Προετοιμασία κινήσεων εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς

Προετοιμασία κινήσεων εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς
Open Image Modal
Sooc

Στροφή στην οικονομία επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση ώστε να χαράξει το δρόμο για την μετά-Μνημόνιο εποχή, αναδεικνύοντας παράλληλα τα θετικά στοιχεία τα οποία η ίδια εκτιμά ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται στην Ελληνική Οικονομία. Χωρίς να υποτιμά τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα (ένταση με την Τουρκία, Novartis κ.α) η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει τη συζήτηση στα θετικά επιτεύγματα του τελευταίου διαστήματος, σε μια περίοδο που τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο δρόμος οδηγεί σε έξοδο από τα Μνημόνια.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι εσωτερικές συσκέψεις στο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν οι επόμενες κινήσεις εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συσκέψεις των επιτελών γίνονται προκειμένου να ετοιμάσουν τους απαιτούμενους φακέλους ώστε να ενημερώσουν πλήρως τον πρωθυπουργό για την πορεία των εξελίξεων. 

Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται και ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην οποία αναμένεται να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις, η στάση των εταίρων όπως αυτή αναδεικνύεται από τις κινήσεις τους και τελικά να ληφθούν αποφάσεις για την στάση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες οι κινήσεις αυτές από την πλευρά της κυβέρνησης δείχνουν τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση αναφορικά με την επόμενη ημέρα μετά την λήξη του Μνημονίου.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξηγούν ότι στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι όλες οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα με τέλος Μαΐου, προκειμένου να υπάρχει μετά ο απαιτούμενoς χρόνος ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21 Ιουνίου. «Ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει θέμα παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου», αναφέρει στην HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι όλα να έχουν κλείσει έως τον Αύγουστο του 2018.

Η ίδια πηγή εξηγεί ότι «στόχος είναι τους επόμενους μήνες κυβέρνηση και δανειστές να χαράξουν το μετα-Μνημονιακό μονοπάτι που θα οδηγήσει την Ελληνική Οικονομία μακριά από την εποπτεία των δημοσιονομικών προγραμμάτων». Οι αποφάσεις αυτές όμως περνούν από τη συμφωνία σε μια σειρά από βασικά θέματα όπως είναι η μορφή εποπτείας που θα υπάρχει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, οι όροι για τη διευθέτηση του χρέους και ο ρόλος του ΔΝΤ μέχρι το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.

Αντίστοιχα κρίσιμες θεωρούνται και οι συζητήσεις αναφορικά με την πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από την 1/1/2019 αντί της 1/1/2020 όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, καθώς τότε αναμένεται να εξεταστεί από τους δανειστές (και ειδικά από το ΔΝΤ) η πορεία των δημοσιονομικών.

Μια πρώτη συζήτηση για όλα τα παραπάνω θα γίνει και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται και τυπικά να κλείσουν την τρίτη αξιολόγηση, ωστόσο το σημαντικό είναι να δείξουν ακόμα μια φορά, έστω και άτυπα τις προθέσεις τους αναφορικά με το Ελληνικό ζήτημα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.