«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μείνει εκτός προγράμματος

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μείνει εκτός προγράμματος
Open Image Modal
GERMANY, FRANKFURT - DECEMBER 04:Â Exterior view new building of the European Central Bank (ECB) in the blue hour, on December 04, 2014 in Frankfurt, Germany. (Photo by Ulrich Baumgarten via Getty Images)
Ulrich Baumgarten via Getty Images

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τη μη εύρεση λύσης για την «επόμενη ημέρα« με την προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλώνοντας στην εφημερίδα «Αγορά» ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν χωρίς «φθηνό χρήμα».

«Εάν η Ελλάδα είναι εκτός Προγράμματος, τότε πράγματι μέρος του ενεχύρου που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι αυτομάτως επιλέξιμο προκειμένου να λαμβάνουν χρηματοδότηση. Τότε, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο ενέχυρο ή να ζητήσουν έκτακτη ρευστότητα (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος»,τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Η χρήση της «γραμμής» του ELA, που είχε «ανοίξει» το 2012 με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας έως 100 δισ. ευρώ, θεωρείται «ακριβή», καθώς το επιτόκιο ανέρχεται σε 4%. Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι η ΕΚΤ κινείται προς την κατεύθυνση του περιορισμού της για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Την τρέχουσα περίοδο, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αρκετά φθηνά από την ΕΚΤ, δίνοντας ως ενέχυρο ομόλογα και έντοκα του Δημοσίου, καθώς και «τιτλοποιήσεις».

Τα ενέχυρα «κουρεύονται» από την ΕΚΤ κατά 70%, αλλά ήδη η Κεντρική Τράπεζα περιορίζει σταδιακά το «κούρεμα» στο 40%, χορηγώντας έτσι επιπλέον σημαντική ρευστότητα.

Όπως εξηγούν στην «Α» οι κύκλοι της ΕΚΤ, στην Ελλάδα γίνεται μια εξαίρεση. Πρόκειται για την «εξαίρεση που έχει δοθεί για τις ελληνικές τράπεζες (waiver) και είναι μια διαδικασία που ισχύει για τις χώρες που είναι σε Πρόγραμμα και τα ομόλογα των οποίων δεν είναι επιλέξιμα ώστε να μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's χαρακτήρισε «αρνητικό πιστωτικό γεγονός» την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε στις 11 Δεκεμβρίου προειδοποιεί με υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αφού σε κίνδυνο τίθενται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ συμπληρώνει «πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αυξάνει το ρίσκο ρευστότητας και χρηματοδότησης για την χώρα».

Την ίδια στιγμή, ο οίκος στην ανάλυσή του εξηγεί ότι η συνέχεια του προγράμματος είναι αβέβαιη αφού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και με δεδομένο το συνεχές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αλλά και της στάσης του κόμματος κατά νέων μέτρων αλλά και περαιτέρω λιτότητας θα φέρουν αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Επίσης η Goldman Sachs κρίνει ότι το 2015 θα είναι κρίσιμο έτος για την Ελλάδα. Σε δική της ανάλυση που επίσης δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, σημειώνει ότι το 2015 είναι η χρονιά που η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 24 δισ. ευρώ – ποσό του οποίου μέρους μπορεί να καλυφθεί από εσωτερικούς πόρους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι επιπρόσθετα κεφάλαια δεν θα πρέπει να διασφαλιστούν ώστε η ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Οι πρόσθετοι αυτοί πόροι μπορεί να κυμανθούν από 6 δισ. ευρώ έως 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διαφορετικές οικονομικές εκτιμήσεις.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)