Ενώ ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 23η ημέρα την απεργία πείνας με κάτι πάρα πάνω από προφανείς τους κινδύνους για την υγεία του, το Υπ.Δικαιοσύνης το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο αυτές τις ημέρες, φαίνεται πως προσπαθεί με κάθε...μέσο να βάλει ένα τέλος στην όλη υπόθεση. Όχι βέβαια με την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας – αφού δηλώνει αναρμόδιο- αλλά με την «ιδέα» που πρότεινε περί παρακολούθησης των μαθημάτων από τον κρατούμενο με τηλεδιάσκεψη. Το όλο θέμα δε το παρέπεμψε προς διερεύνηση στο Υπουργείο Παιδείας και στον Ανδρέα Λοβέρδο.
Μόνο που αυτή η «ιδέα» δεν μπορεί να εφαρμοστεί!
Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του καθ' ύλην αρμόδιου Μιχάλη Μπρατάκου, προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας και συγκεκριμένα στο Τμ.Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας, όπου επρόκειτο να φοιτήσει ο Ν.Ρωμανός.
Όπως εξήγησε μιλώντας στη HuffPost Greece «η φυσική παρουσία του κ.Ρωμανού τουλάχιστον στα εργαστήρια είναι απαραίτητη. Και φανταστείτε πως ουσιαστικά έχει ήδη χάσει το πρώτο εξάμηνο, αφού δεν έχει παρακολουθήσει το 60% των εργαστηρίων τα οποία είναι υποχρεωτικά. Απομένουν μόλις πέντε, αλλά πως θα προλάβει να αναπληρώσει τα κενά, τα οποία βέβαια θα τον ακολουθήσουν και το επόμενο εξάμηνο;». Το δε δεύτερο εξάμηνο, στη σχολή του Ρωμανού έχει σχεδόν αποκλειστικά εργαστηριακά μαθήματα ενώ όπως σχολίασε «Είμαστε ίδρυμα. Για άλλες σχολές σε άλλα ιδρύματα μπορεί οι τηλεδιασκέψεις να λειτουργούν, αλλά όχι για εμάς. Έχουμε ασκήσεις, τεστ, πως θα γίνουν αυτά;».
Όπως σημειώνει δε ο κ.Μπρατάκος και στο παρελθόν, νεαρός κρατούμενος για υποθέσεις ληστειών είχε λάβει άδεια και παρακολουθούσε τα εργαστήρια του ΤΕΙ και μάλιστα ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις του.
Πέραν πάντως του ότι η φυσική παρουσία του κάθε φοιτητή στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική δεν φαίνεται να υπάρχει και κανένας τρόπος αυτή τη στιγμή για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μαθήματα μέσω «τηλεδιάσκεψης». Όπως εκτιμά ο κ.Μπρατάκος «χρειάζεται ολόκληρη τεχνολογική υποδομή. Για να γίνει αυτό που προτάθηκε θα πρέπει επίσης να έχουμε στο ΤΕΙ με κάθε μέρα έναν ειδικό τεχνικό πληροφορικής, να τοποθετήσουμε μηχανήματα και να είμαστε “συνδεδεμένοι” όλη μέρα με τη φυλακή» εξηγεί ο κ.Μπρατάκος.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα πρέπει να αφορά τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα. «Ο χώρος του ΤΕΙ είναι ένα ζωντανό κύτταρο. Ως φοιτητής ο κ.Ρωμανός, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συζητά με τους καθηγητές, να αλληλεπιδρά με τους τους συμφοιτητές του. Δεν αρκεί μόνο να διαβάσει και να δώσει εξετάσεις».
Παρά ταύτα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπ.Δικαιοσύνης και τον υπ.Παιδείας για το θέμα του Νίκου Ρωμανού. Όπως αναφέρουν πηγές στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάζεται, εάν χρειαστεί, να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα των σπουδών του 21χρονου κρατούμενουο.
Νομότυπη και πολύ αργά η πρόταση Αθανασίου, κατά την εγκληματολόγο Αν.Τσουκαλά
Πραγματικός καταπέλτης πάντως κατά του υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν η αναπλ. καθηγήτρια εγκληματολογίας σε πανεπιστήμιο των Παρισίων, Αναστασία Τσουκαλά η οποία μετείχε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν γονείς των απεργών πείνας, ιατροί και εκπαιδευτικοί.
Η κ.Τσουκαλά κατηγόρησε τον υπουργό πως «περίμενε να μετρήσει το ρεύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας για να τοποθετηθεί και τελικά το έπραξε μόνο όταν οι αντιδράσεις έλαβαν και υπερκομματικές διαστάσεις» ενώ απέρριψε ως απαράδεκτη την πρόταση του να παρακολουθεί ο Ν.Ρωμανός εξ αποστάσεως τα μαθήματα της σχολής του.
Κατά πρώτον, όπως σημείωσε αυτή η «πρόταση» έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, την οποία μάλιστα απέδωσε σε μια προσπάθεια «επίδειξης πυγμής από πλευράς του υπουργού». Παράλληλα όμως αποτελεί κατά την ίδια και μια «νομότυπη συμβιβαστική λύση» η οποία όμως είναι αντίθετη με τις βασικές αρχές σωφρονισμού αλλά και με την έννοια των αδειών οι οποίες στόχο έχουν να επιτρέψουν τη σταδιακή, ομαλή επιστροφή των κρατουμένων στην κοινωνία με στόχο την πλήρη και επιτυχή επανένταξή τους.
Σε εκπαιδευτικό δε επίπεδο, όπως σημείωσε ο υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι έννοιες παιδεία και εκπαίδευση, δεν αντιστοιχούν μόνο «στη μελέτη της προβλεπόμενης ύλης» αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της είναι η αλληλεπίδραση μέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους, όπως άλλωστε σημείωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας στη HuffPost Greece.
Και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Τουλάχιστον 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Ρωμανό και τους συντρόφους του απεργούς πείνας. Παρά τη βροχή οι περισσότεροι παρέμειναν στο σημείο για αρκετή ώρα και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.