, όταν επιλέχθηκε από τη FIFA για να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά στον κόσμο.

Οι μετανάστες εργάτες που κατασκεύασαν τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ συχνά δούλευαν πολλές ώρες κάτω από σκληρές συνθήκες και υφίσταντο διακρίσεις, κλοπές μισθών και άλλες καταχρήσεις, καθώς οι εργοδότες τους απέφευγαν να λογοδοτήσουν, ανέφερε σε μια έκθεση 75 σελίδων που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα η ομάδα δικαιωμάτων του Λονδίνου Equidem.

Ο Ινφαντίνο υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας και επαίνεσε την κυβέρνηση που έφερε μετανάστες στη δουλειά.

«Εμείς στην Ευρώπη, κλείνουμε τα σύνορά μας και δεν επιτρέπουμε ουσιαστικά σε κανέναν εργαζόμενο από αυτές τις χώρες, που έχουν προφανώς πολύ χαμηλό εισόδημα, να εργαστεί νόμιμα στις χώρες μας», είπε ο Ινφαντίνο. «Εάν η Ευρώπη ενδιαφέρεται πραγματικά για τη μοίρα αυτών των ανθρώπων, αυτών των νέων, τότε η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να κάνει αυτό που έκανε το Κατάρ.

«Αλλά δώστε τους λίγη δουλειά. Δώστε τους λίγο μέλλον. Δώστε τους λίγη ελπίδα. Αλλιώς αυτό το ηθικό δίδαγμα είναι μονόπλευρο, είναι απλώς υποκρισία».

Ως απάντηση στα σχόλιά του, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία είπε ότι ο Ινφαντίνο «παραμερίζει τις νόμιμες επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα» αγνοώντας το τίμημα που πλήρωσαν οι μετανάστες εργάτες για να καταστεί δυνατό το τουρνουά και την ευθύνη της FIFA σ′ αυτό.
«Οι απαιτήσεις για ισότητα, αξιοπρέπεια και αποζημίωση δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως κάποιο είδος πολιτισμικού πολέμου – είναι οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα που η FIFA έχει δεσμευτεί να σέβεται στο δικό της καταστατικό», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν, επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης της Αμνηστίας.

 

 

Τα δικαιώματα των ΛΑΟΤΚΙ επίσης βρίσκονται στο επίκεντρο των επικριτών του τουρνουά, επειδή οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες και τιμωρούνται με έως και τρία χρόνια φυλάκιση στο Κατάρ.

«Αν κρίνουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα σχόλιά σας ότι αισθάνεστε ομοφυλόφιλος έχουν προκαλέσει κάποια έκπληξη σε πολλούς στην ομοφυλοφιλική κοινότητα», σημείωσε αργότερα ένας δημοσιογράφος πριν κάνει μια ερώτηση στον Ινφαντίνο.

«Επειδή, λένε, ότι αν ήσασταν πραγματικά gay δεν θα μπορούσατε να το πείτε γιατί θα παραδεχόσασταν ουσιαστικά την παρανομία».

Ο διευθυντής επικοινωνίας της FIFA, Μπράιαν Σουάνσον, ωστόσο, ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου με ένα προσωπικό μήνυμα συμπαράστασης προς το αφεντικό του.

«Έχω δει πολλές επικρίσεις για τον Τζιάνι Ινφαντίνο από τότε που μπήκα στη FIFA, ιδιαίτερα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», είπε.

«Κάθομαι εδώ σε μια προνομιακή θέση σε παγκόσμια σκηνή ως ομοφυλόφιλος εδώ στο Κατάρ. Έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι... Το ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο δεν είναι ομοφυλόφιλος, δεν σημαίνει ότι δεν τον ενδιαφέρει. Τον νοιάζει».