Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Πούτιν: Η ελευθερία θα θριαμβεύει πάντα επί της τυραννίας

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν υποτίμησε την ενότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων της Αμερικής.
|
Open Image Modal
Τζο Μπάιντεν
Pool via Getty Images

Η εισβολή στην Ουκρανία δείχνει ότι η Αμερική πρέπει να σταθεί δίπλα σε συμμάχους και φίλους στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία State of Union την Τρίτη.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η κίνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν η τελευταία απόδειξη ότι «όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους, προκαλούν περισσότερο χάος. Ενώ το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται».

Η απάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων, θα δείξει στον Πούτιν ότι δεν «υπολόγισε σωστά», συνέχισε ο Μπάιντεν. Απευθυνόμενος στους νομοθέτες – «ως Δημοκρατικοί Ρεπουμπλικάνοι και ανεξάρτητοι, αλλά κυρίως ως Αμερικανοί – είπε ότι το έθνος μοιράζεται «μια ακλόνητη αποφασιστικότητα ότι η ελευθερία θα θριαμβεύει πάντα επί της τυραννίας».

Το μήνυμα υπογραμμίζει ένα μακροχρόνιο θέμα της πρόσφατης πολιτικής καριέρας του Μπάιντεν: ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακούν στην παγκόσμια σκηνή σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις και ότι η εξωτερική πολιτική είναι αδιαχώριστη από προκλήσεις στο εσωτερικό, όπως η οικονομική ανισότητα και η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ομιλία του όχι μόνο για να στείλει πρόσθετες προειδοποιήσεις στον Πούτιν και σε όσους τους υποστηρίζουν, αλλά και για να μιλήσει για κάποιες από τις επιτυχίες που είχε η κυβέρνησή του στη συλλογή πληροφοριών και στην καθοδήγηση της διεθνούς αντίδρασης μετά την εισβολή.

Open Image Modal
Η εκπρόσωπος Βικτόρια Σπατς, Ουκρανο - αμερικανίδα, φοράει τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και περιμένει την έναρξη της ομιλίας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν
Win McNamee/Getty Images

«Έχουμε προετοιμαστεί εκτενώς», λέει ο Μπάιντεν. «Ξοδέψαμε μήνες χτίζοντας έναν συνασπισμό με κράτη που αγαπούν την ελευθερία, από την Ευρώπη και την Αμερική, μέχρι την Ασία και την Αφρική, για να αντιμετωπίσουμε τον Πούτιν. Πέρασα αμέτρητες ώρες «ενώνοντας» τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Μοιραστήκαμε μεταξύ μας τι ξέραμε ότι σχεδίαζε ο Πούτιν και πώς ακριβώς θα προσπαθούσε να δικαιολογήσει ψευδώς την επιθετικότητά του. Αντιμετωπίσαμε τα ψέματα της Ρωσίας με αλήθεια».

Ο Μπάιντεν έπεισε τους εταίρους της Αμερικής στο εξωτερικό να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για να πιέσουν τον Πούτιν να αλλάξει πορεία, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής των ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της απαγόρευσης των ζωτικών μεταφορών τεχνολογίας στη Ρωσία. Όλο αυτό το διάστημα, ήταν ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θέλουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Μόσχα – και δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία με τις δικές τους δυνάμεις, ακόμη και αν στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στους Ουκρανούς.

Ο Μπάιντεν έστειλε τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες επιπλέον δυνάμεις σε έθνη της Ανατολικής Ευρώπης που, όπως η Ουκρανία, ήταν στο παρελθόν μέρος της σφαίρας επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης - ένα σημάδι που θα μπορούσε να κάνει τον Πούτιν να αισθανθεί, τελικά, ακόμη λιγότερο ασφαλής μετά από μια επίθεση που είπε ότι είχε σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Οι δυνάμεις μας δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά για να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – σε περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει να συνεχίσει να κινείται προς τα δυτικά», είπε ο Μπάιντεν.

Επαινώντας τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν είπε: «Η αμερικανική διπλωματία έχει σημασία. Ο πόλεμος του Πούτιν ήταν προμελετημένος και απρόκλητος. Απέρριψε τις προσπάθειες για διπλωματία. Σκέφτηκε ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ δεν θα απαντούσαν. Και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να μας χωρίσει εδώ, στο σπίτι μας. Ο Πούτιν έκανε λάθος. Ήμασταν έτοιμοι».

Ο Μπάιντεν περιέγραψε κυρώσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη αποκαλύψει και περιέγραψε βήματα για την εφαρμογή τους, όπως κατάσχεση σκαφών αναψυχής, ιδιωτικών τζετ και πολυτελών διαμερισμάτων Ρώσων ολιγαρχών που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν. Ο πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύοντας την πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους σε όλες τις ρωσικές πτήσεις.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης την προειδοποίησή του ότι η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία μπορεί να επιφέρει οικονομικές επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αλλά θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε εντάξει... Αυτό δεν είναι μια άσκηση. Θα πάρει χρόνο», είπε. «Ας συνεχίσουμε λοιπόν να αντλούμε έμπνευση από τη σιδερένια θέληση του ουκρανικού λαού».

Η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν φιλοξένησε την Οξάνα Μαρκάροβα, πρεσβευτή της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, ως μία από τις καλεσμένες της στην υψηλού επιπέδου εκδήλωση του Καπιτωλίου.

Οι συνάδελφοι του Μπάιντεν, Δημοκρατικοί και αρκετοί εξωτερικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα εθνικής ασφάλειας επαίνεσαν τη διπλωματία του για την Ουκρανία και τη διευκρίνιση σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν χωρίς στρατιωτική επέμβαση.