Το 2025 είναι το έτος της εκλογής νέου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και έχει αρχίσει η εκλογολογία και μια άτυπη κούρσα διεκδίκησης υποψηφίων. Λόγω αυτής της πολιτικής ελληνικής πραγματικότητας έχουν εμφανιστεί και κάποιες τάσεις, απόψεις, ιδέες και πολιτικοκοινωνικές αποκλίσεις.
Μας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, όπως και σε αρκετούς συνομιλητές μας, το γιατί οι πολιτικοί μας, όλων των πολιτικών χώρων και αποκλίσεων, δεν σκέφτονται πολιτικά στο να προτείνουν για αυτόν τον υψηλό θεσμό, της υψηλής πολιτειακής λειτουργίας και κάποιους ως υποψηφίους για προέδρους της Δημοκρατίας, έλληνες, εκ του ακαδημαϊκού χώρου της Ακαδημίας των Επιστημών, εκ της ημεδαπής ή εκ της αλλοδαπής.
Εάν αυτός ο θεσμός και η θέση του ΠτΔ είναι συνταγματικά η υψηλότερη μέσα στην ελληνική πολιτεία και πολιτειακή τάξη, τότε θα πρέπει να καταλαμβάνεται από αντίστοιχο πρόσωπο του υψηλότερου διανοητικού κόσμου της χώρας, δηλ. από έλληνα ακαδημαϊκό μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Οι προτάσεις κάποιων πολιτικών χώρων για υποψηφιότητες που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό ή κοινωνικό ή πολιτικό βίο, εύλογα δεν είναι ικανά επαρκείς, γι’ αυτό το μεγάλο αξίωμα και θα πρέπει να τους προβληματίσει, αυτή η πολιτική συμπεριφορά της χαμηλής πολιτειακής συν-αντίληψης, καθώς και τον κοινό νομοθέτη, ώστε να οριοθετήσει νομοθετικά τα προσόντα για το υψηλό του θεσμού.
Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί από πολιτικούς χώρους των κομμάτων, ώστε να καταληφθεί ο ανώτατος αυτός θώκος, από πρώην προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων ή δικαστικών χώρων της χώρας, καθώς και ο διορισμός ως υπηρεσιακών πρωθυπουργών ομοίων προσώπων, όμως που δεν έχουν αποφύγει ούτε τα σχόλια εκ του Τύπου, ότι πιθανώς, κάποια τέτοια πρόσωπα να υπηρέτησαν το σύστημα, κι όχι το λαό, κι ότι η θέση πιθανώς να ήταν απόρροια πολιτικής εκδούλευσης.
Ομοίως έχει σχολιαστεί στο Τύπο, ότι και κάποια πολιτικά πρόσωπα, που προτείνονται, υπηρέτησαν κυρίως τα κομματικά συμφέροντα, κι όχι τον ελληνικό λαό.
Άραγε, τα πρόσωπα αυτά, απ’ το πολιτικό ή ανώτατο δικαστικό χώρο της ελληνικής πολιτείας, άραγε συνταυτίζουν και συνενώνουν, αυτή την προαπαιτούμενη υψηλή διάκριση, για την ανώτατη διάκριση της διακεκριμένης προσωπικότητας, είναι δηλαδή αυτά τα πρόσωπα ακαδημαϊκά μέλη της Ακαδημίας των Επιστημών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής;
Ας το διευκρινήσουμε αναλύοντάς το περισσότερο, αφού τίθεται το ερώτημα, εάν λοιπόν ο ανώτατος θώκος του ΠτΔ θα πρέπει ή όχι, να καταλαμβάνεται από την ύψιστη ιεραρχία εκ των διακεκριμένων προσωπικοτήτων της χώρας μας, που αυτοί δεν είναι άλλοι, παρά οι έλληνες ακαδημαϊκοί, τα μέλη της Ακαδημίας των Επιστημών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής;
Δεδομένου ότι η ύψιστη διάκριση σε όλον τον κόσμο πάνω στο πλανήτη Γη και σε κάθε χώρα του κόσμου είναι κάποιο πρόσωπο να έχει διακριθεί και να έχει εκλεγεί ως ακαδημαϊκός, δηλαδή μέλος κάποιας Ακαδημίας των Επιστημών. Εάν λοιπόν αυτή η διάκριση είναι η ύψιστη στον κόσμο όλο, τότε απ’ αυτόν τον διακεκριμένο χώρο, θα πρέπει να επιλέγονται και οι υποψηφιότητες των κομμάτων για τη θέση και του ΠτΔ.
Άς μη μας πουν τώρα ότι τα κόμματα της ελληνικής πολιτείας αδυνατούν, στα μέλη της Ακαδημίας των Επιστημών, δηλαδή στους ακαδημαϊκούς, δεν μπορούν να βρουν πρόσωπα που να συγκλίνουν στις πολιτικές απόψεις των πολιτικών κομμάτων. Η, ας μην ειπωθεί ούτε ότι οι ακαδημαϊκοί, τα μέλη της Ακαδημίας των Επιστημών, ημεδαπής ή αλλοδαπής, είναι υπέργηροι, γιατί δεν ισχύει, υπάρχουν ακαδημαϊκοί Ακαδημίας των Επιστημών και νεώτεροι και νεώτατοι!
Mόνο ο χώρος των ελλήνων ακαδημαϊκών της Ακαδημίας των Επιστημών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, διαθέτει στο χώρο του, εκ της φύσης του, τις διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο το φάσμα και χώρο των επιστημών, των τεχνών, του πολιτισμού, των γραμμάτων. Καθώς επίσης ακαδημαϊκούς, ως διακεκριμένες προσωπικότητες, απ’ το χώρο των θεσμών, της δικαιοσύνης, του δικαίου, της νομικής επιστήμης και των πολιτειολογικών και πολιτικών επιστημών, έλληνες Ακαδημαϊκούς Ακαδημίας των Επιστημών ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Να διευκρινίσουμε για το πολύ κόσμο, όπου υπάρχει μία παρεξήγηση, την οποία δυστυχώς καλλιεργούν, αρκετοί πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι. Λοιπόν, ακαδημαϊκός ονομάζεται το μέλος κάποιας Ακαδημίας των Επιστημών ημεδαπής ή αλλοδαπής, που έχει αποκτήσει αυτόν τον τίτλο, εκ της Ακαδημίας των Επιστημών. Ο πανεπιστημιακός διδάσκαλος, εάν δεν έχει αποκτήσει αυτόν το τίτλο του ακαδημαϊκού, ως μέλος κάποιας Ακαδημίας των Επιστημών ημεδαπής ή αλλοδαπής (προσοχή) δεν δικαιούται να αυτο-τιτλοφορείται ως ακαδημαϊκός, ούτε να διασύρει αυτό το τίτλο, μεταξύ των φοιτητών του, ως συνηθίζουν εσφαλμένα να λένε ”εμείς οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι” ενώ δεν είναι ακαδημαϊκοί δηλ. μέλη Ακαδημίας των Επιστημών, αλλά είναι μέλη κάποιας συγκεκριμένης πανεπιστημιακής κοινότητας ως πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι, κι άρα εδώ δεν γίνεται λόγος γι’ αυτή την κατηγορία.
Συνοψίζοντας τα ως άνω, εάν τα πολιτικά κόμματα επιθυμούν να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και του κύρους που απαιτεί ο θεσμός του ΠτΔ, οφείλουν να προτείνουν για το θώκο αυτό, διακεκριμένες προσωπικότητες απ’ το χώρο των επιστημών, των γραμμάτων, της παιδείας, της τέχνης, του δικαίου, της νομικής, της πολιτειολογίας, της πολιτικής επιστήμης, που ως διακεκριμένες προσωπικότητες, τέτοιοι είναι οι έλληνες ακαδημαϊκοί, δηλαδή τα μέλη Ακαδημίας των Επιστημών ημεδαπής ή αλλοδαπής, κι αυτό καλό θα ήταν να το συμπεριλάβουν τα κόμματα στις καταστατικές τους διατάξεις και για ευρύτερη χρήση και αξιοποίηση. Μάλιστα και η εκλογή απευθείας από το Λαό κι αυτή δεν θα ήταν άσχημη νομοθετική ενέργεια!
Επισήμανση - παράλληλα καλό θα ήταν όλα τα πολιτικά κόμματα να ζητήσουν απ′ την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας να αναβαθμίσει και αναδιοργανώσει ουσιαστικά και πρακτικά, με ειδικό ΦΕΚ ή Προεδρικό Διάταγμα, το πρωτόκολλο τιμής για τους Ελληνες Ακαδημαϊκούς μέλη Ακαδημίας των Επιστημών ημεδαπής ή αλλοδαπής στη χώρα μας (όπως, και για π.χ. όταν θα είναι υποψήφιος ένας ’Ελλην ακαδημαϊκός, ως μέλος Ακαδημίας των Επιστημών ημεδαπής ή αλλοδαπής, αυτός να καταλαμβάνει τη θέση του καθηγητή ελληνικού πανεπιστημίου, αυτοδικαίως, λόγω της τιμής, ως προσωποπαγές νομικό δικαίωμα θέσης αναγνώρισης της διακεκριμένης διεθνούς προσωπικότητας, που και μέσω αυτής διακρίθηκε η Ελλάδα όλη!), εάν θα θέλουμε να λέμε ότι είμαστε η χώρα της παιδείας, των γραμμάτων και η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, τους θεσμούς, και την Ακαδημία Πλάτωνος, ας τα προσέξουμε κι αυτά.
Υ.Γ. Ο γράφων είναι έλληνας ακαδημαϊκός, δηλαδή εκλεγμένο μέλος ακαδημιών της αλλοδαπής, συγκεκριμένα της γνωστής διεθνώς, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας των Επιστημών και Τεχνών, Σάλζμπουργ Αυστρίας Τάξης V., ως καθηγητής δρ. νομικών/πολιτικών επιστημών, δρ. βιοηθικής, δρ. θρησκειολογίας. Επίσης Ακαδημαϊκός της Διεθνούς Σλαβικής Ακαδημίας των Επιστημών (7 κρατών, σλαβικών), και της Ακαδημίας Βιοηθικής της Ινδίας.
Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠτΔ (προσόντα).
Γράφει ο Ακαδημαϊκός και καθηγητής δρ. Αλέξιος Π.Παναγόπουλος
(alexios.panagopoulos@gmail.com)