Η ΑΙ θα επηρεάσει περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, αντικαθιστώντας κάποιες και λειτουργώντας επικουρικά σε άλλες, τονίζει σε ανάρτησή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται μια προσεκτική ισορροπία πολιτικών για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Είμαστε στα πρόθυρα μιας τεχνολογικής επανάστασης που θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα, να αυξήσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα ανά τον κόσμο. Ωστόσο θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας και να βαθύνει τις ανισότητες. Η ταχεία προέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, προκαλώντας τόσο ενθουσιασμό όσο και ανησυχία και θέτοντας σημαντικά ερωτήματα για τις πιθανές επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία. Η συνολική επίδραση είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς η ΑΙ θα επηρεάζει τις οικονομίες με πολύπλοκους τρόπους. Αυτό που μπορούμε να πούμε με έναν βαθμό βεβαιότητας είναι πως θα χρειαστεί να βρούμε ένα σετ πολιτικών για να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια τις τεράστιες δυνατότητες της ΑΙ προς όφελος της ανθρωπότητας» σημειώνει.
Σε νέα ανάλυσή του το ΔΝΤ εξετάζει τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Αναφέρεται ότι πολλές μελέτες έχουν προβλέψει το ενδεχόμενο αντικατάστασης θέσεων εργασίας από την ΑΙ- «ωστόσο ξέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η ΑΙ είναι πιθανόν να συμπληρώνει την ανθρώπινη εργασία. Η ανάλυση του ΔΝΤ πιάνει και τις δύο δυνάμεις».
Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν πως περίπου το 40% των παγκοσμίων θέσεων εργασίας είναι εκτεθειμένες στην ΑΙ. «Ιστορικά, η αυτοματοποίηση και η πληροφορική τείνουν να επηρεάζουν εργασίες ρουτίνας, μα ένα από τα πράγματα που κάνουν την ΑΙ να διαφέρει είναι η δυνατότητά της να επηρεάζει εργασίες υψηλών δεξιοτήτων. Ως αποτέλεσμα οι προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από την ΑΙ- μα επίσης περισσότερες ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τα οφέλη της- συγκριτικά με αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες».
Στις προηγμένες οικονομίες περίπου το 60% των θέσεων εργασίας ίσως επηρεάζονται από την ΑΙ. Περίπου οι μισές από τις δουλειές που εκτίθενται σε αυτήν ίσως ωφεληθούν από την ενσωμάτωση της ΑΙ, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα. «Για το άλλο ήμισυ, οι εφαρμογές ΑΙ μπορεί να εκτελούν εργασίες που αυτή τη στιγμή γίνονται από ανθρώπους, κάτι που θα μείωνε τη ζήτηση για εργαζόμενους, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, κάποιες από αυτές τις δουλειές μπορεί να εξαφανιστούν».
Στις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες χαμηλών εισοδημάτων, η έκθεση στην ΑΙ αναμένεται να είναι 40% και 26% αντίστοιχα. «Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι αντιμέτωπες με λιγότερες άμεσες διαταραχές από την ΑΙ. Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές τις χώρες δεν έχουν την υποδομή ή το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ΑΙ, αυξάνοντας τον κίνδυνο στο πέρασμα του χρόνου η τεχνολογία αυτή να χειροτερέψει την ανισότητα μεταξύ των χωρών».
Η ΑΙ, τονίζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου εντός χωρών. «Μπορεί να δούμε πόλωση...με εργαζόμενους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΑΙ να βλέπουν αύξηση στην παραγωγικότητα και τους μισθούς τους- και αυτούς που δεν μπορούν να μένουν πίσω. Έρευνες έχουν δείξει πως η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει λιγότερο έμπειρους εργαζόμενους να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους πιο γρήγορα. Νεαρότεροι εργαζόμενοι ίσως βρουν ευκολότερη την εκμετάλλευση ευκαιριών, ενώ γηραιότεροι θα μπορούσαν να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν».
Οι επιπτώσεις θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο πόσο η ΑΙ θα λειτουργεί συμπληρωματικά στους εργαζόμενους υψηλών εισοδημάτων. «Αν η ΑΙ συμπληρώνει σημαντικά τους εργαζόμενους υψηλότερων εισοδημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε μια δυσανάλογη αύξηση στο εισόδημά τους. Επιπρόσθετα, τα οφέλη στην παραγωγικότητα από εταιρείες που υιοθετούν την ΑΙ πιθανότατα θα ενισχύουν τις επιστροφές κεφαλαίου, κάτι που μπορεί επίσης να ευνοεί αυτούς που κερδίζουν πολλά. Και τα δύο αυτά φαινόμενα θα μπορούσαν να εντείνουν την ανισότητα. Στα πιο πολλά σενάρια, η ΑΙ πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση με την οποία οι διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να καταπιαστούν προληπτικά για να εμποδίσουν την τεχνολογία να υποδαυλίσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις. Είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες να δημιουργήσουν εκτενή δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για τους ευάλωτους εργαζόμενους. Κάνοντας αυτό, μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση στην ΑΙ πιο συμπεριληπτική».