Project Αθηνά: Επιστρατεύοντας την τεχνολογία για τα χρόνια προβλήματα της πόλης

Θα καταφέρει να υλοποιήσει τους δύσκολους στόχους του;
|
Open Image Modal
Buena Vista Images via Getty Images
.

Πήρε το όνομά του από τη θεά της Σοφίας αλλά και την πόλη της Αθήνας. Ο λόγος για το πρόγραμμα Project Αθηνά με στόχο να κάνει την πρωτεύουσα «έξυπνη» πόλη, φέρνοντας σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή των Αθηναίων πολιτών, μέσα από την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών.  

Στην ανακοίνωση που συνοδεύει την - από σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου - λειτουργία του, ο Δήμος Αθηναίων θυμίζει ότι περισσότερες από 240 ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων. 

Open Image Modal
Δήμος Αθηναίων
Οι αισθητήρες του Project Αθηνά στην πλατεία Κοτζιά ανιχνεύουν τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας του αέρα, της ηχορύπανσης και της καθαριότητας της ατμόσφαιρας 4
 

Αρχή με δυο μεγάλα και χρόνια προβλήματα της πόλης

Με πρώτο στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση δύο «καυτών» και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Αθήνας, της καθαριότητας και της προσβασιμότητας, το Project Αθηνά συνίσταται στη στρατηγική τοποθέτηση αισθητήρων στον αστικό ιστό, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την καθαριότητα στους δρόμους και στην ατμόσφαιρα, την προσβασιμότητα σε διαβάσεις πεζών και ατόμων με αναπηρία, την ηχορύπανση, τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. 

Open Image Modal
Δήμος Αθηναίων
Στην περιοχή του Κολωνακίου, στρατηγικά τοποθετημένοι αισθητήρες συλλέγουν δεδομένα ως προς τη στάθμη πλήρωσης των κάδων απορριμμάτων, καθώς και την προσβασιμότητα σε διαβάσεις πεζών και ΑμεΑ 2

 Πιλοτική λειτουργεία σε δυο σημεία της πόλης

Η πιλοτική του λειτουργία ξεκίνησε στην πλατεία Κοτζιά, όπου βρίσκεται και το Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων, και στην περιοχή του Κολωνακίου. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 10 συνολικά αισθητήρες σε κάδους απορριμμάτων για τη μέτρηση της στάθμης τους, σε διαβάσεις πεζών και ΑμεΑ για την ανίχνευση παρεμπόδισής τους, στο Δημαρχείο της Αθήνας, καθώς και σε επιμέρους σημεία των περιοχών αυτών.  

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες, στη συνέχεια τροφοδοτούνται σε ειδικά σχεδιασμένη διαχειριστική πλατφόρμα, στην οποία έχει απρόσκοπτη πρόσβαση ο Δήμος Αθηναίων για τον έλεγχο και την ανάλυσή τους. Η μελλοντική διασύνδεση της πλατφόρμας με τις αρμόδιες αρχές, θα είναι η κινητήριος δύναμη για τη μετατροπή της γνώσης σε πράξη και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Την επόμενη μέρα του Project Αθηνά, οι φορείς καθαριότητας θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις και να σχεδιάζουν τις διαδρομές συλλογής απορριμμάτων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Επίσης, η χρήση αισθητήρων στις διαβάσεις με ράμπα θα εξασφαλίζει ότι αυτές θα μένουν ελεύθερες και θα ενημερώνει για τυχόν παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν τη διέλευση. 

Το Project Αθηνά αποτελεί προσαρμογή της λύσης “UrbanIntelligence” της ATCOM και χρησιμοποιεί τεχνολογίες Microsoft