Πρόεδρος Κοσόβου στη HuffPost Greece: Η ΕΕ η μόνη εναλλακτική για το Κόσοβο

Πρόεδρος Κοσόβου στη HuffPost Greece: Η ΕΕ η μόνη εναλλακτική για το Κόσοβο
|
Open Image Modal
HuffPost Greece

Συνάντηση με δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς της ελληνικής αποστολής στην Πρίστινα, είχε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχιάγκα. Η κ. Γιαχιάγκα αναφέρθηκε εκτενώς στα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Κόσοβο, 15 χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών με τη Σερβία, ενώ σε ερώτηση της HuffPost Greece σχετικά με το πώς βλέπει την πορεία του Κοσόβου 15 χρόνια από σήμερα, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πιστεύεται ότι θα γίνει, ήταν η επόμενη ερώτηση. «Πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», απάντησε.

Όπως είπε, ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του πολλές πληγές. Ακόμη 2.000 άτομα αγνοούνται, ενώ περί τις 200.000 γυναίκες αντιμετωπίζουν τα ψυχικά τραύματα που τους άφησαν οι βιασμοί και η κακοποίηση κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επεσήμανε ότι χρειάζεται πολύ προσπάθεια από την πλευρά του Κοσόβου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ωστόσο δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Περιμένουμε αναγνώριση από την Ελλάδα

Η κ. Γιαχιάγκα αναφέρθηκε και στα κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, λέγοντας ότι προβάλλουν εσωτερικά προβλήματα, ωστόσο το Κόσοβο δεν είναι η ίδια περίπτωση, όπως είπε, καθώς η δική τους ανεξαρτησία δεν έχει κηρυχθεί παράνομη. Όσο για τη χώρα μας, είπε ότι «περιμένουμε την αναγνώριση», τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε το κοινό συμφέρον μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας και να αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τα Βαλκάνια.

Πρόταξε τέλος το αίτημα των Κοσοβάρων για απελευθέρωση της έκδοσης VISA, τονίζοντας ότι αποτελεί βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Κοσόβου, προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών μέσω της ελεύθερης μετακίνησης.

Open Image Modal

Από την αστυνομία στην προεδρία

Η 39χρονη Ατιφέτε Γιαχιάγκα είναι η 4η πρόεδρος του Κοσόβου και η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα. Πριν την εκλογή της σε αυτή την θέση, δεν είχε ασχοληθεί με την πολιτική. Υπηρετούσε ως υποδιοικήτρια της Αστυνομίας του Κοσόβου. Στις 6 Απριλίου 2011 ανακοινώθηκε ως πρόσωπο κοινής αποδοχής για το αξίωμα της προέδρου, από τα δύο μεγάλα κόμματα του Κοσόβου -το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι (PDK) και τη Δημοκρατική Συμμαχία (LDK) Ίσα Μουστάφα- μετά από διαμεσολάβηση του Αμερικανού πρέσβη στο Κόσοβο, Κρίστοφερ Ντελ. Η συμφωνία αναφέρει ότι ο Θάτσι θα αναλάβει το αξίωμα του προέδρου στην επόμενη θητεία. Σύμφωνα δε με διπλωματικές πηγές, ο Θάτσι θέλει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση για άμεση εκλογή προέδρου, ώστε να έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

Εξάμηνη πολιτική κρίση

Το Κόσοβο έζησε μια τεταμένη πολιτικά περίοδο τους τελευταίους έξι μήνες, αφού οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν είχαν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Την περασμένη Δευτέρα, ενώ βρισκόμασταν στο Κόσοβο, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (PDK) Χασίμ Θάτσι με τον ηγέτη της Δημοκρατικής Συμμαχίας (LDK) Ίσα Μουστάφα, κατέληξαν σε συμφωνία για νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Μουστάφα, ο αρχηγός του LDK, του κόμματος που έχει συνδεθεί με το όνομα του ιστορικού ηγέτη του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, μετέπειτα αρχηγός του αλλά και τέως δήμαρχος (επί δύο θητείες) Πρίστινας, αναλαμβάνει πρωθυπουργός και ο Θάτσι, μέχρι τώρα επικεφαλής της κυβέρνησης, θα εκτελεί χρέη αντιπροέδρου της και υπουργού Εξωτερικών, με στόχο το 2016 να προωθηθεί στην προεδρία. Το κόμμα του Θάτσι επικράτησε μεν στις εκλογές του Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Ο Κάντρι Βεσέλι, αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής.