Υπάρχουν δεκάδες συνταγές και πεντανόστιμα συστατικά για ένα σούπερ μπολ με γιαούρτι που θα μας προσφέρει ενέργεια ακόμη και για την πιο απαιτητική μέρα στη δουλειά. Κι ακόμη και για όσους προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, οι εναλλακτικές είναι άφθονες.
Το γιαούρτι από μόνο του, πέρα από μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, είναι επίσης γεμάτο προβιοτικά, πεντανόστιμο και εξαιρετικά ευέλικτο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ μας μια σειρά από γευστικά αλείμματα, σπόρους, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά.
Κι ενώ σίγουρα υπάρχουν ορισμένα ανθυγιεινά συστατικά που θα πρέπει να αποφύγουμε, στην αγορά διατίθενται και ορισμένες υγιεινές προσθήκες, που υπόσχονται να ρίξουν το νούμερο στη ζυγαριά.
Μεταξύ των πιο θρεπτικών και ταυτόχρονα πεντανόστιμων συστατικών για το γιαούρτι μας, η διαιτολόγος Κρουτίκα Ναναβάτι έχει ξεχωρίσει τα μούρα και τα αμύγδαλα ως τις δυο κορυφαίες επιλογές. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο!
Γιατί τα μούρα
Τα μούρα θεωρούνται μια από τις πιο υγιεινές και τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά υπερτροφές. Επομένως τι καλύτερο από το να τα προσθέσουμε στο γιαούρτι ή την κρέμα βρώμης μας; Αυτά τα μικροσκοπικά φρούτα επιφυλάσσουν ένα σωρό οφέλη για την υγεία μας, ενώ συμβάλλουν στην καύση λίπους και την ενίσχυση του μεταβολισμού.
«Τα βατόμουρα, τα σμέουρα και οι φράουλες είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του μεταβολισμού», εξηγεί η Ναναβάτι.
«Παράλληλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες προκαλούν το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας, αποτρέποντάς μας από θερμιδογόνες εξορμήσεις στο ψυγείο», προσθέτει η ίδια.
Ακόμη η συγκεκριμένη ποικιλία φρούτων είναι ένα κι ένα για όσους τρελαινόμαστε για γλυκά, αλλά επιδιώκουμε να χάσουμε κιλά. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα μούρα ή στις φράουλες ικανοποιούν την ανάγκη μας για μια γλυκιά λιχουδιά, με τη χαμηλή τους περιεκτικότητά σε θερμίδες να τα καθιστά νούμερο ένα επιλογή των «γλυκατζίδων» που παλεύουν να ρίξουν το λίπος στην κοιλιά.
Γιατί τα αμύγδαλα
«Τα αμύγδαλα προσφέρουν στον οργανισμό μας μονοακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στη διευκόλυνση της διαδικασίας απώλειας βάρους. Η προσθήκη τους στο γιαούρτι μας, πέρα από την τέλεια τραγανή αίσθηση που προσδίδει στο μπολ μας, μας βοηθά να χορτάσουμε, μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας», επισημαίνει η Ναναβάτι.
Η ειδικός προσθέτει επίσης πως ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός είναι εξίσου πλούσιος και σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του μυϊκού συστήματος.
(Με πληροφορίες από shefinds)