Προειδοποίηση από ΗΠΑ: Επίκειται πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Έτοιμες να αμυνθούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε εκπρόσωπός τους
|
Open Image Modal
via Associated Press

Το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει σύντομα πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, προειδοποιούν οι ΗΠΑ, ενώ ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν μέσα στον νότιο Λίβανο: Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει το Ισραήλ σχετικά. 

Ο Χαγκάρι είπε πως μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί εναέριες απειλές κατά του Ισραήλ από το Ιράν, τονίζοντας πως οι IDF είναι έτοιμες, με όλες τις αμυντικές και επιθετικές τους δυνατότητες και προειδοποιώντας πως αν το Ιράν ανοίξει πυρ κατά του  Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. 

Σε νεότερη ενημέρωση το απόγευμα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως μια αναμενόμενη ιρανική πυραυλική επίθεση ενδέχεται να είναι μεγάλης κλίμακας, λέγοντας στους Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν καταφύγιο σε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Παρακολουθούμε σοβαρά την απειλή. Ζητάμε από το κοινό να ακολουθήσει τις οδηγίες του στρατού. Η επίθεση από το Ιράν θα μπορούσε να είναι ευρείας εμβέλειας», δήλωσε ο Χαγκάρι, καλώντας τους πολίτες να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν καταφύγιo σε ασφαλείς τοποθεσίες όταν ηχήσουν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων.

Το AFP επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο, ενώ το Reuters και το Axios επικαλέστηκαν και αυτά ξεχωριστά ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο AFP πως μια επίθεση κατά του Ισραήλ θα είχε σοβαρές συνέπειες για το Ιράν.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο CBS ότι το Ιράν προετοιμάζεται για επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, προειδοποιώντας επίσης για σοβαρές συνέπειες για την Τεχεράνη από μια απευθείας στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «αμυντικές προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ ενάντια σε αυτή την επίθεση.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο το Ιράν είχε εκτοξεύσει πάνω από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε μια απευθείας επίθεση εναντίον του, ως αντίποινα σε πλήγμα σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Δαμασκό που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Με τη βοήθεια συμμαχικών χωρών, περίπου το 99% των εισερχόμενων όπλων αναχαιτίστηκαν εντός ή εκτός του ισραηλινού εναερίου χώρου, σύμφωνα με το Ισραήλ. Σημειώνεται πως το Ιράν έχει δεσμευτεί πως θα εκδικηθεί για την εξόντωση του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, καθώς και για αυτήν του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. 

 

Open Image Modal
Ισραηλινά άρματα μάχης σε σημείο εξόρμησης κοντά στον Λίβανο
via Associated Press

 

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν μπει και επιχειρούν μέσα στον Λίβανο, σε κάτι που οι IDF χαρακτηρίζουν ως «περιορισμένη, τοπική και στοχευμένη» χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Βέλη του Βορρά». Το πρωί της Τρίτης Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι δεν είχαν λάβει χώρα ακόμα συγκρούσεις, μα εκπρόσωπος των IDF κάλεσε αργότερα αμάχους να απομακρυνθούν από 25 χωριά στον Λίβανο. Ο Ντάνιελ Χαγκάρι είπε πως «δεν μαχόμαστε αυτή τη στιγμή πρόσωπο με πρόσωπο με τη Χεζμπολάχ, μα το παίρνουμε στα σοβαρά», χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «επιδρομή, μια παρατεταμένη επιδρομή...θα την κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, θα εξουδετερώσουμε την απειλή...θα διώξουμε τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα». 

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου είπε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους της» και ότι είχαν εκτοπιστεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι. 

Τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο συνεχίζονταν: Οι IDF είπαν ότι έπληξαν στόχους στη Βηρυτό, ενώ αξιωματούχοι στον Λίβανο είπαν πως χτυπήθηκε κτίριο σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων κοντά στη Σιδώνα. Η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών σε περιοχές του βορείου Ισραήλ και κατά περιοχών στο Τελ Αβίβ: Την Τρίτη η οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε πυραύλους προς την ισραηλινή αεροπορική βάση Σντε Ντοβ κοντά στο Τελ Αβίβ, τη δεύτερη επίθεση που εξαπολύει μέσα σε λίγες ώρες  με στόχο αυτήν την ισραηλινή περιοχή.

Η σιιτική οργάνωση τόνισε πως «εκτόξευσε πυραύλους τύπου Fadi 4 στην αεροπορική βάση Σντε Ντοβ», ως απάντηση στις «επιθέσεις εναντίον αμάχων και στις σφαγές που διέπραξε ο εχθρός». Είπε ότι αυτές οι δύο επιθέσεις ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν από την πλευρά τους ότι πολυάριθμοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο και έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ. Σειρήνες ήχησαν το πρωί στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο.

Open Image Modal
Ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο
via Associated Press

 

Τόσο αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ όσο και νωρίτερα  ο πρέσβης του στην Γαλλία, δηλώνουν πως στόχος της επιχείρησης δεν είναι μια εισβολή που θα κρατήσει επί μήνες και θα συνοδευτεί από κατοχή εδαφών. 

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ «εξοντώνει τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», καθώς επιθεωρούσε όπλα που έπεσαν στα χέρια ισραηλινών δυνάμεων στο πλαίσιο συγκαλυμμένων διασυνοριακών επιχειρήσεων πριν από ημέρες. «Επεκτείνουμε την επιχείρηση των IDF στον νότιο Λίβανο...όλα όσα βλέπετε- όπλα, πύραυλοι, εκρηκτικά, RPG, αυτά είναι πράγματα που βρήκαν οι IDF εκεί από όπου η Δύναμη Ραντουάν σχεδίαζε να επιτεθεί σε Ισραηλινούς πολίτες, να τους σκοτώσει και να τους απαγάγει». 

Οι IDF αποκάλυψαν πως καταδρομείς πραγματοποίησαν πάνω από 70 επιδρομές στον Λίβανο το περασμένο έτος. «Εξοντώνουμε την οργάνωση Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και κόβουμε το χέρι της, τη Δύναμη Ραντουάν, σε όλη τη γραμμή επαφής...αυτό που θα κάνουμε εδώ είναι μια έκφραση της σημασίας της επιστροφής των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια. Αλλάζουμε την κατάσταση ασφαλείας, από την αρχή ως το τέλος» πρόσθεσε. 

Τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από τα πυρά ενόπλων το απόγευμα της Τρίτης στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Από τα πυρά τραυματίστηκε επίσης ένας σκύλος.

Τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Jerusalem Post.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον δύο άτομα, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Ynet. Η επίθεση σημειώθηκε σε μια στάση του τραμ, στη Λεωφόρο Ιερουσαλήμ.

Με πληροφορίες από Times of Israel, BBC, Guardian