Προειδοποιήσεις από Γαλλία και Γερμανία προς Ισραήλ για τα σχέδια προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής Όχθης

«Μια απόφαση προσάρτησης δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέπειες».
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε προσάρτηση στο Ισραήλ τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης θα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει συνέπειες.

«Η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, ανεξάρτητα από τους όρους, θα θέσει σοβαρά υπό αμφισβήτηση τις παραμέτρους για την επίλυση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Μια απόφαση προσάρτησης δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέπειες και εξετάζουμε διάφορες επιλογές σε εθνικό επίπεδο και επίσης σε συντονισμό με τους κύριους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Οι Γερμανοί βουλευτές έκριναν σε ψήφισμα ότι οι απειλές της ΕΕ με κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ θα είναι αντιπαραγωγικές, απορρίπτοντας παράλληλα το σχέδιό του για την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για την εφαρμογή του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση στο Ισραήλ εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από τον ισραηλινό στρατό από το 1967.

Σε απόφαση που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, οι βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου έκριναν ότι αυτό το σχέδιο προσάρτησης «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο» και «προκαλεί τον κίνδυνο μας νέας αποσταθεροποίησης της περιοχής».

Συνεπώς, καλούν «επειγόντως» την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο, το οποίο αν εφαρμοστεί, μπορεί να σημάνει «το τέλος της λύσης των δυο κρατών, την οποία συνεχίζουν να υποστηρίζουν η ΕΕ και η ευρεία πλειοψηφία των κρατών της διεθνούς κοινότητας και στην οποία έχουν δεσμευτεί οι δύο πλευρές της σύγκρουσης στη Συμφωνία του Όσλο του 1993».

Οι Γερμανοί βουλευτές βλέπουν σε αυτό πιθανές «σοβαρές επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την περιφερειακή σταθερότητα».

Ωστόσο, το ψήφισμα αυτό, που παρουσίασαν το συντηρητικό κόμμα και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ και το μικρό φιλελεύθερο κόμμα FDP προβλέπει ότι συζητήσεις στους κόλπους των χωρών μελών της ΕΕ για κυρώσεις κατά του Ισραήλ σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

«Συζητήσεις για μονομερείς κυρώσεις ή απειλές κυρώσεων δεν θα έχουν εποικοδομητική επίδραση στη διαδικασία» προσέγγισης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οι Γερμανοί βουλευτές θα ήθελαν η ΕΕ να επιδιώξει «έναν ενισχυμένο διάλογο με τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και τους περιφερειακούς εταίρους» και να δεσμευτεί για μια επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Πριν από την ψηφοφορία επί της απόφασης αυτής, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε υπενθυμίσει τους «ιδιαίτερους» δεσμούς που ενώνουν την χώρα του με το Ισραήλ λόγω της μνήμης του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η προσάρτηση αυτή θα είναι «αντίθετη στο διεθνές δίκαιο».

«Απορρίπτουμε μια μονομερή μετατόπιση των συνόρων και δεν θα τα αναγνωρίσουμε», δήλωσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)